Oblačno
16°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Ukrajina dronmi zaútočila na Moskvu: Rusi dočasne odstavili letisko
Zdielať na

Ukrajina dronmi zaútočila na Moskvu: Rusi dočasne odstavili letisko

MOSKVA / Ukrajinské drony poškodili v noci na nedeľu dve budovy v ruskom hlavnom meste Moskva, k obetiam však nedošlo, uviedol starosta ruskej metropoly Sergej Sobianin.

Ukrajinský dronový útok na ruskú metropolu Moskva si v noci na nedeľu 30. júla vyžiadal jedného zraneného a viedol k dočasnému uzatvoreniu letiska Vnukovo. Ruské ministerstvo obrany incident označilo za "pokus kyjevského režimu o teroristický útok" a potvrdilo útok troch dronov. Jeden z nich zostrelili systémy protivzdušnej obrany, dva ďalšie dopadli do obchodnej štvrte Moskvy. Na fotografiách z miesta vidieť poškodenú fasádu jednej z kancelárskych budov. 

Primátor Moskvy Sergej Sobianin spresnil, že útok "značne" poškodil fasádu dvoch budov a zranil jedného člena strážnej služby, informovala ruská agentúra TASS s odvolaním sa na pohotovostné služby. Pre útok bola pozastavená prevádzka na letisku Vnukovo na južnom predmestí Moskvy. Vzdušný priestor nad Moskvou a okolím dočasne uzatvorili pre civilné lietadlá. 

Nešlo o prvý útok

Miliónová ruská metropola bola už viackrát cieľom dronových útokov, podľa agentúry DPA sa však nedajú porovnať s masovými útokmi Moskvy na Ukrajine.
Rusko opakovane ostreľuje aj ukrajinskú metropolu Kyjev dronmi, raketami i riadenými strelami, ktorých dôsledkom sú stovky obetí a rozsiahle škody.
V sobotu si ruské útoky v juhoukrajinskej Záporožskej oblasti vyžiadali najmenej dve obete. Najmenej jeden civilista zahynul v sobotu večer po ruskom raketovom útoku na mesto Sumy na severovýchode Ukrajiny. Pri útoku na tamojšie vzdelávacie zariadenie bolo zranených najmenej päť ďalších osôb.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy