Polojasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Kontaminovaná voda na Donbase ničí životy: Nezisková organizácia prináša nádej
Zdielať na

Kontaminovaná voda na Donbase ničí životy: Nezisková organizácia prináša nádej

DONBAS / Na ukrajinskom Donbase majú ľudia stále problém s dostupnosťou čistej vody. V blízkosti frontových línií ju čerpajú zo studní, no mnohé sú kontaminované splodinami výbuchov munície. Humanitárna organizácia Cesta naděje života sa preto snaží do dedín a miest priniesť veľkokapacitné čističky vody. Na Ukrajine nakrúcal reportér TV JOJ Rasťo Striško.

​V starom areáli v meste Pokrovsk je pekáreň rodiny Tkašenko. Chlapec, ktorý umýva paletový vozík, používa vodu zo starej studne. Na pitie už nevyhovuje, hovorí majiteľka pekárne Genya Tkašenko. "Pre vojnu sme museli naraziť novu studňu. Pôvodnú sme prečistili, ale druhu sme dali navŕtať veľmi hlboko, aby sme našli čistú vodu pre našu pekáreň," povedala Genya. 

V pekárni denne upečú chlieb pre 5000 ľudí. Vozia ho aj k ľudom pri bojovej línii. Pekáreň na vodovod napojená nie je, tak ako okolité dediny. "Vláda niekde navŕtala studne. Niektoré sú napojene na filtrovacie zariadenia, ale v dedinách je to ťažké. V obytných domoch, kde je veľa bytov si ľudia zoženú kopáčov, ktorí im studne vykopú," hovorí. Z nich si potom vodu ťahajú do bytov.

Kontaminovaná voda má na zdravie fatálne následky

Tam, kde studňu nemajú, vodu berú z rieky alebo z potoka. Vojna spôsobuje kontamináciu podzemných vôd ťažkými kovmi. Ľudia ju pijú a spôsobuje im žalúdočné a iné ochorenia. Nezisková organizácia prišla odobrať vzorku pravé zo studne pekárne. "Ľudia tu nemajú kvalitný zdroj pitnej čistej vody, a to sa ani nenachádzame na frontovej línii. Táto voda im dokáže spôsobiť smrť na nejakú infekciu alebo prinesie rôzne komplikácie, a to vrátane detí," uviedol Přemek Šedý z neziskovej organizácie Cesta naděje života. Chcú priniesť čističku, vďaka ktorej by každý z 5 tisíc ľudí mal denne 20 litrov pitnej vody.

Po vyhodení Kachovskej priehrady sú po zaplavení Chersonskej oblasti miestne studne nepoužiteľné. Katastrofa priniesla medzi ľudí infekcie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy