Skoro jasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Súd rozhodoval o väzbe ženy obvinenej z podporovania teroristickej skupiny. Padol verdikt, no právoplatný nie je
Zdielať na

Súd rozhodoval o väzbe ženy obvinenej z podporovania teroristickej skupiny. Padol verdikt, no právoplatný nie je

PEZINOK / Po viac ako štyroch dňoch sa pred sudcu špecializovaného trestného súdu (ŠTS) postavila žena, ktorú priviezol z Iraku vládny špeciál. Ženu obvinili zo závažných trestných činov - z podporovania teroristickej skupiny či vojnového bezprávia. Vyšetrovatelia či prokuratúra až dodnes (17. februára) o prípade neposkytovali podrobnejšie informácie.

Obvinenú, ktorú tento týždeň na Slovensko dopravil vládny špeciál z Iraku, vzali do väzby. Rozhodol o tom ŠTS v Pezinku. Rozhodnutie nie je právoplatné, o sťažnostiach bude rozhodovať Najvyšší súd (NS) SR. TASR o tom informovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. "Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu sčasti vyhovel návrhu prokurátora a rozhodol o vzatí do väzby osoby R.D., ktorá je obvinená z podporovania teroristickej skupiny a iné," spresnila.

Dôvodom väzby je podľa hovorkyne obava z možného úteku a z pokračovania v trestnej činnosti. "Sudca neakceptoval návrh prokurátora na kolúznu väzbu obvinenej. Sudca nenariadil nad obvinenou dohľad probačného a mediačného úradníka a neprijal ani písomný sľub obvinenej," ozrejmila. Rozhodnutie súdu nie je právoplatné. Prokurátor podal sťažnosť proti neakceptácii kolúznej väzby. "Obvinená sa zatiaľ nevyjadrila, plynie jej zákonná lehota troch pracovných dní. O sťažnostiach rozhodne Najvyšší súd SR," dodala Kudjáková.

Právnik predpokladá, že ju súd pošle do väzby. Jej príbeh je pomerne zaujímavý. V roku 1999 odišla do Moskvy, kde študovala na univerzite a práve tam sa mala zoznámiť so svojím manželom. Vieme o ňom, že je moslim. Spolu sa mali presťahovať do Egypta, kde založili rodinu. On sa v roku 2014 presťahoval do Sýrie za prácou, keď mal robiť zubného lekára. 

Ona podľa islamského práva Šária ho musela nasledovať. Podľa informácií, ktoré máme, chcela ísť v roku 2019 preč zo Sýrie. Zaplatili pašerákom, ale na tej ceste ich zastavili kurdovia a zajali ich. Ona sa dostala do intervenčného tábora. Odvtedy o nej nevie jej rodina, preto bolo po nej vyhlásené pátranie. Jej právnik povedal, že ten proces návratu na Slovensko trval niekoľko mesiacov a pomohli jej aj niektoré humanitárne organizácie. Na Slovensko prišla v nedeľu o polnoci. 

"Neviem, či sa cíti byť obeťou, ale ja si osobne myslím, že obeťou určite je. Doteraz som sa nestretol so žiadnym dôkazom v spise, ktorý by ju akokoľvek aktívne spájal s nejakou teroristickou činnosťou. Dokonca to obvinenie je založené na tom, že vytvárala podmienky, varila a podobne, príslušníkovi islamského štátu. Podľa mňa je to úplný nezmysel. Boli pospájané rôzne veci, aj verejne prístupné, aj z iných zložiek. A niekto tu z toho vytvoril takýto obraz," povedal advokát obvinenej Rastislav Urbáni.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy