Oblačno
14°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Šutaj Eštok pozbavil výkonu štátnej služby šesť obvinených vyšetrovateľov čurillovcov
Zdielať na

Šutaj Eštok pozbavil výkonu štátnej služby šesť obvinených vyšetrovateľov čurillovcov

BRATISLAVA / Novozvolený minister vnútra Matúš Šutaj Eštok pozbavil výkonu štátnej služby šesť obvinených vyšetrovateľov Jána Čurillu a jeho kolegov. Mimo službu ich postavil napriek tomu, že majú status chránených oznamovateľov. Informáciu priniesli Denník N a Aktuality.sk. Od 1. novembra sa rušia aj funkcie viceprezidentov Policajného zboru.

​Zároveň šéf rezortu vnútra rozhodol o dočasnom pozbavení výkonu štátnej služby u šiestich príslušníkov PZ. Rozhodol tak podľa zákona. Policajt sa podľa neho musí dočasne pozbaviť výkonu štátnej služby, ak je dôvodne podozrivý zo spáchania trestného činu. Informovali o tom Denník NAktuality.sk. 

Právny zástupca dotknutých policajtov, tzv. čurillovcov, Peter Kubina považuje personálny rozkaz o dočasnom pozbavení štátnej služby za neplatný. Ako zdôvodnil na sociálnej sieti, takýto krok si vyžaduje vzhľadom na ich status chránených oznamovateľov súhlas Úradu na ochranu oznamovateľov, ktorý udelený nebol. Vydanie rozkazu označil za zneužitie právomoci verejného činiteľa. "Ide o jasné odvetné opatrenie, ktoré nijako nesúvisí s vývojom ich trestného stíhania," skonštatoval. Avizuje reakciu zákonnými prostriedkami.

Vo štvrtok 26. októbra odvolal aj policajného prezidenta Štefana Hamrana, len tri dni pred jeho odchodom do civilu. Dočasne poverený výkonom prezidenta bude Rastislav Polakovič, ktorý má za sebou 23-ročné pôsobenie v Policajnom zbore.

Kubina: rozhodnutie je nezákonné

K postaveniu mimo službu obvinených vyšetrovateľov NAKA, známych ako čurillovci, sa vyjadril už aj ich advokát. Peter Kubina tvrdí, že toto rozhodnutie je nezákonné, keďže sú pod ochranným štatútom úradu pre oznamovateľov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy