Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
528. deň na Ukrajine: K zásahu ruského tankera sa prihlásila Ukrajina
Zdielať na

528. deň na Ukrajine: K zásahu ruského tankera sa prihlásila Ukrajina

Zdroj: TASR

KYJEV / Ukrajina v noci na dnes opäť útočila námorným dronom. Zasiahla ruský tanker, ktorý plával v blízkosti Kerčského prielivu medzi Krymom a Ruskom. Stroj bol poškodený a nemôže ďalej plávať. K útoku sa už prihlásila Bezpečnostná služba Ukrajiny.

​Ukrajinský námorný dron zasiahol ruský tanker

Ukrajinský námorný dron zasiahol v noci na sobotu približne 30 námorných míľ od Kerčského prielivu ruský tanker. V dôsledku toho bola dočasne zastavená doprava na strategickom Krymskom moste spájajúcom anektovaný polostrov Krym s Ruskom. Tanker bol pri útoku poškodený a na miesto dorazili dva remorkéry. Z lode, na palube ktorej bolo 11 ľudí, nevytieklo žiadne palivo. Denník The Moscow Times identifikoval plavidlo ako tanker SIG, na ktorý sa vzťahujú americké sankcie za dodávku leteckého paliva ruským silám v Sýrii, podporujúcim prezidenta Bašára Asada. Spoločnosť Rosmorrečflot svojom telegramovom kanáli oznámila, že tanker SIG dostal zásah v oblasti strojovne blízko čiary ponoru na pravoboku, "pravdepodobne v dôsledku útoku námorného dronu". Ruskom dosadený šéf okupačnej správy Záporožskej oblasti Vladimir Rogov uviedol, že niekoľko členov posádky lode bolo pri útoku zranených sklenými črepinami. Premávka na moste spájajúcom Moskvou anektovaný Krymský polostrov s Ruskom bola zastavená na približne tri hodiny a obnovená v sobotu skoro ráno. Najnovší útok v Čiernom mori sa odohral deň po tom, ako Ukrajina oznámila, že neďaleko Novorossijska zaútočila námorným dronom na loď ruskej Čiernomorskej flotily Olenegorskij Gorňak. 

K útoku na ruský tanker sa prihlásila Bezpečnostná služba Ukrajiny

Za útokom dronom na ruský tanker v Kerčskom prielive je Ukrajina, informuje TASR podľa agentúry AFP, ktorá sa odvolala na zdroje z prostredia ukrajinských bezpečnostných služieb. Tanker zasiahol ukrajinský námorný dron v noci na sobotu približne 30 námorných míľ od Kerčského prielivu. V dôsledku toho bola dočasne zastavená doprava na strategickom Krymskom moste spájajúcom anektovaný polostrov Krym s Ruskom. "V noci na sobotu Bezpečnostná služba Ukrajiny odpálila veľký ropný tanker SIG patriaci Ruskej federácii, ktorý prevážal palivo pre ruských vojakov," uviedol zdroj s tým, že "úspešná špeciálna operácia", na ktorej sa podieľal námorný dron s výbušninami, prebehla v spolupráci s ukrajinským námorníctvom v ukrajinských teritoriálnych vodách. Zdroj zároveň podľa AFP označil plavidlo za "jedno z najmocnejších ropných tankerov Ruskej federácie". "Bol dobre naložený palivom, takže 'ohňostroj' bolo vidieť zďaleka," dodal.

Začali sa rokovania o Ukrajine  

V saudsko-arabskej Džidde sa začali rokovania o mierovom pláne pre Ukrajinu. Stretli sa tam zástupcovia štyridsiatich krajín. Oficiálnym cieľom dvojdňovej konferencie je okrem iného zapojenie krajín takzvaného "globálneho juhu" do rozhovorov s Kyjevom. Účasť potvrdili napríklad zástupcovia Číny, ktorá sa profiluje ako významný partner Moskvy, ale aj zástupcovia Indie, ktorá k vojne na Ukrajine zachováva neutrálny postoj. Rusko na rokovanie nepozvali. Slovensko zastupuje poradkyňa prezidentky Jana Kobzová a poradca predsedu vlády Martin Kačo. 

​Rusko tvrdí, že obsadilo obec na východe Ukrajiny

Rusko v sobotu vyhlásilo, že obsadilo obec Novoselivske v Luhanskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. Kyjev z tejto oblasti najnovšie hlásil stupňujúce sa útoky.  "V oblasti Kupianska bola v dôsledku kompetentných a profesionálnych krokov vojenských jednotiek západného velenia oslobodená obec Novoselivske," uviedlo ruské ministerstvo obrany na platforme Telegram. Ako dodalo, ofenzívne operácie a širokom fronte zlepšili situáciu ruských síl. Ukrajinská armáda ešte v piatok uviedla, že čelí rastúcemu počtu ruských útokov na východe krajiny. "Počet nepriateľských útokov vzrástol. Prebiehajú ťažké boje," uviedla na Telegrame námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová. Zámerom ruských vojakov je podľa nej pritiahnuť do tejto oblasti ukrajinské zdroje v čase, keď Kyjev vykonáva protiofenzívu v južnej časti krajiny, cituje AFP. "V sektore Kupianska si nepriateľ stanovil za cieľ opätovne získať územia, o ktoré prišiel vlani na jeseň," dodala Maľarová. Koncom leta a počas jesene 2022 Ukrajina opätovne dobyla územie na juhu Chersonskej a na severovýchode Charkovskej oblasti v rámci bleskových protiofenzív. Ukrajina začala ďalšiu rozsiahlu protiofenzívu v júni, v súčasnosti však čelí stabilnej, niekoľko mesiacov budovanej ruskej obrane. 

Prezidentka dosiaľ povolila službu v ukrajinskej armáde deviatim Slovákom

Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová povolila službu v ukrajinskej armáde dosiaľ deviatim Slovákom.  "Od 24. februára 2022 do 2. augusta 2023 prezidentka SR vydala celkovo 35 rozhodnutí, z toho deväť povoľujúcich a 26 nepovoľujúcich výkon vojenskej služby v Ozbrojených silách Ukrajiny," spresnil riaditeľ odboru komunikácie Kancelárie prezidenta SR Jozef Matej. Službu v cudzích ozbrojených silách musí podľa zákona o brannej povinnosti povoliť prezident SR. Žiadosť sa podáva na okresnom úrade, vyjadriť sa k nej musia rezorty obrany, vnútra a zahraničných vecí. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj krátko po vypuknutí vojny na Ukrajine vyzval "všetkých, ktorí sa chcú pridať k obrane Ukrajiny, Európy a sveta", aby prišli bojovať po boku Ukrajincov.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy