Polojasno
24°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Minister vnútra Šutaj Eštok zruší funkcie policajných viceprezidentov
Zdielať na

Minister vnútra Šutaj Eštok zruší funkcie policajných viceprezidentov

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Od 1. novembra sa rušia funkcie viceprezidentov Policajného zboru. Rozhodol o tom minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). Novozvolený minister vnútra Matúš Šutaj Eštok pozbavil výkonu štátnej služby aj šesť obvinených vyšetrovateľov Jána Čurillu a jeho kolegov. Mimo službu ich postavil napriek tomu, že majú status chránených oznamovateľov. Informáciu priniesli Denník N a Aktuality.sk.

Obaja viceprezidenti budú preložení na iné funkcie. Zároveň má vzniknúť nová funkcia policajného viceprezidenta pre oblasť migrácie, operatívu a riadenie služieb. Okrem toho postavil mimo služby obvinených vyšetrovateľov NAKA, známych ako čurillovci. A to napriek tomu, že všetci majú status chránených oznamovateľov. 

Zastupovaním riaditeľa Úradu hraničnej a cudzineckej polície Prezídia Policajného zboru poveril minister Jozefa Masnicu, ktorý dlhodobo pôsobí vo funkcii riaditeľa Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície Banská Bystrica. Dôvodom je neprítomnosť dosluhujúceho riaditeľa Roberta Guckého. Šéf rezortu rozhodol aj o dočasnom pozbavení výkonu štátnej služby šiestich policajtov. Odvolal sa na zákon o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru, podľa ktorého sa policajt musí dočasne pozbaviť výkonu štátnej služby, ak je dôvodne podozrivý zo spáchania trestného činu.

Policajný zbor povedie dočasne poverený prezident 

Rezort tiež pripomenul, že Policajný zbor od piatka vedie dočasne poverený policajný prezident Rastislav Polakovič. Doterajšieho šéfa polície Štefana Hamrana odvolali z funkcie. Polakovič má za sebou 23-ročné pôsobenie v Policajnom zbore.

Ako priblížil rezort, v roku 2000 získal špecializované policajné vzdelanie na Akadémii Policajného zboru v Bratislave. Pôsobil na viacerých útvaroch, napríklad od roku 2010 zastával funkciu riaditeľa Okresného riaditeľstva Poprad. V roku 2011 bol zástupcom riaditeľa okresného riaditeľstva Stará Ľubovňa, od roku 2018 pôsobil ako riaditeľ Okresného dopravného inšpektorátu v Poprade a od roku 2021 pôsobil vo funkcii zástupcu riaditeľa okresného riaditeľstva v Starej Ľubovni.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy