Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Poľsko presúva na hranice s Bieloruskom tisíc vojakov. Dôvodom sú vagnerovci
Zdielať na

Poľsko presúva na hranice s Bieloruskom tisíc vojakov. Dôvodom sú vagnerovci

POĽSKO / Na poľských diaľniciach vidieť vojenské kolóny. Krajina k svojim hraniciam s Bieloruskom presúva až tisíc vojakov. Presun poľských jednotiek prostredníctvom sociálnych sietí oznámil poľský minister obrany. Varšava tento krok odôvodňuje prítomnosťou žoldnierov zo skupiny vagnerovcov na území svojho suseda.

Nie je ale zatiaľ isté, či sa príslušníci vagnerovcov skutočne do Bieloruska presúvajú. Tábor, ktorý im tam pripravili je zatiaľ prázdny. Poľské úrady vinia Bielorusko, že na hraniciach vyvoláva umelú migračnú krízu. V posledných dňoch totiž zaznamenali vyšší prílev migrantov ako obyčajne.

Zdroj: Reuters

ISW: Prigožin a vagnerovci sú pre Putina naďalej hrozbou 

Ruská žoldnierska Vagnerova skupina vedená Jevgenijom Prigožinom naďalej predstavuje potenciálnu hrozbu pre šéfa Kremľa Vladimira Putina a jeho mocenský aparát. Píše sa to v najnovšej analýze amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) so sídlom vo Washingtone. Vagnerovcom sa venuje aj najnovšia analýza britského ministerstva obrany, ktorá sa zakladá na poznatkoch tajných služieb. "Putin naďalej umožňuje vagnerovcom a Prigožinovi pôsobiť v Rusku a tým byť potenciálnou hrozbou pre jeho režim," píšu experti z ISW.

Po pokuse o vzburu spred mesiaca, ku ktorej sa odhadom pripojilo 25 000 žoldnierov, sa Prigožin a velitelia vagnerovcov mohli voľne pohybovať v Rusku. Podľa ISW má Putin buď pozoruhodnú dôveru v sľúbenú Prigožinovu lojalitu, alebo nie je schopný proti nim zasiahnuť. ISW pripomína, že po vzbure Putin oficiálne prisľúbil Prigožinovi a jeho žoldnierom beztrestnosť. Žoldnierom ponúkol podpísanie zmlúv s ministerstvom obrany, stiahnutie na základne alebo do susedného Bieloruska. Podľa bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka ale Prigožin ani jeho žoldnieri zatiaľ do jeho krajiny neprišli. Jeden z veliteľov vagnerovcov povedal, že bojovníci sú v súčasnosti až do augusta na dovolenke.

Situácia okolo reorganizácie vagnerovej skupiny a jej presunu do Bieloruska môže byť podľa ISW nejasná až do jesene. Podrobnosti nie sú známe ani o dohode medzi Putinom a Prigožinom. "Ukrajina ale už zo vzbury vyťažila a môže z nej ťažiť aj naďalej," uvádza sa v analýze ISW. Britské ministerstvo obrany vo svojej analýze k vagnerovcom zverejnenej v nedeľu píše, že ruské štátne médiá reagovali na vzburu v troch etapách.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy