Zatiahnuté
14°
Bratislava
Lea
29.4.2024
444. deň na Ukrajine: Útoky na Mykolajiv si vyžiadali troch zranených
Zdielať na

444. deň na Ukrajine: Útoky na Mykolajiv si vyžiadali troch zranených

Zdroj: TASR

KYJEV / Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pricestuje v nedeľu na návštevu Nemecka, kde sa stretne s tamojšími predstaviteľmi. Ukrajinské jednotky opätovne dobyli najmenej kilometer územia vo východoukrajinskom priemyselnom meste Bachmut a stiahnutie ruských síl z niektorých tamojších pozícií odráža "závažný nedostatok dôveryhodných bojových jednotiek." Najmenej traja ľudia utrpeli v dôsledku ruských raketových útokov v sobotu zranenia v meste Mykolajiv na juhu Ukrajiny, uviedli tamojšie úrady.

Útoky na Mykolajiv si vyžiadali troch zranených, v Kyjeve zneli sirény

Najmenej traja ľudia utrpeli v dôsledku ruských raketových útokov v sobotu zranenia v meste Mykolajiv na juhu Ukrajiny, uviedli tamojšie úrady. K útokom došlo v sobotu v skorých ranných hodinách, spresnil na platforme Telegram starosta tohto mesta Olexandr Sienkevyč a dodal, že na mieste zasahovali záchranné zložky. Ako ďalej uviedol, terčom útoku ruských jednotiek sa stala miestna továreň a došlo aj k poškodeniu okolitých obytných budov, pričom v troch bytoch vypukol požiar. V dôsledku útokov došlo aj k poškodeniu budovy vzdelávacieho zariadenia.        

Moskva tvrdí, že Ukrajina použila britské rakety voči civilným cieľom

Ruské ministerstvo obrany v sobotu obvinilo Ukrajinu, že použila britské rakety Storm Shadow na útoky voči civilným cieľom v ukrajinskom meste Luhansk, ktoré je pod kontrolou ruských okupačných jednotiek. Ruské tvrdenie sa nedalo nezávisle overiť. Podľa rezortu obrany v Moskve ukrajinské ozbrojené sily v piatok večer zaútočili týmito strelami v Luhansku na dva civilné objekty. 

"Pri tomto útoku boli použité strely vzduch-zem typu Storm Shadow, ktoré kyjevskému režimu dodala Veľká Británia, a to napriek deklaráciám Londýna, že tieto zbrane nebudú nasadzované voči civilným cieľom," uvádza sa vo vyhlásení ruského ministerstva.

Taliansko: Ukrajinský prezident Zelenskyj pricestoval na rokovania do Ríma

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pricestoval v sobotu do talianskej metropoly Rím, uviedli tamojšie médiá. Lietadlo so Zelenským pristálo na letisku Ciampino, kde ho privítal taliansky vicepremiér a minister zahraničných vecí Antonio Tajani. Počas jednodňovej návštevy sa plánuje ukrajinský prezident stretnúť s talianskym prezidentom Sergiom Mattarellom, premiérkou Giorgiou Meloniovou a pápežom Františkom. 

Zelenskyj pricestuje v nedeľu do Nemecka, potvrdili vládne zdroje

krajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pricestuje v nedeľu na návštevu Nemecka, kde sa stretne s tamojšími predstaviteľmi. Aktuálne sa ukrajinský prezident nachádza na návšteve Talianska. Podľa agentúry DPA Zelenskyj počas nedeľňajšej návštevy prevezme v mene ukrajinského ľudu prestížnu Cenu Karola Veľkého. Pôjde o prvú Zelenského návštevu v Nemecku od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022. Program Zelenského návštevy zatiaľ nebol zverejnený. Nie je jasné ani to, či pricestuje do Nemecka už v sobotu večer, alebo až v nedeľu.

Nemecko dodá Kyjevu ďalšie zbrane v hodnote 2,7 miliardy eur

Nemecko prisľúbilo ďalšie dodávky zbraní pre Ukrajinu v hodnote 2,7 miliardy eur, oznámilo v sobotu ministerstvo obrany v Berlíne. Berlín to uviedol pred možnou sobotňajšou návštevou ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Nemecku. "Všetci dúfame v rýchly koniec tejto strašnej vojny Ruska proti ukrajinskému ľudu, je však, žiaľ, v nedohľadne," uviedol v sobotu vo vyhlásení nemecký minister obrany Boris Pistorius.

Londýn: Ústup pri Bachmute znamená nedostatok dôveryhodných jednotiek Ruska

Ukrajinské jednotky opätovne dobyli najmenej kilometer územia vo východoukrajinskom priemyselnom meste Bachmut a stiahnutie ruských síl z niektorých tamojších pozícií odráža "závažný nedostatok dôveryhodných bojových jednotiek", uviedlo v sobotu britské ministerstvo obrany. TASR informuje na základe správy denníka The Guardian.

Ministerstvo na základe najnovších odhadov britských tajných služieb zároveň uviedlo, že časti ruskej 72. samostatnej motostreleckej brigády sa pravdepodobne "v nepriaznivom zmysle slova" stiahli zo svojich pozícií na južnom krídle operácie v Bachmute. Oblasť je takticky významná, pretože to bolo ruské predmostie na západnej strane kanála Severný Donec-Donbas, ktoré označovalo frontovú líniu cez časti tohto územia, uviedol britský rezort obrany na svojom účte na sociálnej sieti Twitter.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy