Jasno
19°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Kapacity škôlok sú nedostačujúce. Pomôcť by mohol rodičovský príspevok, ale získať ho nie je vždy jednoduché
Zdielať na

Kapacity škôlok sú nedostačujúce. Pomôcť by mohol rodičovský príspevok, ale získať ho nie je vždy jednoduché

BRATISLAVA / Kapacita materských škôl stále nedokáže uspokojiť potreby rodičov. Problémy majú nielen rodiny v menších obciach, ale aj v okolí hlavného mesta. Pomôcť by mohol rodičovský príspevok, ale získať ho nie je vždy jednoduché.

Mnoho rodičov z okolitých obcí Bratislavy má problém s umiestnením svojho dieťaťa do materskej školy, a tak sú nútení čakať na rodičovský príspevok. Mamička dva a pol ročného dievčatka sa s podobným problémom stretla už v minulosti pri svojom prvom dieťati, ktoré sa do škôlky dostalo až v piatich rokoch.

"Určite by nám to pomohlo, kebyže sme mali nárok na tento príspevok. Dcéra by išla normálne do škôlky a my by sme sa mohli plnohodnotne venovať zamestnaniu," priblížila matka. "Nárok na rodičovský príspevok v tomto prípade vzniká od 1. septembra 2024, a to na základe zápisu v máji 2024 a rozhodnutí o neprijatí dieťaťa na školský rok 2024/2025," informovala Marianna Šebová, tlačové a komunikačné oddelenie ÚPSVaR.

Podľa zákona má nárok na príspevok ten rodič, ktorého dieťa dovŕšilo 3 roky do 31. augusta. "Problém rodičovského príspevku je v tom, že je obmedzený vekom dieťaťa. Bolo by vhodné a žiaduce, aby bol poskytovaný do septembra. Toto by nebol problém legislatívne riešiť," Viliam Páleník, vedecký pracovník Ekonomického ústavu SAV.

Rodičom sa vynára pri tomto sociálnom príspevku viacero otáznikov. Zákon má totiž viaceré úskalia. "Rodičovský príspevok nie je možné poskytnúť, ak sa oprávnená osoba stará o dieťa vo veku do troch rokov a na toto dieťa poberá rodičovský príspevok, nie je možné zároveň poberanie rodičovského a materského, dávky v nezamestnanosti," priblížila Šebová. "Kapacita škôlok je obmedzená a niekedy sa stane, že jedno dieťa sa dostane do škôlky, druhé nie. Rôzne kombinácie detí by mala legislatíva riešiť, aby sa tá rodina mohla plynule starať o svoje deti," doplnil Páleník.

Mnoho rodičov si myslelo, že je rozhodujúce vyjadrenie len spádovej škôlky, v skutočnosti je to inak. Nárok na príspevok nemáte ani v tom prípade, ak vám prišlo rozhodnutie o prijatí dieťaťa do akejkoľvek inej štátnej škôlky. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy