Jasno
21°
Bratislava
Roland
9.5.2024
532. deň na Ukrajine: Druhý útok bol cielený na záchranárov, tvrdí Zelenskyj
Zdielať na

532. deň na Ukrajine: Druhý útok bol cielený na záchranárov, tvrdí Zelenskyj

KYJEV / Počas uplynulej noci aj dnes v stredu 9. augusta pokračovalo ostreľovanie ukrajinských miest ruskými silami. Obete a zranených hlásia z Dnepropetrovskej oblasti aj z mesta Cherson. K veľkej explózii dnes došlo v továrni na výrobu optiky strelných zbraní neďaleko Moskvy. Podľa agentúry TASS výbuch spôsobila ľudská chyba. Špekuluje sa však aj o útoku dronom. Desiatky ukrajinských vojakov podľa ruských propagandistov prekročili v uplynulých dňoch rieku Dneper medzi mestami Cherson a Nova Kachovka.

​​Raketový útok na Pokrovsk si vyžiadal deväť obetí; zranené sú i deti

Raketový útok ruskej armády na mesto Pokrovsk v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny pripravil o život deväť ľudí, uviedol vo svojom videopríhovore ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informovala o tom britská stanica BBC, ktorá pripomenula, že predtým bolo hlásených sedem obetí.

Podľa Zelenského v dôsledku útoku bolo zranených 82 ľudí vrátane dvoch chlapcov. Stav jedného z nich - 11-ročného Nikitu - je vážny. Zelenskyj sa vo svojom príhovore poďakoval účastníkom záchrannej operácie, pričom poznamenal, že druhý raketový úder bol zasadený krátko po tom, ako na miesto pádu prvej rakety dorazili záchranári. Podľa miestnych úradov dve rakety Iskander zasiahli mesto Pokrovsk v pondelok večer v rozpätí 40 minút. V súvislosti s tým Zelenskyj obvinil Rusko z cieleného útoku na záchranárov. "Ide o zámerné rozhodnutie teroristov spôsobiť čo najväčšiu bolesť a škody," povedal Zelenskyj vo svojom večernom videoposolstve.

Výbuch v továrni neďaleko Moskvy si vyžiadal 45 zranených

​Pri ruskom ostreľovaní Nikopolu zahynul 18-ročný mladík

Pri ruskom ostreľovaní oblasti juhoukrajinského mesta Nikopol v noci na stredu zahynul 18-ročný chlapec a traja muži utrpeli zranenia, oznámila ukrajinská generálna prokuratúra. Pri útoku bol poškodený kostol, súkromné domy, poľnohospodárske budovy, autá, elektrické vedenie a plynové potrubia. "V prvom rade podnikáme opatrenia, ktoré napravia zločiny spáchané armádou agresorskej krajiny," uviedla ukrajinská generálna prokuratúra v odkazovej aplikácii Telegram. Nikopol sa nachádza na juhu Ukrajiny na pravom brehu rieky Dneper v Dnepropetrovskej oblasti a ruské sily mesto opakovane ostreľujú.

Nemecko: Rheinmetall potvrdil nákup tankov Leopard 1 z Belgicka pre Ukrajinu

Najväčší výrobca zbraní v Nemecku, vojensko-priemyselný koncern Rheinmetall, nakúpil z Belgicka staré tanky typu Leopard 1, aby ich zrenovoval a v mene nemeckej vlády poslal na Ukrajinu. Na základe dohody dostane Ukrajina približne 30 takýchto tankov, potvrdila v stredu táto spoločnosť prostredníctvom svojho hovorcu v Düsseldorfe. Spoločnosť nespresnila, aký bude harmonogram dodania, potrvá však podľa nej určitý čas, kým budú staré tanky po úprave vhodné pre nasadenie na frontovú líniu. Leopard 1 je predchodcom tanku Leopard 2, ktorý v súčasnosti používajú nemecké ozbrojené sily (Bundeswehr).

Tanky pochádzajú od belgickej súkromnej spoločnosti OIP Land Systems, ktorá ich približne pred desiatimi rokmi kúpila od belgickej armády a teraz približne 50 kusov predala Rheinmetallu. Niektoré z nich však boli v takom zlom stave, že môžu byť použité len na náhradné dielce. Bojaschopných ich bude teda napokon len zhruba 30. Generálny riaditeľ spoločnosti OIP Land Systems Freddy Versluys predtým pre britský denník The Guardian uviedol, že 49 tankov predal ďalšej európskej vláde, ktorú však pre doložku o mlčanlivosti nemohol menovať. Ako dodal, nemôže zverejniť ani ich cenu, na bojisku na Ukrajine by však podľa neho mohli byť do pol roka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy