Polojasno
15°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
526. deň na Ukrajine: Rusko inzerátmi na internete verbuje do armády aj v Kazachstane
Zdielať na

526. deň na Ukrajine: Rusko inzerátmi na internete verbuje do armády aj v Kazachstane

KYJEV / Kyjev čelil nočnému útoku dronmi, varovné sirény zneli tri hodiny. Pri ruskom ostreľovaní bola v Chersone poškodená aj Katedrála sv. Kataríny. Dievča z ruského Krasnodaru dostalo pokutu za nápis o Putinovej smrti. Rusko verbuje do armády inzerátmi na internete aj v susednom Kazachstane. Sedem zranených pri ruskom ostreľovaní Chersonu, hlási Kyjev.

Kyjev čelil nočnému útoku dronmi, varovné sirény zneli tri hodiny

Kyjevská protivzdušná obrana bola v noci na štvrtok v pohotovosti pri dronovom útoku, uviedla ukrajinská armáda. Sirény signalizujúce protiletecký poplach zneli v Kyjeve i jeho okolí tri hodiny. TASR prevzala správu z agentúry Reuters. Počas útoku zaznelo niekoľko výbuchov, obete však neboli hlásené. Kyjevská vojenská správa zrušila výstrahu pred prichádzajúcim útokom krátko po 4.00 h miestneho času (3.00 h SELČ). Armáda tvrdí, že vzdušné ciele boli zneškodnené, ďalšie detaily však bezprostredne neboli známe.

Šéf kyjevskej vojenskej správy Serhij Popko neskôr spresnil, že protivzdušná obrana v noci nad Kyjevom "zaznamenala a zneškodnila takmer 15 vzdušných cieľov", napísala agentúra AFP. Prvotné informácie podľa jeho slov nenaznačujú škody ani zranenia. Popko uviedol, že útočníci použili bezpilotné lietadlá Šáhid iránskej výroby. Kyjev čelil dronovému útoku aj v noci na stredu, pripomenul šéf tamojšej vojenskej správy. Protivzdušná obrana vtedy zostrelila viac ako 10 dronov. Výstrahy pred blížiacim sa útokom boli zrušené aj v ďalších častiach krajiny, píše Reuters.

Pri ruskom ostreľovaní bola v Chersone poškodená aj Katedrála sv. Kataríny

Pri ostreľovaní juhoukrajinského mesta Cherson bola vo štvrtok ráno poškodená aj pravoslávna Katedrála sv. Kataríny, v ktorej sa donedávna nachádzali pozostatky známeho veliteľa z 18. storočia Grigorija Potemkina, obľúbenca ruskej cárovnej Kataríny Veľkej. Ako informovala agentúra AP, pri hasení následného požiaru, boli zranení štyria hasiči. Pri prvej vlne útokov na Cherson dostal zásah aj trolejbus, v ktorom utrpeli zranenia štyria ľudia, uviedla ukrajinská generálna prokuratúra.

Ako pripomenula AP, Potemkin bol strojcom anexie Krymu od Krymského chanátu v roku 1784 a ruský prezident Vladimir Putin aj tento historický fakt využíva na to, aby ospravedlnil inváziu ruskej armády na Ukrajinu. Vlani v novembri ruské jednotky Potemkinove pozostatky z chrámu vyzdvihli a previezli na ľavý breh rieky Dneper. Spolu s nimi bol – pred stiahnutím sa ruských jednotiek z tejto oblasti Chersonu – odvezený jeho pomník, ako i pomníky ďalších ruských dejateľov: vojvodcu Alexandra Suvorova či admirála Fiodora Ušakova. Agentúra AP konštatovala, že poškodenie pravoslávneho chrámu v Chersone i minulotýždňový poškodenie Katedrálneho chrámu Premenenia Pána v juhoukrajinskom meste Odesa sú zdôraznením rizika, ktorému sú počas vojny vystavené kultúrne a cirkevné pamiatky. Boje na frontoch vo viacerých regiónoch Ukrajiny sa v posledných týždňoch zintenzívnili v súvislosti s tým, že ukrajinská armáda pokračuje vo svojej protiofenzíve s cieľom získať späť územie okupované Ruskom.

Dievča z ruského Krasnodaru dostalo pokutu za nápis o Putinovej smrti

Súd v Krasnodare na juhu európskej časti Ruska uložil dvadsaťjedenročnému dievčaťu pokutu 30 000 rubľov (takmer 300 eur) za diskreditáciu armády. Dôvodom boli snímky z Instagramu dievčaťa, ktoré okrem iného zachytávali tašku s nápisom "Sex is cool but Putin's death better" (Sex je fajn, ale Putinova smrť je lepšia). O prípade na svojom ruskojazyčnom webe informovala britská stanica BBC.

Alexandra Svobodčikovová uviedla, že v spise k jej prípadu bolo päť snímok zachytávajúcich jej učeň na Instagrame, kde má 180 fanúšikov. Snímky zachytávali tašku s nápisom "Nie vojny" a podobné grafity, nálepku s nápisom "Mier" a tiež spomínanú tašku s nápisom o sexe a Putinovej smrti. Dievčina už skôr musela zaplatiť pokutu 200 000 rubľov (takmer 2 000 eur) za porušenie zákazu propagandy homosexuality, pretože si nechala vytetovať obrázok psíka s dúhovou šálkou a s označením "PES-Gay". Pred súdom policajt vypovedal, že tetovanie objavil "pri monitorovaní sociálnych sietí".

Slobodčikovová predpokladá, že ju v skutočnosti niekto udal. "Je mi smutno, že sa teraz stalo nevhodným a nebezpečným vyjadrovať svoje názory na sociálnych sieťach. Neviem, ako na mňa prišli, ale myslím si, že ma niekto udal," povedala spravodajskému kanálu Sota.

Rusko verbuje do armády inzerátmi na internete aj v susednom Kazachstane

Inzeráty ponúkajúce odmenu vyše 4 800 eur za vstup do ruskej armády sa začali objavovať na obrazovkách kazašských používateľov internetu. TASR informuje podľa štvrtkovej správy agentúry Reuters. V bývalej sovietskej republike Kazachstan žijú vyše tri milióny etnických Rusov a už tradične je jedným z najbližších spojencov Ruska. Vláda v Astane však nepodporuje "špeciálnu vojenskú operáciu" Ruska na Ukrajine, ako Moskva vojnu nazýva. Zapojenie do vojenských konfliktov v zahraničí je tiež podľa kazašského zákona ilegálne.

V inzerátoch sú ruské a kazašské vlajky a heslo "Plece pri pleci". Sľubujú jednorazové vyplatenie 495 000 rubľov (vyše 4 800 eur) po podpise zmluvy s ruskou armádou. Mesačný žold bude najmenej 190 000 rubľov (asi 1 800 eur) a nespresnené mimoriadne výhody. Inzeráty vedú k webovej stránke organizácie Agentúra pre rozvoj ľudského kapitálu Sachalinskej oblasti na ruskom Ďalekom Východe, ktorú zriadila tamojšia regionálna vláda. Organizácia na otázky Reuters nereagovala. Obyvatelia ďalších bývalých sovietskych republík v Strednej Ázii pre Reuters povedali, že niektorí ich krajania sa už pridali k ruskej armáde alebo k súkromným žoldnierskych skupinám. Tento nábor obvykle prebehol v Rusku. Žijú tam milióny Uzbekov, Tadžikov a Kirgizov, ktorí do Ruska odišli z ekonomických príčin.

"Bývalý manžel mojej sestry zahynul vlani v októbri v Lysyčansku (na východe Ukrajiny)," povedal nemenovaný obyvateľ Tadžikistanu. "Jeden z mojich synovcov sa pridal k Vagnerovej skupine, dovtedy bol v ruskom väzení," doplnil. V prípade Kazachstanu v zahraničí pracuje oveľa menej jeho obyvateľov, pretože ich krajina je bohatá na ropu. Na kazašských weboch sa však objavujú inzeráty ponúkajúce prácu v stavebníctve na ukrajinskom území okupovanom Ruskom.

Sedem zranených pri ruskom ostreľovaní Chersonu, hlási Kyjev

Najmenej sedem zranených si dnes vyžiadalo ostreľovanie Chersonu na juhu Ukrajiny ruskými delami, uviedol na svojom webe list Ukrajinska pravda s odvolaním sa na miestne úrady. Ruská paľba podľa nich zranila hasičov zasahujúcich pri horiacich kostoloch a tiež cestujúcich v okoloidúcom trolejbuse mestskej dopravy.

"Traja cestujúci boli zranení z trolejbusu, ktorý išiel okolo kostola počas ruského ostreľovania. Sanitka rýchlej pomoci ich odviezla do nemocnice. Tridsaťdeväťročnej žene a tridsaťpäťročnému mužovi bola poskytnutá lekárska starostlivosť. Ťažké zranenie hrudného koša a poranenie lebky utrpel štyridsaťsedemročný senior, lekári bojujú o jeho život," uviedol na telegrame šéf oblastnej správy Oleksandr Prokudin.

Ruské delá podľa šéfa prezidentskej kancelárie Andrija Jermaka strieľali po mestskej doprave, prepravujúcej ľudí ráno do práce. Ukrajinský Štátny úrad pre vyšetrovanie vo štvrtok oznámil, že zadržal predstaviteľa ozbrojených síl podozrivého z napomáhania pri úteku z krajiny mužom schopným vojenskej služby výmenou za platbu v hotovosti. TASR správu prevzala z agentúry AFP. Ukrajinský protikorupčný úrad uviedol, že pracovník, ktorý viedol oddelenie v Kyjeve, vydal falošné dokumenty, ktoré vyhlásili mužov za nespôsobilých vykonať vojenskú službu. Na ich základe môžu prekročiť hranice. "Cena za službu pre jednu osobu predstavovala 10 000 dolárov," dodal ukrajinský Štátny úrad pre vyšetrovanie. Podozrivého prichytili pri čine, keď doklady odovzdával trom osobám.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy