Zatiahnuté
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
531. deň na Ukrajine: Rusko naďalej využíva pri útokoch na Ukrajine chemické zbrane
Zdielať na

531. deň na Ukrajine: Rusko naďalej využíva pri útokoch na Ukrajine chemické zbrane

KYJEV / Ruské jednotky i naďalej využívajú pri útokoch na Ukrajine chemické zbrane, čo porušuje medzinárodné dohovory. Najmenej osem obetí na životoch vrátane piatich civilistov si vyžiadal pondelkový ruský raketový útok na obytnú štvrť vo východoukrajinskom meste Pokrovsk. Rusko v utorok obvinilo Ukrajinu z toho, že podnecuje ruských občanov, aby podpaľovali strediská pre nábor do armády. Ruské ministerstvo školstva predstavilo nové učebnice dejepisu pre žiakov stredných škôl, ktoré obsahujú aj časť o tzv. špeciálnej vojenskej operácii na Ukrajine. Rusko pri pondelňajšom útoku na ukrajinské mesto Pokrovsk zasiahlo veliteľské stanovište ukrajinskej armády. Ukrajinský súd poslal do väzenia na päť rokov ukrajinského pravoslávneho biskupa spadajúceho pod moskovský patriarchát Ionafana, a to za verejnú podporu ruskej invázie na Ukrajinu.

Ukrajina: Rusko i naďalej používa pri útokoch chemické zbrane

Ruské jednotky i naďalej využívajú pri útokoch na Ukrajine chemické zbrane, čo porušuje medzinárodné dohovory. V pondelok to uviedol veliteľ vojenského zoskupenia Tavria Olexandr Tarnavskij. Tarnavskij vyhlásil, že Rusi použili chemické zbrane, konkrétne chlórpikrín, v blízkosti obce Novodanylivka. Táto látka spôsobuje závažné podráždenie pokožky a očí a jej vdýchnutie môže poškodiť vnútorné orgány.

Chlórpikrín sa využíval aj počas prvej svetovej vojny, no v súčasnosti je jeho použitie na vojenské účely zakázané. "Rusi sa snažia zastaviť náš postup, no ich snahy budú márne," dodal Tarnavskij na margo chemického útoku. Dodal, že v Novodanylivke nehlásili žiadne obete. Sky News upozorňuje, že nejde o prvý prípad, kedy Rusi údajne pri útokoch na Ukrajine použili chemické zbrane. Ukrajinská pohraničná stráž už v minulosti uviedla, že ruská armáda použila pri meste Avdijivka v Doneckej oblasti chemické granáty a aerosólovú muníciu.

Ukrajina: Počet obetí ruského útoku na Pokrovsk stúpol na najmenej osem

Najmenej osem obetí na životoch vrátane piatich civilistov si vyžiadal pondelkový ruský raketový útok na obytnú štvrť vo východoukrajinskom meste Pokrovsk v Doneckej oblasti. Množstvo ďalších ľudí, prevažne civilistov, utrpelo zranenia, uviedol v noci na utorok šéf tamojšej vojenskej správy Pavlo Kyrylenko. Druhá raketa zasiahla mesto ovládané Kyjevom blízko frontovej línie približne 40 minút po prvom útoku, spresnil Kyrylenko. Pri druhom útoku utrpeli zranenia alebo zahynuli príslušníci záchranných zložiek, ktoré boli na miesto vyslané na pomoc obetiam prvého útoku.

Medzi obeťami na životoch sú aj dvaja záchranári a jeden vojak, píše Reuters. Zranenia utrpelo deväť policajtov a jeden vojak, väčšinu z najmenej 31 zranených však tvoria civilisti vrátane člena miestnej rady. Guardian uvádza, že pri útoku bola okrem bytovky zničená aj pizzeria a hotel, ktorý často navštevovali novinári pokrývajúci priebeh bojov na Ukrajine. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj predtým na sociálnej sieti X zverejnil video zobrazujúce zničené vrchné poschodie päťposchodovej bytovky. Značne poškodená bola aj ďalšia budova. "Musíme ruský teror zastaviť," napísal Zelenskyj.

Rusko obvinilo Ukrajinu z podnecovania útokov na centrá na nábor do armády

Rusko v utorok obvinilo Ukrajinu z toho, že podnecuje ruských občanov, aby podpaľovali strediská pre nábor do armády. Mnohé tieto náborové centrá v krajine sa stali terčmi útokov, odkedy Rusko vlani vo februári začalo inváziu na Ukrajinu. V poslednom období vzrástol aj počet podpaľačských útokov na ne, pričom útočníci často používajú aj zápalné fľaše. "Všetky tieto zločiny spáchali ruskí občania na základe inštrukcií, ktoré dostali telefonicky z Ukrajiny," uviedla generálna prokuratúra vo vyhlásení.

Prokuratúra dodala, že jednotlivci konajúci v mene Ukrajiny vystupovali ako príslušníci orgánov činných v trestnom konaní alebo zamestnanci bánk a nútili Rusov, aby páchali trestné činy. Ruské ministerstvo vnútra zase v samostatnom vyhlásení poukázalo na prudký nárast podpaľačských útokov v uplynulých dňoch. Podvodné telefonáty sa podľa rezortu zameriavajú predovšetkým na Rusov vo vyššom veku.

Rusko vydalo nové učebnice dejepisu, ktoré zahŕňajú aj časti o vojne na Ukrajine

Ruské ministerstvo školstva predstavilo nové učebnice dejepisu pre žiakov stredných škôl, ktoré obsahujú aj časť o tzv. špeciálnej vojenskej operácii na Ukrajine. TASR o tom informuje podľa utorkovej správy televízie CNN, ktorá sa odvoláva na ruské médiá. Nové učebnice pre žiakov desiateho a jedenásteho ročníka predstavil v pondelok ruský minister školstva Sergej Kravcov. Študenti by ich mali začať používať od septembra.

Tieto nové knihy podľa ministra obsahujú informácie o príčinách začiatku špeciálnej vojenskej operácie a jej cieľoch, denacifikácii a demilitarizácii. "Učebnice pre 11. ročník zachytávajú tie najdôležitejšie udalosti spojené s opätovným zjednotením Krymu a Sevastopola, príčinách a priebehu špeciálnej vojenskej operácie a pripojením nových regiónov k Ruskej federácii," uviedol Kravcov.

Rusko tvrdí, že v Pokrovsku zasiahlo veliteľské stanovište ukrajinskej armády

Rusko pri pondelňajšom útoku na ukrajinské mesto Pokrovsk zasiahlo veliteľské stanovište ukrajinskej armády. Oznámilo to v utorok ruské ministerstvo obrany, informuje agentúra AFP. "Neďaleko mesta Krasnoarmejsk v Doneckej ľudovej republike bolo zasiahnuté predsunuté veliteľské stanovište spoločnej skupiny ukrajinských jednotiek Chortycia," uviedol ruský rezort obrany, pričom použil ruský názov pre Pokrovsk.

Miestni ukrajinskí predstavitelia však podľa spravodajskej televízie CNN popreli, že by sa v meste nachádzali vojaci. Pondelkový útok na Pokrovsk si vyžiadal najmenej sedem obetí a 81 zranených, uviedol šéf tamojšej vojenskej správy Pavlo Kyrylenko. Ukrajinskí záchranári aj v utorok prehľadávali sutiny obytného domu, ktorý bol pri útoku zasiahnutý.

Ukrajina: Biskup spadajúci pod moskovský patriarchát dostal päť rokov väzenia

Ukrajinský súd poslal do väzenia na päť rokov ukrajinského pravoslávneho biskupa spadajúceho pod moskovský patriarchát Ionafana, a to za verejnú podporu ruskej invázie na Ukrajinu. Ionafan, občianskym menom Anatolij Jeleckych, je metropolitom tuľčynským a braclavským v strednej časti Ukrajiny. Prokuratúra ho obvinila zo šírenia propagandistických letákov vyzývajúcich na prevrat v Kyjeve a na zmenu hraníc medzi Ukrajinou a Ruskom.

Okrem toho na webovej stránke ruskej pravoslávnej cirkvi podľa prokuratúry zverejňoval články podporujúce ruské vojnové zločiny. Verdikt súdu voči Ionafanovi sa týka činov zameraných na zvrhnutie ukrajinskej vlády, ospravedlňovania ruskej invázie a diskriminácie na základe rasy a národnosti.

Vagnerovci budujú stanové mestečko pri bielorusko-ukrajinských hraniciach

Ruská polovojenská Vagnerova skupina údajne stavia stanové mestečko pre približne 1000 žoldnierov na bieloruskom vojenskom letisku Ziabrauka ležiacom približne 15 kilometrov od ukrajinských hraníc. Tvrdí to ukrajinské Centrum národného odporu, píše TASR podľa utorňajšej správy stanice Sky News. Tento tábor plánujú podľa zmieneného centra vagnerovci využívať na "podvratnú činnosť" v susednej Černihivskej oblasti na Ukrajine, ktorú má Kyjev stále pod svojou kontrolou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy