Skoro jasno
21°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Výbuch rakety v obľúbenej dovolenkovej destinácii: Evakuujú aj slovenských dovolenkárov
Zdielať na

Výbuch rakety v obľúbenej dovolenkovej destinácii: Evakuujú aj slovenských dovolenkárov

PRAHA / TABA / Raketa zasiahla zdravotnícke zariadenie v egyptskom letovisku Taba pri Červenom mori neďaleko hraníc s Izraelom a zranila šesť ľudí, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na egyptské médiá. Podľa nich výbuch v meste súvisel s bojmi medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas. Keďže ide o jednu z obľúbených dovolenkových destinácií, evakuovať začali aj slovenské, aj české cestovné kancelárie. O evakuácii slovenských cestovateľov informoval portál aktuality.sk. České ministerstvo zahraničných vecí varuje turistov pred cestou do bezprostrednej hraničnej oblasti medzi Egyptom a Izraelom.

"Toto je skôr letná destinácia, čiže v týchto týždňoch alebo mesiacoch neboli organizované žiadne zájazdy. Mám ale informácie, že boli cez českú kanceláriu, ktorá hľadá spôsoby, ako dostať turistov domov," uviedol Roman Berkes, prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a agentúr. 

Tieto slová nám následne potvrdil aj šéf českej kancelárie Čedok, ktorá mala v lokalite 500 turistov a z toho asi 20 bolo zo Slovenska. 15 autobusov postupne zvážalo turistov z jednotlivých hotelov na letisko v Šarm aš-Šajchu a mali by letieť na letiská v Prahe a v Bratislave. "Lietadlá budú odlietať približne okolo 19. hodiny miestneho času a podľa zákona majú klienti nárok na vrátanie čiastky za prerušenú dovolenku a, samozrejme, individuálne budeme posudzovať, koľko kto nocí strávil na hoteli. Budeme vypočítavať kompenzáciu a budeme vracať peniaze klientom na účty," informoval Stanislav Zeman, generálny riaditeľ ČK Čedok.

K evakuácii sa rozhodla aj slovenská cestovná kancelária

Slovenskí dovolenkári vycestovali do egyptského letoviska cez české cestovné kancelárie. Ide desiatky slovenských občanov, potvrdil pre Aktuality.sk šéf Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr (SACKA) Roman Berkes. "Všetci turisti sú v poriadku a priletia späť na letiská do Brna a Prahy," dodal. Slováci sa na dovolenku vybrali cez cestovku Čedok.

Stanovisko Ministerstva zahraničných vecí SR

Ministerstvo zahraničných veci uviedlo že nemá informáciu o tom, že by medzi zranenými osobami mala byť osoba slovenskej národnosti. Ďalej informovali, že ministerstvo je pripravené na asistenciu občanom SR, pokiaľ by sa nachádzali v krízovej situácii. Podľa stanoviska využilo službu dobrovoľnej registrácie približne 350 občanov. Ide o orientačné číslo, keďže je prihlásenie dobrovoľné.

Česká cestovná kancelária evakuuje zhruba 500 ľudí

"Bezpečnosť našich klientov je prioritou, preto sme sa rozhodli predčasne ukončiť zájazdy v hoteloch okolo egyptskej Taby a počas dnešného dňa vyslať charterové lety, aby sa späť do Českej republiky vrátilo všetkých 500 českých turistov, ktorých v oblasti máme," uviedla Pavlíková. Všetci sú podľa nej v poriadku a dostávajú informácie o transferoch na letisko. "Aktuálne teda organizujeme odlety a koordináciu zabezpečujú tak delegáti, ako aj naši partneri na mieste," dodala.

Medzi zranenými nie sú podľa hovorcu ministerstva cudzí štátni príslušníci, teda ani Česi. "Podľa egyptských médií, a potvrdené aj našimi zdrojmi, malo byť zranených šesť osôb," povedal Drake. Pre celý Egypt eviduje úrad 2 580 Čechov registrovaných v cestovateľskom systéme Drozd. V najbližšom čase vydá upozornenie.

Na české veľvyslanectvo v Káhire sa so žiadosťou o evakuáciu zatiaľ neobrátil žiadny občan, v prípade potreby bude možné využiť lety Čedoku. "Malo by byť na každom z troch letov zhruba 15 voľných miest," povedal Drake. Zastupiteľský úrad odporúča v oblasti letoviska Taba dbať na zvýšenú opatrnosť a rešpektovať pokyny bezpečnostných zložiek. Podľa egyptských médií výbuch v meste súvisel so súčasnou vojnou medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas. Taba sa nachádza vyše 200 kilometrov ďaleko od Pásma Gazy.

6 ľudí utrpelo zranenia po tom, čo raketa zasiahla egyptské mesto Taba hneď vedľa izraelského Ejlatu

Súvisiace články

Najčítanejšie správy