Oblačno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Ministerstvu vnútra hrozí pokuta. Úrad potvrdil, že čurillovci sú stále chránení
Zdielať na

Ministerstvu vnútra hrozí pokuta. Úrad potvrdil, že čurillovci sú stále chránení

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Konanie nového ministra vnútra rozčúlilo opozíciu. Otvorene hovoria o tom, že Matúš Šutaj Eštok spáchal trestný čin. A to v súvislosti s postavením elitných vyšetrovateľov NAKA Jána Čurillu a jeho kolegov mimo služby. Tí majú totiž status chránených oznamovateľov. Minister argumentuje zákonom. V rozpore s ním je ale aj samotný Úrad na ochranu oznamovateľov. Oporu má len v koalícii.

"Na môj vkus ešte veľmi pomaly robí to, čo by mal skutočne robiť," vyjadril sa poslanec Rudolf Huliak (SNS). "Ja som veľmi rád, že pán minister vnútra Matúš Šutaj Eštok začal hneď konať. Ja tento krok schvaľujem," uviedol poslanec Marián Kéry (Smer-SD). Takto to ale nevidí opozícia. "Máme tu späť Smer a zo Slovenska sa stáva niečo ako smeroderžavia," vyjadril sa poslanec Juraj Krúpa z SaS. "Je možné tu zvažovať, či naozaj nedošlo k naplneniu skutkovej podstaty trestného činu a zneužitia právomoci verejného činiteľa," vysvetlila Lucia Plaváková, podpredsedníčka strany PS. "Tu bola porušená a zneužitá právomoc verejného činiteľa. Ale to nechám na advokátov, aby sa súdnou cestou bránili, týchto poctivých policajtov, ktorí dlho išli proti mafii," dodal poslanec Michal Šipoš (Slovensko).

Konanie nového ministra vnútra ale zdá sa dostáva trhliny

Vyšetrovateľom ich status chráneného svedka totiž zabezpečuje to, že Matúš Šutaj Eštok nemôže na nich siahnuť. A to bez súhlasu Úradu na ochranu oznamovateľov. A ten to neodklepol. "Úrad v priebehu tohto týždňa nedostal žiadnu žiadosť o udelenie súhlasu s pracovným úkonom od žiadneho zamestnávateľa. Treba podčiarknuť, že prípadný úkon voči chránenému oznamovateľovi bez súhlasu nášho úradu je zo zákona neplatný," uviedol v stanovisku Úradu na ochranu oznamovateľov. "Navyše dokonca postupoval aj v rozpore s metodickým usmernením samotného ministerstva vnútra, ktoré určuje podmienky, ako má vyzerať obsah tohto personálneho rozkazu, ktorý im bol adresovaný," dodala Plaváková.

Pri možnej sankcii pre ministra sa ale úrad pohybuje mimo trestného zákona. "V prípade, ak zamestnávateľ urobí takýto úkon bez nášho súhlasu, možno mu uložiť peňažnú pokutu," dodal úrad.

Minister sa bráni a argumentuje zákonom

"Rozhodol tak ako mu to prikazuje paragraf 46 ods.1 písm. b) zákona o štátnej službe príslušníkov policajného zboru, podľa ktorého sa policajt musí dočasne pozbaviť výkonu štátnej služby, ak je dôvodne podozrivý zo spáchania trestného činu," uviedol 27. októbra hovorca rezortu vnútra, Matej Neumann. "Som veľmi rád, že mimo služby boli postavení aj tzv. elitní vyšetrovatelia NAKA, ktorých veľmi trefne označil bývalý predseda parlamentu Boris Kollár za čurillovskú mafiu," vyjadril sa Kéry.

Faktom v tejto veci ale ostáva aj rozhodnutie súdu, podľa ktorého sú elitní vyšetrovatelia stíhaní nedôvodne. A trvá to už dva roky. Okrem toho, nedávno rezort vnútra ešte pod vedením Ľudovíta Ódora priznal podozrenie, že odposluchy z ich kancelárií môžu byť nezákonné. Nahrávky v kauze Čurillovci sú pritom kľúčový dôkaz.  "Z výsledkov detektorov bolo zistené, že v danom prípade je vysoko odôvodnené podozrenie, že ITP nasadené v tíme Oblúk, mohli byť od samého začiatku nezákonné. Nakoľko samotná realizácia nebola v súlade so zákonom," uviedlo 14. októbra ministerstvo vnútra.

Opozícia má obavy

"Pôjdu hlava nehlava. Nebudú sa otáčať ani doľava, ani doprava. Pôjdu tvrdo," vyjadril sa poslanec Krúpa. "Jednak to robí takým spôsobom, ktorý nie je veľmi hodný do nejakej slušnej spoločnosti, ale ani to nie je vykonávané v súlade so zákonom," dodala Plaváková. "Šutaj Eštok, Kaliňák, Gašpar urobia všetko preto, aby všetky kauzy zamietli pod koberec. Kauzy ich ľudí a samozrejme, by robili, čo v minulosti," uviedol na záver Michal Šipoš.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy