Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Prípad Slovenky obvinenej z podporovania teroristickej skupiny: Žiada o zrušenie väzby
Zdielať na

Prípad Slovenky obvinenej z podporovania teroristickej skupiny: Žiada o zrušenie väzby

BRATISLAVA / Podľa informácií TV JOJ, obhajcovia obvinenej Renáty D. podali dozorovému prokurátorovi Úradu špeciálnej prokuratúry žiadosť o zrušenie jej väzobného stíhania. Pre webový portál Noviny.sk to potvrdil jej obhajca JUDr. Rastislav Urbáni.

Advokát uviedol, že o zrušenie väzobného stíhania žiadajú dozorového prokurátora pre nečinnosť orgánov vyšetrovania v prípade jeho obvinenej klientky. Slovenka Renáta odišla aj so svojimi dvoma malými deťmi do Sýrie na prelome rokov 2014/2015 za manželom, s ktorým predtým žili spoločne 10 rokov v Egypte a majú spolu tieto dve deti. Jej muž sa pridal k Islamskému štátu a stal sa emirom. V ISIL pôsobil ako zubár.

Z Islamského štátu sa nakoniec celá rodina pokúsila utiecť, no zadržali ich kurdské jednotky. Slovenka s deťmi žila 4 a pol roka v stráženom tábore pre ženy s deťmi s väzbami na islamistov. Muž je stále vo väzení pre militantov v Sýrii. Vo februári Renátu D. aj s deťmi v rámci návratového konania do vlasti priviezli naše úrady vládnym špeciálom. O repatriáciu požiadala po tom, ako jej možnosť návratu ponúkla organizácia Červený kríž. Po prílete na Slovensko ju naše vyšetrovacie orgány okamžite obvinili pre rôzne trestné činy a z podporovania teroristickej skupiny.

Deti sú umiestnené v štátnych zariadeniach a Renátu vzal sudca pre prípravné konanie do väzby, ale aj pre obavu z úteku. Jej obhajca vníma obvinenia ako vykonštruované bez akýchkoľvek dôkazov o jej činnosti pre Islamský štát a teroristov. Ako uviedol pre TV JOJ, od zadržania a väznenia jeho klientky vyšetrovacie orgány nevykonali žiadne úkony vo vyšetrovaní a väzobné stíhanie nemá zmysel.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy