Jasno
18°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Novú vládu máme len pár dní. Podľa opozície je už jasné, kam Slovensko smeruje
Zdielať na

Novú vládu máme len pár dní. Podľa opozície je už jasné, kam Slovensko smeruje

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Nová vláda má za sebou prvých päť dní vládnutia. A viacero rozhodnutí, nominácii a vyhlásení na európskej pôde, ktoré vyvolali rozporuplné reakcie. Zatiaľ čo opozícia nešetrí kritikou, Robert Fico a jeho kabinet vraj len napĺňajú sľuby, s ktorými vyhrali voľby.

​Novým štátnym tajomníkom ministerstva spravodlivosti sa stal syn policajného exprezidenta Tobora Gašpara. Pavol Gašpar sa pritom preslávil tým, že mal navádzať Roberta Kaliňáka na krivú výpoveď v súvislosti s nomináciou exšéfa daňových kriminalistov. "Dnes je lepšie povedať, že s tým menom prišiel Lučanský, ktorý to už nepotvrdí ani nevyvráti," vyjadril sa v novembri 2021 Pavol Gašpar. "Ja dopredu nebudem nikoho kádrovať, každá politická strana v rámci vládnej koalície si nesie zodpovednosť za vlastných nominantov," uviedol poslanec Marián Kéry (Smer-SD). "Toto tiež nejakým spôsobom demonštruje to, o čo im vlastne ide. O rehabilitáciu ľudí, ktorí sú trestne stíhaní," vyjadrila sa Lucia Plaváková, podpredsedníčka strany PS.

A sú tu aj Filip a Štefan Kuffovci, prvý na ministerstve životného prostredia, druhý na kultúre. Obaja sú pritom obžalovaní za útok na farmárov. "Taký pán Kuffa je opozitum kultúry," vyjadril sa poslanec Juraj Krúpa (SaS). "Kuffovci sú známe persóny z kresťanského hľadiska a morálne hľadiska. Absolútne nepochybujem o správnej nominácii," uviedol poslanec Rudolf Huliak (SNS). "Sú známi svojimi nenávistnými výrokmi voči určitým skupinám obyvateľstva. To je naozaj veľmi smutný obraz súčasnej vlády," dodala Plaváková.

Rôzne reakcie priniesol aj Robert Fico po svojej prvej premiérskej návšteve Bruselu, kde mal problém s finančnou pomocou Ukrajine 50 miliárd eur. Vraj preto, že Ukrajina je skorumpovaná. "On ide hovoriť, že Ukrajina je skorumpovaná? Tento človek?" vyjadril sa Juraj Krúpa. V sobotu, 28. októbra, zase minister vnútra oznámil, že treba otvoriť obrannú zmluvu so Spojenými štátmi americkými. Kaliňák ani Kéry nepovedali, v čom. "Musí sa do tej zmluvy vstúpiť," uviedol Kéry. "Tá zmluva je dobrá, výhodná pre Slovensko a nemala by sa meniť," vyjadril sa poslanec Ondrej Dostál (SaS). "Robert Kaliňák to využíva na to, aby komunikoval s USA a zaliečal sa možno svojim voličom," uviedol poslanec Ivan Štefunko (PS).

Vláda tiež pracuje na zmene zákona, ktorá by znížila tresty za korupciu. "Tresty by mali byť približne na takej úrovni, ako je to v iných krajinách. Ale nehľadajte za tým beztrestnosť členov a nominantov Smeru," priblížil Kéry. "Smer-SD nerieši problémy občanov, ale problémy svojich ľudí," dodal Štefunko. "Zo Slovenska sa stáva smeroderžavia, prvé dni nám dokazujú, že to tak je,," vyjadril sa Juraj Krúpa. Prvé dni vlády nového premiéra Roberta Fica rozčerili politické hladiny. Podľa opozície rýchlosť kontroverzných rozhodnutí dokonca predčila aj pesimistické očakávania. Podľa koaličného poslanca Kéryho však len napĺňajú svoje predvolebné vyhlásenia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy