Skoro jasno
19°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Poľnohospodári v zajatí závislosti: Európa neobstojí bez dovozu
Zdielať na

Poľnohospodári v zajatí závislosti: Európa neobstojí bez dovozu

ŠTRASBURG / V súvislosti s vojnou na Ukrajine sa čoraz viac hovorí o potravinovej bezpečnosti Európskej únie. Zničené dodávateľské reťazce – napríklad v prípade umelých hnojív – predražujú európsku výrobu. Ukázalo sa to nielen pri vojne alebo covidovej kríze, ale čoraz viac problémov spôsobuje klimatická zmena. Potravinová sebestačnosť musí byť podľa europoslancov našou prioritou.

Európski poľnohospodári sú až príliš závislí od dovozu z tretích krajín. Európsky parlament to chce čo najskôr zmeniť, aby zamedzil ďalšiemu zdražovaniu.

"Prakticky ide nám o to, aby sa z Európskej únie stal trh, ktorý bude sebestačný aj v potravinovej bezpečnosti aj vo vstupných nákladoch,“ povedala Lucia Ďuriš Nicholsonová, europoslankyňa za Jablko. "Zároveň to súvisí aj s dostupnosťou nielen potravín, ale aj s dostupnosťou potravín za rozumné a prijateľné ceny,“ vyjadril sa Vladimír Bilčík, europoslanec za Demokratov.

Len na Slovensku máme takmer dvojnásobné zdražovanie, ako je priemer eurozóny. Pre vojnu na Ukrajine sa narušili tradičné dodávateľské reťazce. "Zrazu sa ukázalo, že nemáme dostatok hnojív či postrekových látok na to, aby sme ďalej poháňali priemyselné poľnohospodárstvo Európy,“ avizoval europoslanec za PS Michal Wiezik. "V prípade Slovenska je naša krajiny sebestačná na necelých 40 %, v prípade iných štátov je to o niečo viac,“ informoval europoslanec Robert Hajšel.

Prekopať sa preto ide celá dotačná schéma pre poľnohospodárov. Podľa nemeckej spravodajkyne sa eurofondy vyčlenia najmä pre inovácie a nových mladých poľnohospodárov. "Našu potravinovú bezpečnosť môžeme zabezpečiť len vtedy, ak budú mať európski poľnohospodári silnú a životaschopnú pozíciu v potravinovom reťazci,“ oznámila Marlene Mortler, europoslankyňa z Nemecka. "Aby sme vytvorili čo najlepšie podmienky predovšetkým našim farmárom,“ povedal europoslanec Ivan Štefanec.

A v europarlamente sa tiež čoraz viac hovorí o tom, že lacné obilie z Ukrajiny musíme pomôcť vyvážať, ale posúvať ďalej do Afriky. "To je napríklad aj prípad Slovenskej republiky, keď my nechceme, aby bolo toto obilie predávané u nás, pretože ohrozuje našich poľnohospodárov," zakončila Katarína Roth Neveďalová, europoslankyňa za Smer-SSD. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy