Zatiahnuté
19°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Svedectvá ľudí mesiac po výbuchu Kachovky: Máme toxickú vodu a na záhrade míny
Zdielať na

Svedectvá ľudí mesiac po výbuchu Kachovky: Máme toxickú vodu a na záhrade míny

CHERSON / Vo štvrtok 6. júla je to presne mesiac, čo bola zničená Kachovská priehrada na Ukrajine. Televízia JOJ sa spojila s ľuďmi, ktorí nás informovali o tom, čo sa v Chersonskej oblasti deje. Dobré správy sú to len z časti. Dokazujú to aj aktuálne videá, ktoré nám poslali.

​Voda v Chersone a okolí po zničení Kachovskej priehrady už ustúpila, ale zanechala za sebou tony nánosov blata a smetí. "Všetky elektronické veci sú zničené. Taktiež koberce, paplóny, vankúše, deky. Nedajú sa ani vyprať a čistiarní je tu veľmi málo. Všetko som musela vyhodiť," uviedla obyvateľka Chersonu Alyona Olena Malyarenko. A aj keď sa mnohí do Chersonu po potope, ktorú spôsobila voda z Kachovskej priehrady, chcú vrátiť, nemajú kam. "Moji známi mali dvojposchodový dom. Bol som sa na neho pozrieť. Na plote mali jachtu. Tak im píšem, dom už nemáte, ale za to k vám pripláva jachta," opísal následky potopy Oleksander Vlasov. 

​Veľkým problémom je "pitná" voda

Zničenie Kachovskej priehrady znamená obrovskú ekologickú katastrofu. Voda zo studní sa nedá piť a ani používať na nič iné. Voda v Dnepri dosiahla také znečistenie, ktoré prekročilo povolenú hranicu 27-tisíckrát. "Priamo v Chersone máme pitnú vodu, ktorá spĺňa všetky normy, ale v ďalších regiónoch je to obrovský problém. Bez toho, aby sa urobil rozbor, ju nesmiete piť, aby sa nerozšírili rôzne epidémie. Ľudom tam vozia vodu dobrovoľníci a humanitárne organizácie,"  vysvetlila Natalia Shatylova Pohasy, overená prednostka Dneprovského kraja v Chersone, Červený kríž.

Špinavá voda zaplavila lesy, ktoré vymierajú. Zničila úrodnú černozem. Na mnohých miestach sa tvoria suché miesta podobné púšti a je obava, že sa budú rozširovať. Vyhynula aj fauna, ktorá žila vo vodách priehrady či pri nej. "Moja malá záhradka je úplne zničená. Hrozno, zdá sa, možno prežije. Budem mať asi aj mätu na čaj, ale cukety a ďalšia zelenina neprežili. Všetko je zničené," priznala so smútkom Alyona. 

Zachránená úroda môže byť nebezpečná

Možno tí šťastnejší aspoň zozbierali úrodu zemiakov. Aj keď netradične, spod vody, ktorá tomuto pánovi zaliala celú úrodu. Otázka, či je to bezpečné, je však skôr na hygienikov. "V tej vode môže byť hocičo. Viete, vo vode pláva veľa uhynutých zvierat a našli sa aj mŕtvoly ľudí. Je v nej rôzna špina aj z kanalizácie. Ak by ste cítili ten nepríjemný zápach, ktorý je tu, pochopili by ste. Je to cítiť najmä ráno. A to aj v oblastiach, ktoré neboli zaplavené," opísal nečistotu vody Vlasov.

Najpotrebnejšími vecami okrem vody, jedla a hygienických potrieb, sú lopaty, hrable a ďalšie náradia, ktorými by sa špina z domov, aj z pivníc dala vynášať. Okrem toho aj vrecia či nádoby na odpadky. "Už dva týždne zbieram smeti na svojom pozemku. Ale aj inde. Problémom je, že hneď ako sa ľudia pustia do práce, príde streľba z ľavej strany rieky. Rusi nás ostreľujú každú chvíľu, a tak neviem, kedy sa to podarí všetko vyčistiť," dodala Alyona.

​Ďalšou hrozbou sú míny

"Nemôžeme ísť len tak upratovať. Musia najprv prísť ľudia z domobrany a skontrolovať, či na tom mieste nie sú míny. Voda z Kachovskej priehrady ich totiž zaniesla do dvorov, do pivníc a aj do domov," povedala Natalya. Pre Chersončanov je však najhoršie, že nevedia kedy sa budú môcť vrátiť do domov. Hovoríme o tisíckach ľudí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy