Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
434. deň na Ukrajine: Moskva viní Kyjev z pokusu o atentát na Putina, Zelenskyj vinu odmieta
Zdielať na

434. deň na Ukrajine: Moskva viní Kyjev z pokusu o atentát na Putina, Zelenskyj vinu odmieta

MOSKVA / Ukrajina sa v noci pokúsila o dronový útok na kremeľskú rezidenciu ruského prezidenta Vladimira Putina, tvrdia ruské tlačové agentúry. Putin je v poriadku a pokračuje v obvyklej práci, píše agentúra TASS. Ruské štátne médiá už informovali o incidentoch s dronmi na rôznych miestach Ruska. V Krasnodarskom kraji vypukol podľa TASS rozsiahly požiar v sklade s ropnými produktmi kvôli "pádu" bezpilotného lietadla.

Pokus o atentát na Putina? Moskva viní Kyjev

Moskva v stredu, 3. mája, oznámila, že zostrelila dve ukrajinské bezpilotné lietadlá, ktoré mierili na Kremeľ, informuje TASR na základe správ agentúr AFP a AP. Rusko podľa AFP zároveň obvinilo Kyjev z pokusu o atentát na ruského prezidenta Vladimira Putina. "Dve bezpilotné lietadlá mierili na Kremeľ... zariadenia boli zneškodnené," uviedol Kremeľ vo vyhlásení. Túto operáciu označil za "plánovaný teroristický čin" a pokus o ohrozenie života prezidenta Ruskej federácie. Pri tomto incidente nezaznamenal škody ani zranenia.

Kremeľ uviedol, že prezident Vladimir Putin je v bezpečí a naďalej pracuje podľa plánovaného harmonogramu. Rusko si ponecháva právo odpovedať, "kedy a kde, to uzná za vhodné" citovala oficiálne vyhlásenie ruská agentúra TASS, uvádza AP.

​Zelenskyj poprel, že jeho krajina zaútočila dronmi na Kremeľ

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poprel, že by Ukrajina poslala drony na moskovský Kremeľ, sídlo ruského prezidenta Vladimira Putina. "Bojujeme na svojom území, neútočíme na Putina alebo Moskvu," povedal na tlačovej konferencii v Helsinkách podľa agentúry Reuters. Na otázku, prečo Rusko z nočného útoku obviňuje Ukrajinu, potom Zelenskyj odpovedal, že podľa neho musí Putin nejako motivovať ruských občanov, pretože mu v jeho agresii proti Ukrajine chýba víťazstvo.

Podobne sa už o niečo skôr vyjadril poradca ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak. Tvrdenia Kremľa o útoku môžu podľa Podoljaka poskytnúť Rusku zámienku, ktorou "ospravedlní masívne údery na ukrajinské mestá, na civilnú populáciu a na infraštruktúru".

Tento rok bude "rozhodujúci" pre víťazstvo Ukrajiny, vyhlásil Zelenskyj vo Fínsku

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu počas návštevy Fínska vyhlásil, že tento rok bude "rozhodujúci" pre víťazstvo Ukrajiny v boji proti ruským inváznym silám. Apeloval tiež na dodávky ťažkých zbraní pre Ukrajinu. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Som presvedčený, že tento rok bude rozhodujúci pre nás, pre Európu, pre Ukrajinu - rozhodujúci pre víťazstvo," povedal Zelenskyj novinárom na tlačovej konferencii s fínskym prezidentom Saulim Niinistöm. Poďakoval sa mu za doterajšiu vojenskú podporu a dodal, že sa zhodli na urýchlení budúcich dodávkach zbraní pre Kyjev.

Niinistö uviedol, že Fínsko, ktoré s Ruskom zdieľa 1340-kilometrovú hranicu, sa nemôže vzdať svojich moderných bojových stíhačiek v prospech ukrajinských síl predtým, než mu budú doručené nové, čo je naplánované od roku 2025. Zelenskyj vyjadril presvedčenie, že po tom, čo ukrajinské sily vykonajú ofenzívne akcie, získajú aj stíhačky, ktoré požadujú od Západu.

Ukrajinský prezident tiež zagratuloval Fínsku k vstupu do NATO a povedal, že jeho krajina "potrebuje rovnaké bezpečnostné záruky". "Najsilnejšou bezpečnostnou zárukou pre Ukrajinu je členstvo v NATO," zdôraznil. Fínsko sa 4. apríla oficiálne stalo 31. členskou krajinou NATO. Žiadosť o členstvo podalo v máji spolu so Švédskom v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu. Poradkyňa prezidenta pre oblasť komunikácie na platforme Telegram uviedla, že na vstup do Severoatlantickej aliancie je potrebná fundamentálna diplomatická práca. Ukrajina podľa jej slov práve na tomto úsilí v súčasnosti pracuje.

Zelenskyj, ktorý pricestoval v stredu do fínskeho hlavného mesta Helsinki, sa popoludní zúčastní aj na jednodňovom summite piatich severských krajín. Bude viesť bilaterálne rozhovory so švédskym premiérom Ulfom Kristerssonom, nórskym predsedom vlády Jonasom Gahrom Störem, dánskou premiérkou Mette Frederiksenovou a šéfkou islandskej vlády Katrín Jakobsdóttir.

​Moskva by mohla vykonávať sabotáže na podmorských kábloch, varuje NATO

Existuje zvýšené nebezpečenstvo, že Rusko bude vykonávať sabotáže na podmorských kábloch. Dnes pred tým podľa agentúry Reuters varoval zástupca generálneho tajomníka NATO pre spravodajskú činnosť David Cattler. Moskva by tak podľa neho mohla chcieť trestať západné krajiny za ich pokračujúcu podporu Ukrajiny. "Máme zosilnené obavy, že by Rusko mohlo cieliť na podmorské káble a ďalšiu kritickú infraštruktúru v snahe narušiť život Západu a získať tak páku proti krajinám, ktoré poskytujú bezpečnostnú podporu Ukrajine," povedal Cattler novinárom. "Rusi sú v tejto oblasti aktívnejší, ako sme pozorovali za roky," povedal Cattler. Dodal, že ruské plavidlá hliadkujú naprieč Atlantikom aktívnejšie ako v minulosti.

Médiá severských krajín už v apríli na základe spoločného pátrania uviedli, že Rusko využíva flotilu plavidiel maskovaných ako rybárske a výskumné lode, s pomocou ktorých plánuje sabotáže veterných elektrární, plynovodov a komunikačných káblov v Severnom mori. Najnovšie médiá uviedli, že ruské plavidlá schopné vykonávať podmorské operácie sa pohybovali aj v blízkosti plynovodov Nord Stream v období pred vlaňajšími výbuchmi.

Ruské ostreľovanie Chersonskej oblasti si vyžiadalo najmenej sedem mŕtvych

Ruské ostreľovanie Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny pripravilo v stredu o život najmenej 16 ľudí a ďalších 22 osôb utrpelo zranenia, uviedol tamojší gubernátor Olexandr Prokudin. TASR informuje na základe správ agentúry DPA a AFP.

V oblastnej metropole Cherson, kde hlásili 12 obetí na životoch, sa podľa gubernátora stala terčom ostreľovania železničná stanica a železiarstvo. Tamojšie železnice spresnili, že zasiahnutý bol vlak smerujúci do Ľvova a utrpel pritom zranenia jeden zo sprievodcov. Pasažieri sa nachádzali v kryte, cituje DPA.

Okrem Chersonu ruské sily ostreľovali aj päť ďalších miest v oblasti, dodal Prokudin. Na nadchádzajúci víkend platí v Chersone zákaz vychádzania.

Veľké časti Chersonskej oblasti obsadili ruské jednotky ešte v počiatočnej fáze ruskej invázie. Vlani v novembri ruské sily ustúpili na juhovýchod cez rieku Dneper, ktorá preteká cez oblasť i samotné mesto Cherson. Frontová línia sa momentálne nachádza na Dnepri, pripomína DPA.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy