Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
485. deň na Ukrajine: Ukrajinci zastavili ruskú ofenzívu na východe Ukrajiny
Zdielať na

485. deň na Ukrajine: Ukrajinci zastavili ruskú ofenzívu na východe Ukrajiny

KYJEV / Eurokomisia zverejnila detaily 11. balíka sankcií EÚ voči Rusku. Do bojov na Ukrajine sa zapájajú vojaci vycvičení Západom, môžu byť kľúčoví, tvrdí denník The New York Times. Kyjev zastavil ruskú ofenzívu na východe Ukrajiny, tvrdí Maľarová. ​Šéf vagnerovcov tvrdí, že Rusko ustupuje z východnej a južnej časti Ukrajiny. Ukrajina tvrdí, že zostrelila 13 ruských rakiet cielených na vojenské letisko.

Eurokomisia zverejnila detaily 11. balíka sankcií EÚ voči Rusku

Európska komisia (EK) v piatok potvrdila dohodu členských krajín EÚ na 11. balíku sankcií proti Rusku a zverejnila jeho detaily. Nové opatrenia podľa nej zabezpečia lepšie presadzovanie sankcií namierených voči ruskému režimu, informuje spravodajca TASR. V poradí 11. balík sankcií obsahuje reštrikcie obchodného, dopravného a energetického charakteru.

V oblasti obchodu sa napríklad zavádza nový nástroj proti obchádzaniu sankcií, čo umožní Únii obmedziť predaj, dodávky, prevod alebo vývoz konkrétnych tovarov a technológií, na ktoré sa vzťahujú sankcie, do niektorých tretích krajín. Ide o štáty, u ktorých EÚ existuje vysoké riziko obchádzania sankcií.

V rámci nového balíka sa rozširuje aj zákaz tranzitu pre niektoré citlivé tovary (pokročilé technológie a materiály súvisiace s letectvom) vyvážané z EÚ do tretích krajín cez Rusko. Na zoznam subjektov, ktoré priamo podporujú ruský vojenský a priemyselný komplex pribudlo 87 nových subjektov. Podliehajú prísnejším vývozným obmedzeniam pre tovary s dvojakým použitím a pokročilé technológie. Okrem ruských a iránskych subjektov to už zahŕňa aj subjekty registrované v Číne, Uzbekistane, Spojených arabských emirátoch, Sýrii a Arménsku.

EÚ zároveň obmedzila vývoz ďalších 15 technologických produktov, ktoré sa našli na ukrajinských bojiskách, alebo zariadení potrebných na ich výrobu.
Únia sprísnila aj obmedzenia na dovoz železného a oceľového tovaru - dovozcovia takýchto komodít spracovaných v tretej krajine, musia odteraz preukazovať, že použité vstupy nepochádzajú z Ruska.

Rozširuje sa aj zákaz vývozu luxusných áut na všetky nové a ojazdené autá nad určitý objem motora (1900 cm³) a na všetky elektrické a hybridné vozidlá.
V oblasti dopravy nový balík sankcií znamená úplný zákaz prepravy tovaru do EÚ pre nákladné autá s ruskými prívesmi a návesmi, ako aj zákaz vstupu do prístavov EÚ pre plavidlá, pri ktorých existuje podozrenie, že porušujú zákaz dovozu ruskej ropy. V energetickom sektore to znamená koniec možnosti dovážať ruskú ropu potrubiami pre Nemecko a Poľsko.

Na sankčný zoznam bolo najnovšie pridaných vyše 100 ďalších osôb a subjektov z Ruska, ktoré budú mať zmrazené prípadné aktíva v EÚ. Sú medzi nimi vysokí vojenskí predstavitelia; osoby zapojené do nezákonnej deportácie ukrajinských detí do Ruska; sudcovia, ktorí prijímali politicky motivované rozhodnutia proti ukrajinským občanom; osoby zodpovedné za drancovanie kultúrneho dedičstva; podnikatelia, propagandisti, ako aj ruské IT spoločnosti poskytujúce technológie a softvér ruskej spravodajskej službe; banky pôsobiace na okupovaných územiach a subjekty spolupracujúce s ruskými ozbrojenými silami.

Zákaz pôsobenia ruských propagandistických médií v krajinách EÚ bol v novom balíku rozšírený na ďalších päť ruských kanálov.​

Do bojov na Ukrajine sa zapájajú vojaci vycvičení Západom, môžu byť kľúčoví, tvrdí denník The New York Times

Do bojov na Ukrajine sa začína zapájať 36 tisíc ukrajinských vojakov, ktorí absolvovali výcvik na Západe. Ich výkon môže rozhodnúť o ukrajinskej protiofenzíve. TASR správu prevzala v piatok z webovej stránky denníka The New York Times (NYT). "Používajú bojové vozidlá Bradley na ničenie ruských pancierových strojov protitankovými strelami a využívajú synchronizované útoky pechoty, obrnených a delostreleckých síl, ktoré si osvojili od Američanov a ďalších západných vojakov," píše denník.

Celkovo ide o deväť brigád (asi 36.000 vojakov), ktorí boli v posledných mesiacoch vyzbrojení, vybavení a vycvičení mimo Ukrajiny Spojenými štátmi a ich spojencami v NATO. Na výcviku ukrajinských vojakov sa podieľali USA, Británia, Nemecko a Španielsko. Najskôr sa zameriaval na špecifické zbrojné systémy dodané Spojenými štátmi a neskôr zahŕňal aj prácu v teréne a komplexné cvičenia.

Predstavitelia Pentagónu a vojenskí analytici uvádzajú, že Ukrajina získala výhodu pre boj v noci. "Použitím zariadení na nočné videnie, vozidiel Bradley a Nemeckom dodaných tankov Leopard môže v tme identifikovať ruské ciele a zaútočiť na ne na väčšiu vzdialenosť než Rusi," pripomína NYT. Rusko v súčasnosti používa menej schopné staršie tanky, pretože mnoho technicky novších strojov bolo zničených počas doterajších bojov.

Kyjev zastavil ruskú ofenzívu na východe Ukrajiny, tvrdí Maľarová

Ukrajina zastavila ruskú ofenzívu na východe krajiny, v rámci ktorej sa Rusi pokúšali postúpiť smerom k mestám Kupiansk a Lyman. Uviedla to v piatok námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová, informovali denník The Guardian a televízia Sky News. "V smere na Kupiansk a Lyman sme absolvovali veľmi tvrdé boje, ale našim vojakom sa tam podarilo nepriateľa zastaviť," uviedla Maľarová v ukrajinskej televízii.

Ukrajina v júni spustila svoju protiofenzívu s cieľom získať naspäť územia pripojené Ruskom počas invázie. Podľa vyjadrení Kyjeva sa ukrajinským vojakom podarilo odvtedy oslobodiť už osem obcí, čo predstavuje najvýraznejší úspech pri oslobodzovaní území za posledných sedem mesiacov.

Rusko však stále okupuje rozsiahle oblasti na juhu a východe Ukrajiny, pričom najnovšie územné zisky Ukrajiny oficiálne nepriznáva. "Najdôležitejšie udalosti sú ešte stále pred nami a hlavný (ukrajinský) úder sa ešte len chystá," uviedla Maľarová. Dodala, že niektoré rezervy ukrajinskej armády budú aktivované až neskôr.

Ukrajinská vojenská operácia podľa Maľarovej pokračuje podľa plánu a ukrajinské sily napredujú, hoci ich postup spomaľujú mínové polia. Zdôraznila, že za týchto okolností nie je možné očakávať rýchly postup ofenzívy.

​Šéf vagnerovcov tvrdí, že Rusko ustupuje z východnej a južnej časti Ukrajiny

Ruské sily ustupujú z východnej a južnej časti Ukrajiny po tom, ako Kyjev spustil svoju dlho očakávanú protiofenzívu. Povedal to v piatok šéf súkromnej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin, informuje agentúra AFP. "Ruská armáda ustupuje na frontoch v Záporožskej a Chersonskej (oblasti)," uviedol Prigožin na sociálnej sieti. Ukrajinské ozbrojené sily podľa jeho slov z týchto oblastí vytláčajú ruskú armádu.

Tieto tvrdenia sú v rozpore s nedávnymi vyjadreniami ruského prezidenta Vladimira Putina, podľa ktorého Ukrajina v rámci svojej protiofenzívy zaznamenáva katastrofické straty a že na ukrajinských frontoch došlo k útlmu bojov, píše AFP.

Ukrajina v rámci protiofenzívy zacielenej na oslobodenie okupovaných regiónov hlási menšie územné zisky v Chersonskej a Záporožskej oblasti, časti ktorých Rusko anektovalo vlani v septembri. "Kúpeme sa v krvi. Nikto nepovoláva rezervy. To, čo nám hovoria, je najhlbšie zavádzanie," uviedol v piatok Prigožin, ktorý týmito slovami kritizoval ruskú armádu aj ministerstvo obrany.

Tento 62-ročný podnikateľ má blízke vzťah s Kremľom, zohráva dôležitú úlohu v ruskej "špeciálnej" operácii na Ukrajine a opakovane kritizuje spôsob vedenia vojny zo strany ruského rezortu obrany.

Prigožin v najnovšom 30-minútovom videu išiel ešte ďalej, keď spochybnil aj samotné dôvody, ktoré viedli k ruskému vpádu na Ukrajinu. "Prečo začala špeciálna vojenská operácia?... Vojna bola potrebná na sebapropagáciu bandy špinavcov," tvrdil šéf vagnerovcov na adresu ministerstva obrany v Moskve, ktoré podľa neho v tejto otázke dlhodobo zavádza ruskú verejnosť aj prezidenta Vladimira Putina.

Ministerstvo si podľa neho vymyslelo príbeh o "šialene agresívnej" ukrajinskej strane, ktorá údajne spoločne s celým NATO pripravovala útok na Rusko. Podľa neho sa v predvečer invázie z 24. februára 2022 nedialo nič mimoriadne a vojne sa vtedy dalo predísť prostredníctvom rokovaní s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Ukrajina tvrdí, že zostrelila 13 ruských rakiet cielených na vojenské letisko

Ukrajina v piatok informovala, že zostrelila všetkých 13 rakiet s plochou dráhou letu, ktoré Rusko v noci vypálilo na vojenské letisko ležiace v Chmeľnyckej oblasti na západe krajiny. TASR o tom píše podľa správy agentúry AFP. "Trinásť okupantských rakiet s plochou dráhou letu bolo 23. júna zničených... Útok bol tentoraz cielený na vojenské letisko v Chmeľnyckej oblasti," uviedli na sociálnych sieťach ukrajinské vzdušné sily. Dodali, že rakety vystrelili ruské bombardéry TU-95MS operujúce v oblasti Kaspického mora.

V meste Chmeľnyckyj došlo k v dôsledku zostrelenia dronov k viacerým výbuchom, uviedol tamojší starosta Oleksandr Symčyšyn, pričom pochválil ukrajinskú protivzdušnú obranu. Kyjev taktiež informoval, že v noci zneškodnil aj ruský prieskumný dron.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy