Skoro jasno
19°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
483. deň na Ukrajine: Protiofenzíva nie je hollywoodsky film, tvrdí Zelenskyj
Zdielať na

483. deň na Ukrajine: Protiofenzíva nie je hollywoodsky film, tvrdí Zelenskyj

KYJEV / Míny, vyplavené po zničení Kachovskej priehrady môžu skončiť na čiernomorských plážach. Postup Ukrajiny v protiofenzíve je pomalší, než sa očakávalo, tvrdí Zelenskyj. Vyhlásil to na medzinárodnej konferencii o obnove Ukrajiny, ktorá sa aktuálne koná v Londýne. Minister zahraničia Spojených štátov Blinken dnes prisľúbil ďalšiu jednu miliardu a 300 miliónov dolárov na odstránenie vojnových škôd a obnovu energetickej siete. Zástupcovia členských štátov únie sa dnes zhodli aj na jedenástom balíčku proti-ruských sankcií. Podľa predsedníčky Európskej komisie, Európska únia cíti voči Ukrajine špeciálnu zodpovednosť.

​V Londýne sa začala konferencia o povojnovej obnove Ukrajiny

Diplomati a podnikatelia z desiatok krajín sa v stredu, 21. júna. zišli v Londýne s cieľom zhromaždiť finančné prostriedky na obnovu Ukrajiny, informovala agentúra AP. Svetová banka podľa TASR odhaduje náklady na obnovu Ukrajiny na viac ako 400 miliárd dolárov. Táto suma sa pritom každým dňom bojov na Ukrajine zvyšuje – spolu s nárastom počtu ľudských obetí už 16 mesiacov trvajúcej vojny.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa delegátom konferencie v Londýne prihovoril prostredníctvom telemosta, pričom zdôraznil, že jeho krajina potrebuje činy, nielen prísľuby. "Musíme prejsť od vízie k dohodám a od dohôd k reálnym projektom," apeloval.

Britský premiér Rishi Sunak delegátom z vlád, podnikov a charitatívnych organizácií pripomenul, že Ukrajina je "obrovskou investičnou príležitosťou" napriek pokračujúcemu ničeniu v dôsledku ruských útokov. "Vojna v skutočnosti len dokázala, koľko toho Ukrajina môže ponúknuť," povedal Sunak a spomenul ukrajinský technologický sektor, ktorý v roku 2022 zaznamenal najlepší rok v histórii. 

"Ako sme videli v Bachmute a Mariupole, čo Rusko nemôže vziať, to sa bude snažiť zničiť," upozornil Sunak s tým, že to isté Rusi "chcú urobiť aj s ukrajinskou ekonomikou""Rozsah výzvy je reálny: vojna priniesla minulý rok 29-percentný pokles HDP Ukrajiny, ale stačí sa pozrieť na ulice Kyjeva. Napriek hrozbe útoku ľudia žijú svoje životy – a pokračujú i v podnikaní," vyhlásil Sunak.

Sunak okrem iného vyzval na investície do technológií a zelenej energie, ktoré by pomohli vybudovať "finančne silnejšiu a technologicky vyspelú Ukrajinu".
Británia na konferencii prisľúbila Ukrajine pomoc vo výške 240 miliónov libier (305 miliónov dolárov) a ďalšie tri miliardy libier (3,8 miliardy dolárov) vo forme úverových záruk Svetovej banky.

Na podujatí v Londýne je aj predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, ministri zo skupiny siedmich priemyselne najvyspelejších krajín, ako aj politici, diplomati a podnikatelia z viac ako 60 krajín a zástupcovia viac než 400 firiem z 38 krajín.

AFP konštatovala, že Ukrajina potrebuje ekvivalent Marshallovho plánu, ktorý po druhej svetovej vojne pomohol pri obnove zničenej Európy. Infraštruktúra na Ukrajine bola vážne poškodená ruskými útokmi už pred zničením Kachovskej priehrady, ktorej vody začiatkom júna zaplavili približne 10.000 hektárov pôdy a vyhnali z domovov tisíce ľudí.

Míny, vyplavené po zničení Kachovskej priehrady môžu skončiť na čiernomorských plážach

Vyhlásili to zástupcovia OSN. Niektoré z nich sú vraj dostatočne ľahké a prúdy ich môžu odniesť veľmi ďaleko.

Blinken sľúbil Ukrajine ďalších 1,3 miliardy dolárov na podporu obnovy

Spojené štáty poskytnú Ukrajine dodatočných 1,3 miliardy dolárov určených na podporu ekonomiky a obnovu infraštruktúry na čele s energetickou sieťou. Na londýnskej konferencii o obnove Ukrajiny, ktorá sa už viac ako rok bráni ozbrojenej ruskej agresii, to dnes podľa spravodajských agentúr oznámil šéf americkej diplomacie Antony Blinken.

"Poskytneme viac ako 1,3 miliardy dolárov v dodatočnej pomoci," citovala Blinkena agentúra Reuters. Na obnovu energetickej infraštruktúry je určených 520 miliónov dolárov z nového asistenčného balíka. Zvyšok peňazí má pomôcť s modernizáciou prístavov alebo železníc a tiež s digitalizáciou úradných procesov.

"Pokiaľ bude Rusko pokračovať v ničení, budeme tu, aby sme pomáhali Ukrajine s rekonštrukciou: Rekonštrukciou životov, rekonštrukciou vlastnej krajiny, rekonštrukciou vlastnej budúcnosti," dodal Blinken. Americký Kongres doteraz na pomoc ukrajinskej vláde a humanitárnej operácii na Ukrajine vyčlenil niečo vyše 40 miliárd dolárov.

Postup Ukrajiny v protiofenzíve je pomalší, než sa očakávalo, tvrdí Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že postup ukrajinských síl na bojisku je pomalší, než sa očakávalo. Upozornil však, že protiofenzíva nie je hollywoodsky film. TASR správu prevzala v stredu z webovej stránky stanice BBC. "Niektorí ľudia si myslia, že to je hollywoodsky film a očakávajú výsledky okamžite," povedal Zelenskyj pre BBC. Dodal, že v hre sú životy ľudí.

Ukrajina tvrdí, že počas protiofenzívy zatiaľ opätovne získala osem dedín v Záporožskej oblasti na juhu či Doneckej oblasti na východe krajiny. Zelenskyj uviedol, že postup nemá jednoduchý priebeh, pretože 200 000 štvorcových kilometrov ukrajinského územia bolo zamínovaných ruskými silami. "Bez ohľadu na to, ako ďaleko sa v našej protiofenzíve posunieme, nebudeme súhlasiť so zmrazeným konfliktom," povedal Zelenskyj a dodal, že to by pre Ukrajinu bol neperspektívny vývoj.

Prezident uviedol, že jeho krajina potrebuje podporu na obnovu aj na transformáciu. Bezprostredne je podľa jeho slov potrebné nájsť miesta na život pre ľudí, znovu postaviť zničenú Kachovskú vodnú nádrž a decentralizovať energetickú sieť. "V širšom rozsahu však hovoríme o transformácii Ukrajiny," povedal a pripomenul digitalizáciu a reformy v oblasti súdnictva a boja proti korupcii.

Ukrajine podľa neho musia byť poskytnuté bezpečnostné záruky od NATO, pričom členstvo v Aliancii je hlavným cieľom jeho krajiny. Upozornil aj na požiadavku o dodanie stíhačiek F-16 americkej výroby a vyjadril presvedčenie, že výcvik pilotov by sa mohol začať v auguste. Prvé lietadlá by na Ukrajinu mohli doraziť v priebehu šiestich či siedmich mesiacov.

Zástupcovia krajín EÚ sa zhodli na jedenástej sade sankcií proti Rusku

Veľvyslanci krajín Európskej únie sa dnes zhodli na jedenástom balíku sankcií proti Rusku, ktorý má ďalej obmedziť jeho možnosti pokračovať v agresii voči Ukrajine. Oznámilo to švédske predsedníctvo Rady EÚ. Nová sada, o ktorej dvadsaťsedmička krajín rokovala viac ako šesť týždňov, obsahuje najmä opatrenia proti obchádzaniu doterajších postihov. Aby vstúpila do platnosti, musia ju formálne schváliť členské krajiny.

Európsky blok zaviedol od vlaňajšieho začiatku ruskej invázie bezprecedentné sankcie voči ruskému hospodárstvu, obmedzil vývoz vojensky využiteľných technológií, dovoz ropy či styk s bankami. Niektoré sankcie však režim prezidenta Vladimira Putina prostredníctvom iných krajín a zahraničných firiem obchádza. V stredu dohodnutá sada preto popri ďalších menách ruských činiteľov obsahuje hlavne nástroje, ktoré majú toto porušovanie sankcií znemožniť.

"Zasadí ďalšiu ranu Putinovmu vojnovému stroju pritvrdením exportných obmedzení a zameraním na subjekty podporujúce Kremeľ," privítala dohodu veľvyslancov predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Členské štáty by mali dohodu formálne potvrdiť ešte tento týždeň.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy