Jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Búrlivý záver októbra: rekordné teploty aj búrky
Zdielať na

Búrlivý záver októbra: rekordné teploty aj búrky

BRATISLAVA / Pondelkové ráno bolo na našom území teplé. Bolo cítiť, že sa k nám dostáva teplý vzduch, ktorý udržal, spolu s oblačnosťou, teplotu vzduchu vysoko. Na meteorologických staniciach v Piešťanoch, v Hurbanove a v Kamenici nad Cirochou do rána teplota klesla na 14 °C. A to je na záver októbra vysoká nočná teplota.

V podvečerných hodinách silný vietor

Prúdenie teplého vzduchu pokračuje. Tlaková níž nad západom Európy sa približuje k nášmu územiu spolu so zvlneným frontálnym rozhraním. Približovanie tlakovej níže, ktorej meteorológovia z Nemecka dali meno Cord a v pondelok zrána to bola ešte níž na mapách prízemného tlakového poľa málo identifikovateľná, sa deje veľmi rýchlo a zároveň postupuje vnútrozemím Európy, čím podnecuje silnenie vetra. Najsilnejší vietor očakávame v neskorých večerných až nočných hodinách, keď môže silný vietor viať aj na Záhorí, aj tu môžu byť nárazy až do 80 km/h. Na hrebeňoch našich hôr sa dá očakávať výskyt vetra v nárazoch nad 130 km/h, pričom priemerná rýchlosť bude nad 70 km/h, čo je podľa Beaufortovej stupnice víchrica.

Dnešná popoludňajšie teplota môže atakovať dlhodobé teplotné rekordy. V Hurbanove je rekord teploty na dnešný deň 21,7 °C z roku 2018, pričom na poludnie už bolo 20,4 °C. Teplo je aj na východe Slovenska. Tu v Kamenici nad Cirochou bolo na poludnie 17,0 °C a rekord je 21,5°C z toho istého roku.

Uvidíme, ako vysoko sa teplota dnes dostane, ale aj keď rekordy zostanú po starom, môžeme povedať, že to bude extrémne teplý októbrový deň. Inak, celý október bude nadpriemerne teplý, uvidíme len, o koľko °C to nakoniec bude. O teplom októbri nehovoríme iba u nás, ale aj okolité krajiny v Európe hlásili mimoriadne netypické počasie pre tento jesenný mesiac.

Posledný októbrový deň veterno a zrážky

Posledný októbrový deň už bude počasie u nás úplne iné. Frontálne rozhranie prinesie oblačnú až zamračenú oblohu, na mnohých miestach budú zrážky, v podobe prehánok sa ale môžu vyskytnúť aj búrky. Dopoludnie bude ešte silno veterno. Do rána teplota poklesne na 16 až 10 °C, teda máme pred sebou veľmi teplú októbrovú noc a stále aj teplý posledný októbrový deň, keď denná maximálna teplota dosiahne na hodnotu 12 až 17, na juhu západného a východného Slovenska bude stále ešte do 19 °C.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy