Polojasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
610. deň na Ukrajine: Situácia v Avdijivke sa zhoršuje
Zdielať na

610. deň na Ukrajine: Situácia v Avdijivke sa zhoršuje

Zdroj: TASR

KYJEV / Pri najnovšom ruskom ostreľovaní Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny prišli o život najmenej dvaja civilisti a ďalší štyria sa zranili. Medzi obeťami je údajne aj 13-ročný chlapec. Pozícia ukrajinských vojakov pri Av-di-jivke sa zhoršila. Podľa ukrajinských zdrojov dobyla ruská armáda za posledné dni asi kilometer širokú oblasť pri železnici severne od mesta. Kyjev dočasne pozastavil využívanie čierno-morského koridoru pre lodnú dopravu. Dôvodom je zvýšená aktivita ruského letectva v tejto oblasti.

Zastavenie vojenskej pomoci SR pre Ukrajinu neovplyvní priebeh vojny

Rozhodnutie Slovenska zastaviť vojenskú pomoc Kyjevu nebude mať výrazný vplyv na priebeh konfliktu na Ukrajine, vyhlásil vo štvrtok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry AFP. "Slovensko nemalo taký veľký podiel na dodávkach zbraní (Ukrajine), takže sotva to ovplyvní celkový proces," povedal Peskov novinárom v súvislosti s už 20 mesiacov trvajúcou vojnou.

Výbor Národnej rady SR pre európske záležitosti vo štvrtok schválil stanovisko Slovenska k dvojdňovému summitu EÚ, ktorý sa začne popoludní. Vyplýva z neho, že Slovensko bude Ukrajinu podporovať a poskytovať jej všestrannú pomoc. Podľa nového slovenského premiéra Roberta Fica však táto pomoc nezahŕňa dodávky zbraní.

Hekeri napojení na Rusko cielia na Ukrajinu, najmä na používateľov Telegramu

Hlavným cieľom hekerov pokročilých pretrvávajúcich hrozieb (APT) napojených na Rusko zostala Ukrajina. Väčšina skupín sa zameriava na používateľov služby Telegram, zatiaľ čo iní na propagandu svojej kybernetickej sabotáže. Informovala o tom vo štvrtok bezpečnostná spoločnosť Eset na základe svojho výskumu, ktorý prebiehal od apríla do septembra tohto roku. "Zatiaľ čo iné skupiny sa zameriavajú na používateľov služby Telegram a snažia sa exfiltrovať informácie alebo aspoň niektoré metadáta súvisiace s Telegramom, skupina Sandworm využíva túto službu na účely propagandy, pričom propaguje svoje operácie kybernetickej sabotáže," vysvetlila spoločnosť.

Najaktívnejšou skupinou na Ukrajine však podľa nej naďalej bola skupina Gamaredon, ktorá výrazne rozšírila svoje schopnosti zhromažďovania údajov prepracovaním existujúcich nástrojov a nasadením nových. Skupiny napojené na Rusko, Severnú Kóreu, ale aj geograficky nedefinované skupiny zneužili zraniteľnosti programov WinRAR a Outlook pre Windows na útok rôznych vládnych organizácií nielen na Ukrajine, ale aj v Európe a Strednej Ázii.

Ukrajina plánuje evakuovať stovky detí z obcí okolo mesta Kupiansk

Ukrajina vo štvrtok oznámila, že plánuje evakuovať stovky detí z obcí blízko severovýchodného mesta Kupiansk, pretože Rusko v tejto oblasti stupňuje útoky. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP. Ukrajinské ozbrojené sily dobyli naspäť Kupiansk a okolité územie Charkovskej oblasti od Rusov v septembri 2022, ale Moskva tam znova útočí a snaží sa pred zimou posunúť frontovú líniu ďalej na západ. "Charkovská oblastná vojenská správa plánuje oznámiť nútenú evakuáciu detí z desiatich obcí v Charkovskej oblasti," uviedlo ministerstvo pre reintegráciu v Kyjeve.

Evakuovať budú podľa ministerstva 275 detí z desiatich lokalít v Kupiansku a okolo neho – mesto sa totiž nachádza necelých osem kilometrov od frontovej línie. Ukrajinské úrady oznámili evakuácie z niektorých obcí blízko Kupianska už v auguste, ale boje tam odvtedy zosilneli. Rusko vystupňovalo útoky aj neďaleko mesta Avdijivka v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, kde podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského vedú vojaci "ťažké, tvrdé boje".
"Podarilo sa nám evakuovať iba jednu osobu," povedal vo štvrtok šéf samosprávy v Avdijivke Vytalyj Barabaš. "Ľudia neodchádzajú, bol by som rád, keby odchádzali aktívnejšie," dodal. Ukrajina spustila v júni protiofenzívu zameranú na opätovné získanie svojho územia okupovaného Ruskom, ale podaril sa jej len obmedzený postup, pretože čelí dobre opevneným obranným líniám ruskej armády a silnému ruskému ostreľovaniu. Pri ruskom ostreľovaní severovýchodnej Sumskej oblasti bol zabitý 16-ročný chlapec, oznámil vo štvrtok minister vnútra Ihor Klymenko.

Zvolenie nového predsedu americkej snemovne neovplyvní pomoc pre Kyjev

Zvolenie republikána Mikea Johnsona za predsedu Snemovne reprezentantov USA nebude mať vplyv na pokračovanie dôležitej pomoci Washingtonu pre Kyjev. Uviedol to vo štvrtok tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Olexij Danilov. TASR správu prevzala z agentúry Reuters. Johnson, ktorého v stredu kongresmani zvolili za predsedu dolnej komory Kongresu USA, povedal, že za istých podmienok podporí ďalšiu pomoc pre Ukrajinu.
Zvolenie Johnsona vítal Danilov ako dobrú správu pre Ukrajinu, pretože tak skončilo trojtýždňové obdobie, keď bola americká Snemovňa reprezentantov bez predsedu. "Som si viac než istý, že spolupráca bude pokračovať, pomoc bude pokračovať," uviedol.

"Vyhlásenie predsedu, že by si radi preverili pomoc, ktorú poskytujú, je úplne prirodzená vec. Radi poskytneme všetky informácie o pomoci, neexistujú žiadne tajomstvá," dodal. Kyjev je od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu závislý od svojich spojencov vojensky i ekonomicky. Nedávne výzvy zo Spojených štátov na preskúmanie alebo zníženie americkej pomoci pre Kyjev vyvolali obavy o budúcnosť podpory. Americký prezident Joe Biden minulý týždeň požiadal Kongres o uvoľnenie približne 106 miliárd dolárov v rámci bezpečnostného balíka, ktorý okrem iného obsahuje aj rozsiahlu vojenskú pomoc pre Ukrajinu a Izrael.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy