Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Zem a ekonomika v plameňoch: Kanada hasí takmer 70 aktívnych požiarov
Zdielať na

Zem a ekonomika v plameňoch: Kanada hasí takmer 70 aktívnych požiarov

DONNIE CREEK / Požiare sa snažia zastaviť v kanadskej Britskej Kolumbii. Plánovane tam zapálili pás dlhý asi 30 kilometrov. Týmto opatrením sa hasiči snažia zastaviť šírenie plameňov ďalej na juh. Kanadské provincie Alberta a Britská Kolumbia tento rok zažili mimoriadne suchú jar a preto tam vznikli rozsiahle nekontrolovateľné požiare.

Nové Škótsko sa podobne ako celá Kanada potýka s netradične silným začiatkom sezóny lesných požiarov. Podľa regionálnej vlády sa ich od začiatku roka rozhorelo 190, zatiaľ čo za celý minulý rok ich evidovala 157. Premiér provincie Tim Houston minulý týždeň situáciu označil za bezprecedentnú.

V blízkosti Halifaxu počas posledného májového víkendu vypukli dva požiare, ktoré si vyžiadali evakuáciu zhruba 20-tisíc ľudí a zničili alebo poškodili na 200 budov. Žiadne obete miestne úrady neevidovali. Doteraz z domovov vyhnali už desaťtisíce obyvateľov a pre krajinu majú aj vážne ekonomické dôsledky. Výrazne sa znížila produkcia ropy a zemného plynu.

Hasičom cez víkend pomohol výdatný dážď

Hasiči v kanadskej provincii Nové Škótsko cez víkend zažili po niekoľkých extrémne náročných dňoch istú úľavu, keď im v boji so sériou lesných požiarov pomohol dážď. Po týždni sa im podarilo zastaviť šírenie ohnísk pri provinčnej metropole Halifaxu a niektorí z tisícok evakuovaných obyvateľov sa mohli vrátiť domov, informovala spravodajská spoločnosť CBC. Najväčší požiar v dejinách regiónu však stále nie je pod kontrolou.

Podľa Houstonu cez víkend v Novom Škótsku zostávalo päť aktívnych požiarov, zatiaľ čo pred víkendom úrady evidovali riziko šírenia plameňov na 14 miestach. Ani s príchodom dažďa však hasiči nedokázali ihneď skrotiť požiar, ktorý sa rozhorel na samom juhozápade provincie a postupne zachvátil územie s veľkosťou 250 štvorcových kilometrov. Požiar sa tak stal najväčším, aký kedy Nové Škótsko zaznamenalo. Na mieste zasahujú aj posily zo Spojených štátov. V okrese, kde horí, zostanú dnes a v utorok zatvorené školy.

S lesnými požiarmi bojujú tiež ďalšie kanadské provincie, na východe Québecu sa kvôli nim v piatok muselo evakuovať okolo 10 000 ľudí. Úrady v druhej najväčšej krajine sveta evidovali na začiatku víkendu 214 požiarov, z ktorých 93 nebolo pod kontrolou. Súčet spálenej pôdy tento rok dosiahol už 27 000 štvorcových kilometrov, čo zodpovedá asi tretine rozlohy ČR.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy