Skoro jasno
16°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
555. deň na Ukrajine: Školy v ukrajinskom hlavnom meste čelia bombovým hrozbám
Zdielať na

555. deň na Ukrajine: Školy v ukrajinskom hlavnom meste čelia bombovým hrozbám

KYJEV / Školy v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev čelia bombovým hrozbám. V Moskve bol zatknutý ruský vojenský bloger, ktorý často kritizoval spôsob vedenia vojny na Ukrajine. Ukrajina tvrdí, že dronový útok, ktorý zasiahol v noci na stredu letisko v ruskom meste Pskov a poškodil tam niekoľko dopravných lietadiel, bol vykonaný z územia Ruska. Ruská protivzdušná obrana zničila bezpilotné lietadlo blížiace sa k Moskve. Ruské sily zadržiavajú vlastných vojakov na Ukrajine v bani a nechávajú ich tam hladovať za to, že odmietajú bojovať.

Na Ukrajine sa začal nový školský rok, kyjevské školy čelia bombovým hrozbám

Školy v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev čelia bombovým hrozbám. Predmetné vyhrážky dostala kyjevská polícia v piatok, keď sa na Ukrajine začal nový školský rok. "Dostali sme správy o výbušninách v kyjevských školách," uviedla hovorkyňa kyjevskej polície. Dodala, že polícia teraz kontroluje všetky vzdelávacie inštitúcie v Kyjeve. Polícia taktiež oznámila, že o prípadnej evakuácii zariadení rozhodne v spolu s konkrétnymi školami. Kyjevčanov zároveň vyzvala, aby zachovali pokoj.

Na Ukrajine sa v piatok začal nový školský rok pre takmer štyri milióny študentov, ktorí sa tam vrátili či už fyzicky do tried alebo k virtuálnej výučbe, informovalo ukrajinské ministerstvo školstva. Pri dronových či raketových útokov, akým sú na Ukrajine pravidelne vystavené mestá i obce, boli už poškodené alebo aj zničené tisícky ukrajinských škôl.

V Moskve zatkli nacionalistického vojnového blogera za kritiku vedenia vojny

V Moskve bol zatknutý ruský vojenský bloger, ktorý často kritizoval spôsob vedenia vojny na Ukrajine. Americká televízia CNN to uviedla podľa ruskej štátnej tlačovej agentúry RIA Novosti. "Bolo začaté trestné konanie proti (správcovi kanála na sociálnej sieti Telegram) Moscow Calling Andrejovi Kuršinovi za falošné správy o ruskej armáde," uviedla RIA Novosti.

Telegramový kanál Moscow Calling sleduje približne 87.000 užívateľov. Moskva začala tvrdo trestať šírenie "falošných správ" o armáde krátko po začiatku invázie na Ukrajinu. "Kým je (Kuršinov) zadržiavaný ako podozrivý, prípad vyšetrujú moskovskí vyšetrovatelia," uviedla agentúra s odvolaním sa na orgány činné v trestnom konaní.

Ukrajina tvrdí, že na letisko v ruskom Pskove útočili drony vypustené z Ruska

Ukrajina tvrdí, že dronový útok, ktorý zasiahol v noci na stredu letisko v ruskom meste Pskov a poškodil tam niekoľko dopravných lietadiel, bol vykonaný z územia Ruska. Povedal to v piatok šéf Ukrajinskej vojenskej rozviedky Kyrylo Budanov. "Drony použité pri útoku na leteckú základňu 'Kresty' v Pskove boli vypustené z Ruska," uviedol Budanov na sociálnych sieťach.

"V dôsledku útoku boli zasiahnuté štyri ruské vojenské dopravné lietadlá IL-76. Dve boli zničené a dve vážne poškodené," dodal. Budanov ďalej uviedol, že zmienené lietadlá používalo ruské ministerstvo obrany na prepravu vojakov i nákladu.

Rusko zničilo dron blížiaci sa k Moskve

Ruská protivzdušná obrana zničila bezpilotné lietadlo blížiace sa k Moskve, uviedol v piatok primátor mesta Sergej Sobjanin. Protivzdušná obrana v blízkosti rajónu Ľubercy na juhovýchodnom okraji hlavného mesta "zmarila ďalší pokus letieť s bezpilotným lietadlom do Moskvy," napísal Sergej Sobjanin na sociálnej sieti Telegram bez uvedenia útočníka.  "Podľa prvotných správ nedošlo k žiadnym obetiam ani škodám. Na mieste zasahujú záchranné zložky," dodal.

Ukrajina: Rusko "necháva hladovať svojich vojakov v bani", keď odmietajú bojovať

Ruské sily zadržiavajú vlastných vojakov na Ukrajine v bani a nechávajú ich tam hladovať za to, že odmietajú bojovať, informovala vo štvrtok námestníčka ukrajinského ministra obrany Hana Maľarová. Správu priniesol portál britskej televízie Sky News.

Približne 50 vojakov dostáva od ruskej polície "skromnú porciu jedla" raz denne. Nachádzajú sa neďaleko dediny Pokrovske v Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny, uviedla Maľarová. V podobnej bezútešnej situácii žijú podľa námestníčky aj ruskí vojaci v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy