Jasno
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
609. deň na Ukrajine: Rusko zaútočilo v blízkosti Chmelnyckej jadrovej elektrárne
Zdielať na

609. deň na Ukrajine: Rusko zaútočilo v blízkosti Chmelnyckej jadrovej elektrárne

KYJEV/MOSKVA / Symbol ukrajinského odporu na východe krajiny, Avdijivku opúšťajú civilisti. Pri evakuáciách mestom na frontovej línii otriasala streľba. Ukrajinská polícia pomáhala najmä starým ľuďom a zraneným. Pre veľké straty ukrajinské sily menia stratégiu a na pomaly postupujúcu ruskú armádu útočia letecky. Podľa pozorovateľov sa z avdijivskej koksovne môže stať nový Azovstaľ, v ktorom Rusko napokon obkľúčilo ukrajinských bojovníkov. V Chmelnickej oblasti ruské drony zaútočili na územie blízko miestnej jadrovej elektrárne a poškodili budovy v jej areály.

V Avdijivke, na ktorú silno útočia ruské sily, zostáva asi tisíc civilistov

Vo východoukrajinskom meste Avdijivka, na ktoré v poslednom čase intenzívne útočí ruská invázna armáda, zostáva podľa ukrajinských úradov asi 1000 civilných obyvateľov. Tí sa v zdevastovanom meste do veľkej miery spoliehajú na zariadenie známe ako stanica nezlomnosti, ktorá po celej krajine vybudovala ukrajinská vláda. Ľuďom poskytujú jedlo, teplo, elektrickú energiu a útočisko, napísala dnes stanica BBC News. Pre niektorých obyvateľov Avdijivky sa toto miesto stalo aj domovom. Podľa Ukrajiny ruské sily utrpeli ťažké straty. Podľa hlásenia ukrajinského generálneho štábu sa ruské jednotky ďalej snažia Avdijivku obkľúčiť, a to aj za pomoci letectva.

Dostať ľudí z mesta je ťažké a nebezpečné. Evakuácie riadi špeciálna policajná jednotka známa ako "Bieli anjeli", pre ktorých je niekedy ťažké presvedčiť miestnych, aby odišli, píše stanica. Jeden z členov oddielu Hennadij Judin uvádza, že za posledný týždeň odviedli do bezpečia 50 ľudí. Situácia v oblasti sa však výrazne zhoršila. "Sú tam neustále útoky na mesto a okolitú dedinu," povedal policajt. Miesto podľa neho čelia úderom delostrelectva, salvovým raketometom, dopadajú na neho riadené letecké bomby alebo rakety.

Rusko podľa Kyjeva zaútočilo v blízkosti Chmelnyckej jadrovej elektrárne

Ruské drony v noci na stredu 25. októbra zaútočili na oblasť v blízkosti jadrovej elektrárne v západoukrajinskej Chmelnyckej oblasti, uviedlo podľa ruskojazyčného serveru BBC ukrajinské ministerstvo energetiky. Výbuch podľa neho v areáli jadrového zariadenia poškodil okná. Oblastné úrady už skôr informovali o najmenej 16 zranených a o poškodených budovách v neďalekom meste. Rusko na ukrajinské územie v noci na dnes vyslalo 11 dronov, uviedla ukrajinská armáda na sociálnych sieťach s tým, že sa všetkých podarilo zničiť. Podobné tvrdenia znepriatelených strán nemožno v podmienkach vojnového konfliktu bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov.

​Ukrajina vráti úder, ak Rusko spustí zimné bombardovanie

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že Ukrajina podnikne túto zimu úder proti Rusku a nebude sa len brániť, ak Moskva spustí vzdušné útoky zamerané na ochromenie ukrajinskej energetickej siete. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry Reuters. Ukrajina sa obáva, že Rusko plánuje bombardovať kľúčovú energetickú infraštruktúru, aby demoralizovalo obyvateľov. Milióny Ukrajincov museli už minulú zimu znášať rozsiahle výpadky elektriny a ďalšie poruchy, keďže Rusko útočilo raketami a dronmi na energetické zariadenia Ukrajiny. 

​Ukrajinská armáda má ďalšiu jednotku zloženú z Rusov

V ukrajinskej armáde vznikla nová jednotka zložená z ruských občanov, prápor Sibir (Sibír). Jednotka funguje ako súčasť Medzinárodnej légie pri ukrajinskej vojenskej rozviedke, oznámil dnes podľa serveru Meduza hovorca rozviedky Andrij Jusov. Ako prvý o časť práporu Sibir, zloženého z Rusov a príslušníkov etnických menšín žijúcich v Rusku, o ktorom už skôr informovala agentúra Bloomberg. Server Meduza svoju správu sprevádzal fotografiami z výcviku príslušníkov jednotky, ktorých v okolí Kyjeva zaobstaral fotoreportér agentúry AFP. Na rozdiel od iných dobrovoľníckych zoskupení, ako je napríklad Legia Sloboda Ruska, sú vojaci práporu Sibir súčasťou pravidelnej ukrajinskej armády.

Nikto nebol zverbovaný z radov vojnových zajatcov, všetci sú dobrovoľníci a prešli dôkladnými bezpečnostnými previerkami, kým podpísali zmluvu s ukrajinskou armádou. Príslušníkmi práporu sú hlavne Jakuti a Burjati, ktorí sa usilujú o nezávislosť od Moskvy a víťazstvo Ukrajiny vo vojne pokladajú za krok k tomuto cieľu. Ukrajinskí predstavitelia dúfajú, že do práporu prilákajú ďalších ruských občanov, a to predovšetkým príslušníkov etnických menšín.

Šojgu podľa Moskvy navštívil veliteľstvo ruskej armády na ukrajinskom fronte

Ruský minister obrany Sergej Šojgu navštívil veliteľské stanovištia ruských jednotiek neďaleko frontovej línie na juhovýchode Ukrajiny, uviedlo dnes ruské ministerstvo obrany, podľa ktorého išlo o jednotky Východného vojenského okruhu. Tie sú nasadené juhozápadne od Donecka, na pomedzí Doneckej a Záporožskej oblasti, kde v lete Ukrajina oznámila oslobodenie väčšej časti svojho územia, napísal ruskojazyčný server BBC. Ukrajinské médiá ruské tvrdenia o Šojguovej návšteve spochybnili.

Ruský parlament schválil odstúpenie od zmluvy zakazujúcej jadrové skúšky

Ruský parlament v stredu definitívne schválil odstúpenie od ratifikácie medzinárodnej Zmluvy o úplnom zákaze jadrových skúšok (CTBT). Informovala o tom tlačová agentúra Reuters. Rada federácie, horná komora ruského parlamentu, dokončila schvaľovanie návrhu zákona, ktorým Moskva odstupuje od medzinárodnej zmluvy zakazujúcej skúšky jadrových zbraní. Horná komora schválila túto legislatívu pomerom hlasov 156 k nula; dolná komora Duma ho tiež jednomyseľne schválila. Teraz ide zákon na podpis ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Putin tento mesiac vyzval zákonodarcov, aby odsúhlasili túto zmenu, ktorá bude podľa neho "odzrkadľovať" postoj Spojených štátov, lebo tie Zmluvu o úplnom zákaze jadrových skúšok (CTBT) podpísali, ale nikdy ju neratifikovali. Rusko vyhlasuje, že neobnoví skúšky jadrových zbraní, kým tak neurobí Washington. Odborníci na kontrolu zbraní sa však obávajú, že Rusko krok za krom smeruje k skúške, ktorú bude Západ vnímať ako hrozivé vyostrenie situácie na pozadí vojny na Ukrajine.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy