Oblačno
15°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
527. deň na Ukrajine: Ukrajinské námorné drony zasiahli ruskú výsadkovú loď
Zdielať na

527. deň na Ukrajine: Ukrajinské námorné drony zasiahli ruskú výsadkovú loď

UKRAJINA / Kyjev hovorí o ďalšom vojenskom úspechu. Ukrajinská tajná služba uskutočnila operáciu, pri ktorej námorný dron naložený množstvom výbušnín zasiahol ruskú výsadkovú loď. K útoku došlo na základňu v čiernomorskom prístave Novorossijsk, o ktorom si v Moskve doteraz mysleli, že je v bezpečí.

​Ukrajina podnikla úspešný útok dronom na ruskú bojovú loď 

"Ukrajina podnikla útok námorným dronom na loď ruskej čiernomorskej flotily Olenegorskij Gorňak na základni Novorossijsk," povedal v piatok (4. augusta) ukrajinský bezpečnostný zdroj pre tlačovú agentúra AFP. Dodal, že tento útok bol úspešný. Obe strany zvýšili počet útokov po odstúpení Moskvy od obilnej dohody. Aj napriek vojne umožňovala vývoz ukrajinského obilia cez Čierne more.

Na videu z útoku vidieť námorný dron uháňať k tmavej siluete vojenskej lode, potom sa video náhle preruší:

"Cieľom bolo ukázať, že Ukrajina môže zaútočiť na akúkoľvek ruskú bojovú loď v tejto oblasti," dodal zdroj. Rusko vyhlásilo, že odrazilo pokus o útok ukrajinských ozbrojených síl na základňu, ktoré "použili dva nepilotované námorné člny". "Nastane koniec prítomnosti ruskej flotily v Čiernom mori," napísal na sociálnych sieťach po najnovšom dronovom útoku poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak. "Ukrajina zaistí slobodu a bezpečie v Čiernom mori pre svetový obchod," doplnil.

V ruskom Novorossijsku je okrem námornej základne aj koncový bod ropovodu, ktorý cez Rusko prepravuje väčšinu ropy z Kazachstanu. Prevádzkovateľská spoločnosť Caspian Pipeline Consortium uviedla, že pokračuje v čerpaní ropy do tankerov. Britský denník The Guardian a americká televízia CNN už predtým uviedli, že ukrajinské jednotky v piatok zasiahli výsadkovú loď ruskej čiernomorskej flotily. Ukrajinské tajné služby informovali, že Olenegorskij Gorňak bol závažným spôsobom poškodený a nedokáže už viac vykonávať bojové operácie. "Útok na ruskú loď na základni Novorossijsk uskutočnil námorný dron naložený 450 kilogramami TNT a stojí za ním Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) a ukrajinské námorníctvo," uviedol pre Reuters nemenovaný zdroj z prostredia tajných služieb.

Ukrajina: Rusko plánuje útok pod falošnou vlajkou na rafinériu v Bielorusku 

"Rusko pripravuje útok "pod falošnou vlajkou" na ropnú rafinériu v Bielorusku. Potom z neho obviní ukrajinských sabotérov, aby zatiahlo Bielorusko do vojny," oznámila ukrajinská bezpečnostná služba. Tajná operácia sa má odohrať v ropnej rafinérii v meste Mozyr, dodala ukrajinská bezpečnostná služba. Tieto informácie získala z viacerých zdrojov, vrátane zajatého ruského vojaka, uviedla služba na platforme Telegram. Bezpečnostná služba spresnila, že útok už pripravuje "sabotážna a špionážna skupina" ruských ozbrojených síl a ruskej žoldnierskej spoločnosti Vagnerova skupina. "(Ukrajinská) Bezpečnostná služba varuje bieloruskú armádu pred zapojením sa do vojny proti Ukrajine. Každého votrelca, ktorý prekročí hranice nášho štátu, zlikvidujú naše bezpečnostné a ozbrojené sily," napísala v závere služba.

USA nechajú prúdiť vývoz ruských potravín, ak sa obnoví obilná dohoda 

Spojené štáty budú ďalej robiť "všetko, čo sa len dá", aby zaistili, že Rusko bude môcť voľne vyvážať potraviny, ak sa obnoví dohoda umožňujúca bezpečnú prepravu ukrajinského obilia cez Čierne more. Vo štvrtok (3. augusta) to vyhlásil americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Rusko v júli odstúpilo od dohody vyrokovanej minulý rok Tureckom a OSN, ktorá aj počas vojny umožňovala vyvážať obilie z ukrajinských prístavov cez Čierne more. Vďaka tomu sa zmiernila potravinová kríza vo svete. Ukrajina a Rusko sú poprednými vývozcami obilia. "Samozrejme, v prípade návratu k dohode budeme ďalej robiť všetko, čo je potrebné, aby sa zaistilo, že každý vrátane Ruska bude môcť voľne a bezpečne vyvážať svoje potraviny a potravinové produkty," povedal Blinken novinárom v sídle OSN. "Chceme vidieť tieto potraviny na svetových trhoch. Chceme, aby mal každý úžitok z nižších cien," uviedol americký minister po tom, ako predsedal zasadnutiu Bezpečnostnej rady OSN venovanému potravinovej neistote spôsobenej ruskou vojenskou agresiou na Ukrajine.

Mnohé krajiny na zasadnutí rady vyjadrili sklamanie, že Rusko odstúpilo od dohody. Vyzvali Moskvu, aby si to rozmyslela. Rusko vlani súhlasilo s čiernomorskou obilnou dohodou vďaka tomu, že zároveň s ňou bola v júli 2022 podpísaná aj ďalšia dohoda, ktorá umožňovala Rusku vyvážať na zahraničné trhy jeho potraviny a hnojivá. Toto podporili aj predstavitelia OSN. I keď ruské exporty potravín a hnojív nie sú terčom západných sankcií uvalených na Rusko po jeho invázii na Ukrajinu vo februári 2022, Moskva vyhlásila, že rôzne obmedzenia v platbách, logistike a poistení zastavili vývoz týchto komodít. Počas štvrtkového zasadnutia rady ruský zástupca veľvyslanca pri OSN Dmitrij Poľanskij obvinil západné krajiny z "arogantnej neochoty" pomôcť plniť dohodu OSN s Moskvou. Zdôraznil, že Rusko malo väčší podiel na svetovom trhu s pšenicou než Ukrajina a bolo hlavným vývozcom hnojív. Keď Moskva odstúpila od dohody, začala útočiť na ukrajinské prístavy a obilnú infraštruktúru na pobreží Čierneho mora a na rieke Dunaj, čo prudko zdvihlo ceny obilia na svetových trhoch.

Poľsko posilní hranicu s Bieloruskom v dôsledku narušenia vzdušného priestoru

Poľsko oznámilo, že posilní ochranu východnej hranice s Bieloruskom v dôsledku nedávneho narušenia poľského vzdušného priestoru bieloruskými vojenskými vrtuľníkmi. Poľský šéf rezortu obrany Mariusz Balszczak spresnil, že na východnú hranicu boli vyslané viaceré vojenské vrtuľníky. Zdôraznil, že poľskí vojaci svoje zbrane použijú, ak to bude opodstatnené. "Rusko a Bielorusko zvyšujú nátlak na (poľskej) hranici, pribúdajú provokácie a je potrebné si uvedomiť, že ich počet bude narastať," vyhlásil poľský premiér Mateusz Morawiecki.

Na území Bieloruska sa podľa jeho informácií nachádza približne 4 000 žoldnierov z ruskej Vagnerovej skupiny. "Poľské hranice a hranice Litvy sú dnes hranicami slobodného sveta, ktorý krotí despotizmus z východu," poznamenal Morawiecki počas návštevy litovského prezidenta Gitanasa Nausédu v meste Suwalki na severovýchode Poľska.

Poľsko v utorok obvinilo Bielorusko z narušenia svojho vzdušného priestoru dvoma vrtuľníkmi. K incidentu údajne došlo južne od tzv. Suwalského koridoru – oblasti strategicky významnej pre NATO, Európsku úniu i Rusko a Bielorusko. Poľská armáda najprv poprela, že by k narušeniu došlo, neskôr to však vo vyhlásení vydanom v ten istý deň potvrdila. Jej prvotná reakcia vyvolala kritiku zo strany opozície, ktorá vyzvala poľského ministra obrany na odstúpenie. Bieloruskí predstavitelia na štvrtkovom stretnutí poľskému chargé d'affaires Martinovi Wojciechowskému predložili letové plány vrtuľníkov, aby dokázali, že nedošlo k narušeniu poľského vzdušného priestoru. Zároveň vyzvali Varšavu, aby situáciu neeskalovala.

​Na strechách Záporožskej atómovej elektrárne sa nenašli žiadne míny 

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) oznámila, že nenašla žiadne míny ani výbušniny v juhoukrajinskej Záporožskej atómovej elektrárni (ZAES) obsadenej ruskými vojakmi.  "Odborníci z Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) nespozorovali žiadne míny ani výbušniny na strechách tretej a štvrtej reaktorovej budovy v ZAES a ani v jej halách s turbínami. Vstup im umožnili včera popoludní," uvádza sa v oznámení agentúry OSN pre dohľad nad jadrovou bezpečnosťou.

Najväčšiu atómovú elektráreň v Európe Rusi okupujú od marca 2022. Kyjev a Moskva sa odvtedy navzájom obviňujú z plánovania útoku na toto strategické miesto. MAAE opakovane upozorňovala na možnú jadrovú katastrofu. Poslala tam aj kontrolný tím, aby preveril obvinenia ukrajinských ozbrojených síl. Tie totiž uvádzali, že na strechách dvoch reaktorových budov sú "objekty pripomínajúce výbušné zariadenia". Rusko však na žiadosť MAAE o "nutný prístup" na strechy niekoľko týždňov neodpovedalo. MAAE v oznámení v piatok tiež napísala, že bude naliehavo žiadať aj návštevu striech ostatných štyroch reaktorových budov elektrárne. ZAES bola počas vojny na Ukrajine často terčom streľby a niekoľkokrát bola odpojená od elektriny. Šesť reaktorov, ktoré pred vojnou vyrábali približne pätinu elektriny Ukrajiny, je odstavených.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy