Skoro jasno
20°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
613. deň na Ukrajine: Podľa ukrajinských zdrojov prišli Rusi za posledný deň o 740 vojakov
Zdielať na

613. deň na Ukrajine: Podľa ukrajinských zdrojov prišli Rusi za posledný deň o 740 vojakov

KYJEV / Ruské sily zrejme utrpeli pri bojoch v okolí ukrajinského mesta Avdijivka jedny z najväčších strát od začiatku tohto roka. Tvrdí to najnovšia správa britského ministerstva obrany. Podľa ukrajinských zdrojov prišli Rusi za posledný deň o 740 ďalších vojakov. Ruské ministerstvo obrany hlási, že za poslednú noc zničilo nad Čiernym morom a Krymským polostrovom najmenej 36 ukrajinských dronov. Ukrajinci zase hlásia zostrelenie piatich dronov, ktoré vyslali na ich územie ruské jednotky. Zároveň zverejnili fotografie zachytávajúce skazu spôsobenú ruskými údermi v Chersonskej oblasti. Bieloruský líder Lukašenko označil situáciu na bojisku za patovú a vyzval na rokovania o ukončení konfliktu. Na Malte pokračovalo tretie kolo medzinárodných rokovaní o mierovom pláne navrhnutom Ukrajinou. Zúčastnili sa ho zástupcovia šesťdesiatich šiestich krajín. Rusko medzi nimi chýbalo a iniciatívu odsúdilo.

Rusko tvrdí, že nad Čiernym morom a Krymom zostrelilo 36 dronov

Ruské sily zostrelili v noci na nedeľu nad Čiernym morom a Krymským polostrovom 36 dronov, oznámilo ruské ministerstvo obrany. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. Rezort na sociálnej sieti Telegram uviedol, že v noci 29. októbra bol zastavený pokus Ukrajiny o podniknutie útoku s použitím vzdušných dronov proti zariadeniam na území Ruska. "Systémy protivzdušnej obrany zničili 36 ukrajinských bezpilotných lietadiel nad Čiernym morom a severozápadnou časťou Krymského polostrova," dodalo ministerstvo.

Počet ukrajinských útokov na územie Ruska sa zvýšil po spustení protiofenzívy ukrajinských síl v júni. Ich cieľom je pritom často Krym, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014. Práve tam sa totiž nachádza základňa ruskej Čiernomorskej flotily a cez Krym vedie aj dôležitá zásobovacia trasa ruských jednotiek na juhu a východe Ukrajiny, píše AFP.

Situácia na fronte je patová, Ukrajina a Rusko musia rokovať

Rusko a Ukrajina sa na frontovej línii ocitli v patovej situácii a obe strany musia začať rokovať o ukončení konfliktu. Vo viedeorozhovore zverejnenom cez víkend na webovej stránke štátnej tlačovej agentúry BelTA to povedal bieloruský prezident Alexandr Lukašenko. Informovala o tom agentúra Reuters. "Na oboch stranách je dosť problémov a vo všeobecnosti je situácia teraz naozaj patová: Nikto nemôže nič urobiť a podstatne posilniť alebo posunúť svoju pozíciu," povedal Lukašenko, ktorý je spojencom ruského prezidenta Vladimira Putina a z územia svojej krajiny umožnil časti ruských síl vo februári 2022 vpadnúť na Ukrajinu.

Požiadavky Kyjeva, aby sa Rusko stiahlo z okupovaných území, je potrebné vyriešiť pri rokovacom stole, „aby nikto nezomieral“. "Musíme si sadnúť za rokovací stôl a dohodnúť sa," vyhlásil Lukašenko. "Ako som už raz povedal: Netreba si klásť žiadne podmienky. Hlavné je dať príkaz na zastavenie bojov,“ dodal. Na rozsiahlej frontovej línii na východe Ukrajiny nastali napriek ofenzíve Kyjeva za posledný rok len malé zmeny, konštatuje Reuters. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu vo vystúpení na rokovaní poradcov pre národnú bezpečnosť z vyše 60 krajín konanom na Malte zopakoval, že jeho desaťbodový mierový plán, ktorý zahŕňa obnovenie územnej celistvosti Ukrajiny, je jediný spôsob, ako ukončiť vojnu.

Rusi si v Moskve a ďalších mestách pripomenuli obete sovietskych represií

Rusi si v Moskve a ďalších mestách pripomenuli obete sovietskych represií za vlády diktátora Josifa Stalina. Čítanie mien ľudí popravených v rokoch 1936 až 1938 ako každoročne organizovala organizácia na obranu ľudských práv Memorial, ktorú Rusko na konci roka 2021, len niekoľko týždňov pred inváziou na Ukrajinu, nechalo rozpustiť. Informujú o tom zahraničné médiá. V ruskej metropole sa ľudia zišli pri pomníku obetiam sovietskych represií na námestí Lubjanka, kde sídlila aj sovietska tajná služba KGB a kde teraz sídli nástupnícka FSB. Miesto bolo podľa agentúry AFP pod dohľadom polície a obohnané kovovými zábranami.

Ruské sily pokračujú podľa ukrajinských úradov v ostreľovaní Chersonskej oblasti

V juhoukrajinskej Chersonskej oblasti bolo za uplynulý deň v dôsledku ruského ostreľovania zranených päť ľudí a poškodených viac ako 20 domov a ďalších budov vrátane kancelárií, obchodov a školy. Oznámilo to ukrajinské ministerstvo vnútra. Úrady oblastnej metropoly dnes ráno hlásili ruskú paľbu a mohutné explózie, napísal ruskojazyčný server BBC.

Zranení boli traja ľudia v obciach Kozacke a Ivanivka na brehu Dnepra severne od Chersonu. Priamo v Chersone bola zranená 82-ročná žena a 53-ročný muž, uviedlo ministerstvo. Na miestach, ktoré zasiahlo ruské delostrelectvo, pracujú záchranári.

Najčítanejšie správy