Oblačno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Ruský MIR: Cherson neoslobodzovali. Vykradli detskú nemocnicu a ničia ho bombami
Zdielať na

Ruský MIR: Cherson neoslobodzovali. Vykradli detskú nemocnicu a ničia ho bombami

CHERSON / Ukrajinské mesto Cherson je stále odkázané na humanitárnu pomoc. Rusi ho okupovali do konca minulého roka. Časť mesta ešte stále obliehajú a neustále ho ostreľujú. Do tamojšej detskej nemocnice nosia pomoc aj dobrovoľníci z organizácie Cesta naděje života. Na Ukrajine s nimi nakrúcal náš kolega Rasťo Striško.

​Do časti mesta pod kontrolou ukrajinskej armády sa už dostanete ľahko. Bilboardy lemujú cestu do detskej nemocnice. Plagáty ruskej propagandy, ktoré okupanti vylepili, keď chceli v Chersone usporiadať referendum, zmizli. 

Cesta naděje života sú dobrovoľníci, ktorí do miestnej nemocnice smerujú pomoc od darcov - za desaťtisíce eur plienky pre deti, oblečenie pre lekárov, dezinfekciu. "Najviac potrebné sú prístroje. Nemocnice poľného charakteru, ktoré sú v prvej línii, sú úplne vybrakované. Tie treba naplniť od postelí, lôžkovín či oblečenia pre personál až po metlu a operačné prístroje, aby mohli lekári vykonávať plnohodnotnú prácu. Naša organizácia nerozoznáva štát, hranicu, národnosť alebo náboženstvo. My pomáhame ľuďom tam, kde je to potrebné. Možno práve tá láskavosť ukazuje ľuďom, kde sa môžu dostať, kde je Európa," uviedol Marian Bizub z občianskeho združenia Cesta naděje života. 

Stanislav Bumbyj je anesteziológ, v nemocnici pôsobí už 16 rokov. "Každý deň s deťmi musíme utekať do úkrytov, takmer každú hodinu sú nálety," uviedol. Po raketovom útoku im zhoreli dve poschodia novorodeneckého oddelenia.

Reálne je však ich nemocnica bez prístrojov. Keď odtiaľ Rusi odchádzali, zobrali im všetky prístroje, ležadlá - všetko, čo dokázali odniesť. Nechali tam len holé steny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy