Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Slovenka, ktorú obvinili z terorizmu, zostáva vo väzbe
Zdielať na

Slovenka, ktorú obvinili z terorizmu, zostáva vo väzbe

BANSKÁ BYSTRICA / Slovenka Renáta D., ktorá je obvinená pre obzvlášť závažné zločiny založenia, zosnovania a podporovania teroristickej skupiny, vojnového bezprávia a prečin ohrozovania mravnej výchovy mládeže, zostáva vo väzbe. Rozhodol o tom v stredu, 3. mája, na neverejnom zasadnutí sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici. Rozhodnutie nie je právoplatné, jej právny zástupca podal sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd (NS) SR.

Sudca rozhodoval o žiadosti Renáty D. o prepustenie z väzby. Ako informoval jej advokát Michal Ševčík, žiadosť zdôvodnili prieťahmi vo vyšetrovaní. Podľa neho od februára, keď ju ŠTS zobral do väzby, vo vyšetrovacom spise nepribudol žiadny relevantný dôkaz. Obvinená zostáva vo väzbe z dôvodu, aby nemohla utiecť a pokračovať v trestnej činnosti.

Ženu obvinenú z terorizmu dopravil z Iraku na Slovensko vládny špeciál ešte vo februári na základe repatriácie slovenských občanov, ktorú zabezpečuje ministerstvo zahraničných vecí. O repatriáciu požiadala po tom, ako jej možnosť návratu ponúkla organizácia Červený kríž. Po prílete na Slovensko ju naše vyšetrovacie orgány okamžite obvinili pre rôzne trestné činy a pre činnosť a podporovanie terorizmu. Väzobné stíhanie v marci potvrdil aj NS SR, ktorý zamietol jej sťažnosť. Rovnako ako ŠTS ani NS SR vtedy neakceptoval dôvody kolúznej väzby, ktoré navrhoval prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry.

Slovenka Renáta odišla aj so svojimi dvoma malými deťmi do Sýrie na prelome rokov 2014/2015 za manželom, s ktorým predtým žili spoločne 10 rokov v Egypte. Jej muž sa pridal k Islamskému štátu a stal sa emirom. V ISIL pôsobil ako zubár. Z Islamského štátu sa nakoniec celá rodina pokúsila utiecť, no zadržali ich kurdské jednotky. Slovenka s deťmi žila 4 a pol roka v stráženom tábore pre ženy s deťmi s väzbami na islamistov. Muž je stále vo väzení pre militantov v Sýrii.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy