Skoro jasno
10°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
445. deň na Ukrajine: Rusko oznámilo, že v bojoch pri Bachmute zahynuli dvaja jeho velitelia
Zdielať na

445. deň na Ukrajine: Rusko oznámilo, že v bojoch pri Bachmute zahynuli dvaja jeho velitelia

BERLÍN / Dvaja ľudia utrpeli zranenia pri nočnom ruskom ostreľovaní západoukrajinského mesta Ternopil. Ruské sily na túto oblasť zaútočili v noci dvakrát - prvýkrát pritom vo chvíli, keď sa v Británii konala medzinárodná súťaž Eurovízia. Ukrajinu na nej zastupovalo elektronické duo Tvorchi, ktoré pochádza práve z Ternopiľu. V dôsledku ruského útoku na Kosťantynivku v Doneckej oblasti prišli o život dvaja ľudia, vrátane 15-ročného dievčaťa. Okrem toho bolo zranených 10 obyvateľov mesta, vrátane dvoch tínedžerov. Po úspešnom ukrajinskom znovudobytí obce Ivanivske informovalo ruské ministerstvo obrany o úmrtí dvoch svojich plukovníkov. Tí mali zahynúť pri bojoch o tieto územia.

​Ukrajinský prezident navštívil Berlín

Rozsiahle bezpečnostné opatrenia zaviedli v nedeľu, 14. mája, v súvislosti s návštevou ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v nemeckej metropole Berlín. Polícia posilnila svoju prítomnosť v centre mesta, kde platia aj výrazné dopravné obmedzenia. Prísne bezpečnostné opatrenia sú v platnosti najmä pre obyvateľov v okolí vládnych budov v centrálnej berlínskej štvrti Mitte. Rezidenti dotknutých oblastí metropoly, najmä v okolí sídla kancelára a prezidenta, boli vyzvaní, aby mali v záujme legitimácie pri sebe osobné doklady. Nad oblasťou lietali aj vrtuľníky.

Zelenskyj do Berlína pricestoval z Talianska v nedeľu v skorých ranných hodinách, čo následne potvrdil aj na sociálnej sieti Twitter. "Už v Berlíne. Zbrane. Rozsiahly balík. Protivzdušná obrana. Rekonštrukcia. EÚ. NATO. Bezpečnosť," napísal po príchode do nemeckej metropoly.

Zelenskyj poďakoval Nemecku za podporu Ukrajiny

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poďakoval v nedeľu v Berlíne Nemecku za podporu v obrannom boji v útočnej vojne, ktorú proti jeho krajine vedie Rusko. "V najťažšom období v modernej histórii Ukrajiny sa Nemecko preukázalo ako skutočný priateľ a spoľahlivý spojenec, ktorý v boji za obranu slobody a demokratických hodnôt rozhodne stojí na strane ukrajinského ľudu," napísal Zelenskyj po anglicky do návštevnej knihy po tom, čo ho vo svojej rezidencii v paláci Bellevue prijal nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier. "Spoločne zvíťazíme a vrátime do Európy mier," dodal ukrajinský prezident, ktorý zároveň poďakoval aj nemeckému ľudu za jeho "fantastickú solidaritu". "Ďakujeme, Nemecko," dodal v nemčine Zelenskyj.

Vzťahy medzi Steinmeierom a Zelenským spočiatku neboli jednoduché. K návšteve nemeckého prezidenta na Ukrajine došlo napokon až v októbri 2022 na tretí pokus. Krátko predtým bol zrušený termín návštevy z bezpečnostných dôvodov. Ešte v apríli 2022 Kyjev nemeckému prezidentovi naznačil, že v krajine nie je vítaný. Niekdajšiemu ministrovi zahraničných vecí za nemeckých sociálnych demokratov totiž na Ukrajine vyčítali príliš priateľskú politiku voči Rusku. Zelenského následne v Berlíne prijal s vojenskými poctami aj kancelár Olaf Scholz. "Povedal som to už mnohokrát, a zopakujem to tu aj dnes: budeme vás podporovať tak dlho, ako to bude nevyhnutné," vyhlásil Scholz na spoločnej tlačovej konferencii so Zelenským. Kým 444-dňová nemilosrdná ruská agresia mala podľa Scholza zásadné geopolitické dôsledky, primárne postihla ukrajinský ľud.

Ukrajinský prezident na stretnutí s nemeckým kancelárom zároveň uistil, že pripravovaná ukrajinská protiofenzíva je zameraná výlučne na oslobodenie Ruskom okupovaných území Ukrajiny, nie na útoky na ruské teritórium. "Nezaútočíme na ruské teritórium. Oslobodíme naše obsadené územia... Nemáme na to čas, sily ani zbrane nazvyš," uviedol Zelenskyj. Ukrajinský líder zároveň požiadal Nemecko, aby spolu s ostatnými partnermi podporilo jeho krajinu prostredníctvom dodávok moderných stíhačiek. Kyjev počas jeho návštev v európskych hlavných mestách pracuje na "vytvorení koalície bojových lietadiel", povedal Zelenskyj.

Ide o vôbec prvú Zelenského návštevu v Nemecku od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022. Nemecké ministerstvo obrany v sobotu, 13. mája, ohlásilo nový balík vojenskej pomoci Ukrajine v hodnote 2,7 miliardy dolárov. Dodávky budú okrem iného obsahovať 20 ďalších bojových vozidiel pechoty typu Marder, ako aj 30 tankov Leopard 1 a štyri systémy protivzdušnej obrany Iris-T-SLM.

Rusko oznámilo, že v bojoch pri Bachmute zahynuli dvaja jeho velitelia 

Dvaja ruskí vojenskí velitelia prišli o život pri bojoch neďaleko mesta Bachmut na východe Ukrajiny. Oznámilo to v nedeľu, 14. mája, ruské ministerstvo obrany. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP, ktorá podotýka, že takéto oznámenia sú zo strany Moskvy zriedkavé. Ruský rezort obrany uviedol, že v bojoch zahynuli veliteľ 4. motostreleckej brigády Vjačeslav Makarov a zástupca veliteľa armádneho zboru pre vojensko-politickú prácu Jevgenij Brovko. Plukovník Makarov utrpel zranenia, ktorým počas evakuácie z bojiska podľahol. Plukovník Brovko zase skonal v dôsledku mnohopočetných rán, ktoré mu spôsobili šrapnely.

Ruské ministerstvo obrany okrem toho s odvolaním sa na vyhlásenie ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny informovalo, že "útočné oddiely" ruských síl s podporou letectva pokračujú v boji o kontrolu západných častí Bachmutu. Rezort dodal, že ruskí vojaci odrazili v priebehu dňa všetky útoky ukrajinských síl, ktoré sa pokúšali preraziť ich obranu severne a južne od tohto mesta.

Útoky na Ternopiľ zranili dvoch ľudí

Prinajmenšom dvaja ľudia utrpeli zranenia pri ruských raketových útokoch na západoukrajinské mesto Ternopiľ, informuje TASR podľa správy stanice Sky News. Zmienené mesto je domovom elektro-popovej dvojice Tvorchi, ktorá prezentovala Ukrajinu na tohoročnej pesničkovej súťaži Eurovízia. Rusko, ktorému účasť na Eurovízii nepovolili, ostreľovalo v noci na nedeľu Ternopiľ, zatiaľ čo sa v anglickom Liverpoole konalo finále tejto pesničkovej súťaže.

V Chersonskej oblasti, a teda oveľa bližšie k frontovej línii bojov, bolo za posledných 24 hodín zranených najmenej šesť ľudí. Tamojší gubernátor Olexandr Prokudin uviedol, že Rusko tam útočilo 434 strelami z delostrelectva, tankov, granátometov či dronov. Terčom ostreľovania boli podľa Prokudina "obývané oblasti" a obytné budovy vrátane jednej vzdelávacej inštitúcie.

Pápež sa modlil za zmiernenie utrpenia ľudu Ukrajiny

Pápež František vyzval v nedeľu, deň po stretnutí s prezidentom Volodymyrom Zelenským, na modlitby za Ukrajinu. "Nech Boh zmierni utrpenie sužovanej Ukrajiny a všetkých vojnou a násilím zranených národov," uviedol pápež František, ktorý v sobotu prijal Zelenského na súkromnej audiencii v Ríme. Pápež sa modlil aj za mier na Blízkom východe, ako i za ukončenie násilností medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi. "Zbraňami nemožno dosiahnuť bezpečnosť ani stabilitu," upozornil. "Len sa zničí akákoľvek nádej na mier," dodal František. Pri príležitosti Dňa matiek zároveň pápež vyzval na modlitbu za všetky matky na svete. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy