Oblačno
20°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Muž zomrel na následky smrteľnej baktérie v mori: Nejde o prvý prípad
Zdielať na

Muž zomrel na následky smrteľnej baktérie v mori: Nejde o prvý prípad

Zdroj: SITA

NEMECKO / Po kúpaní v Baltskom mori zomrel 74-ročný rekreant. Zomrel na následky smrteľnej baktérie.

Vibrio vulnificus - tak sa nazýva smrteľná baktéria, ktorá zapríčinila mužovu smrť. Podľa nemeckého Štátneho úradu pre zdravotníctvo a sociálne veci ide o prvú tohtoročnú smrť na túto infekciu v krajine. Obeť potvrdil úrad v utorok, 19. septembra. Informoval o tom web FOCUS. 74-ročný muž sa nakazil v Baltskom mori, baktérii podľahol neskôr v nemocnici. 

Rekreant mal na tele otvorené rany a bol chronicky chorý. V jeho prípade nebolo hneď zozačiatku jasné, či zomrel na následky baktérie alebo svojej choroby. Hoci mala choroba na jeho stav zásadný vplyv, potvrdilo sa, že smrť zapríčinila infekcia. "Vibrio vulnificus sa vyskytuje na rôznych miestach po celom nemeckom pobreží Baltského i Severného mora," uviedol úrad. Baktérie sa množia vo vode a tak sa ľudia môžu nakaziť práve pri kúpaní.  

Web polsatnews.pl. pripomenul, že sa nejedná o prvého tohtoročného nakazeného. V auguste 2023 sa nakazila 86-ročná žena. Do mora išla s otvorenou ranou, ktorou sa baktérie do ľudského tela najčastejšie dostáva. Začalo jej byť zle a musela ísť do nemocnice.

Podľa expertky na baktérie Marie Vehreschildovej nebezpečenstvo pre väčšinu ľudí nie je veľké. "Kvalita vody v nemeckých vodách je pravidelne kontrolovaná. Podľa Inštitútu Roberta Kocha je každý rok známych 0 až 20 prípadov infekcií Vibrio vulnificus, ku ktorým dochádza predovšetkým v teplejších rokoch," povedala webu mz.de.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy