Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
433. deň na Ukrajine: Rusko zvýši výrobu zbraní aj vojenského materiálu
Zdielať na

433. deň na Ukrajine: Rusko zvýši výrobu zbraní aj vojenského materiálu

KYJEV / Rusko zvýši výrobu zbraní aj vojenského materiálu. Konkrétne chce zdvojnásobiť objem výroby vysoko presných striel. Medzičasom pri Bachmute, podľa slov najvyššieho generála, zničila Ukrajina najbojaschopnejšie jednotky ruskej armády. Moskva prišla počas invázie podľa najnovších informácii len za posledných päť mesiacov o 100-tisíc vojakov. Celkový počet zabitých a ranených odhaduje Západ na 200 tisíc osôb. Tieto informácie prišli z Bieleho domu.

​Rusko prijalo opatrenia na zvýšenie výroby zbraní, uviedol ruský minister obrany

Rusko prijalo potrebné opatrenia na zvýšenie výroby zbraní a vojenského materiálu určených pre dodávky ruským jednotkám zapojeným do špeciálnej vojenskej operácie, uviedol dnes ruský minister obrany Sergej Šojgu. Moskva naďalej odmieta svoju rozsiahlu inváziu na Ukrajinu začatú vlani vo februári nazvať vojnou a označuje ju za "špeciálnu vojenskú operáciu". 

"Postup ruských vojsk počas špeciálnej operácie do veľkej miery závisí od včasného doplnenia zásob zbraní a vojenskej techniky," citovala agentúra TASS Šojgua. Zbrojárske firmy majú podľa neho v krátkom čase zvýšiť tempo aj objem výroby zbraní. Minister konkrétne spomenul potrebu čo najskôr zdvojnásobiť objem výroby vysoko presných striel. Ruský výrobca týchto raketových systémov je na sankčnom zozname USA aj EÚ, podľa ministra bude teraz musieť informovať o tom, ako mieni vytýčený cieľ dosiahnuť.

Na nedostatok munície sa v poslednom čase sťažoval napríklad šéf žoldnierov z ruskej Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin. Ruskému ministerstvu obrany, s ktorým vedie dlhodobo mocenské spory, vytkol, že jeho žoldnierov pri Bachmute dostatočne nepodporuje. Wagnerovci kvôli tomu podľa neho utrpeli až päťkrát vyššie straty.

V pondelok, 1. mája, Prigožin uviedol, že jeho jednotky sú zásobované iba tretinou delostreleckých granátov, ktoré by potrebovali pre útok na východoukrajinský Bachmut. Ako napísala agentúra Reuters, aj podľa západných predstaviteľov chýbajú Rusku rakety a delostrelecké granáty, čo sa prejavuje aj tým, že vojna, ktorú Moskva plánovala ukončiť v priebehu niekoľkých týždňov, neustále pokračuje s koncom v nedohľadne.

Britská vojenská rozviedka už vlani v decembri informovala o tom, že Rusko obmedzuje útoky na Ukrajinu pomocou rakiet dlhého doletu práve pre nedostatok riadených striel. V marci potom Londýn uviedol, že delostrelecké granáty Rusko starostlivo prideľuje a rovnako používa aj zastarané druhy.

Traktor na diaľkové ovládania pomáha odmínovať polia

Ukrajinský farmár prišiel na nový spôsob likvidácie mín, ktoré zostali na poliach po ruskej invázii. Traktor vylepšil ochrannými panelmi z ruských tankov a ovláda ho pomocou diaľkového ovládania. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

Ukrajinská protiofenzíva minulý rok vyhnala ruských okupantov z časti východnej Ukrajiny. Na mnohých poliach však po nich ostali míny, ktoré pri siatí a obrábaní pôdy ohrozujú ľudí. Výnimkou nie je ani obec Hrakove, juhovýchodne od Charkova. Šéf tamojšej poľnohospodárskej spoločnosti Oleksandr Kryvcov sa rozhodol, že odbremení armádnych odmínovačov, pretože stále majú dosť práce.

Prerobil jeden z traktorov na diaľkové ovládanie a doplnil ho o špicaté oceľové valce a pancierovanie z nefunkčnej vojenskej techniky. Z lyžice nakladača na kraji poľa potom traktor na diaľku ovláda miestny roľník. "Začali sme to robiť, pretože nastal čas siatia. Záchranné služby sú veľmi zaneprázdnené a bez nich by sme nemohli nič spraviť," povedal Kryvcov. "Narazili sme na protitankovú mínu. Ochranný pancier to odhodilo, (ale) traktor je bezpečný," povedal. "Všetci ostali nažive a v bezpečí. Zariadenie bolo obnovené a opravené."

"Nemáme čas. Množstvo práce je obrovské. Ručné odmínovanie tohto konkrétneho poľa a kontrola, že tu už nie sú žiadne míny, by trvalo roky," povedal Serhij Dudak, vedúci odmínovacej jednotky. Ukrajinský premiér Denys Šmyhal minulý týždeň povedal, že Rusi zamínovali asi 30 percent ukrajinského územia. Vláda sa preto sústredila na čo najrýchlejšie odmínovanie poľnohospodárskej pôdy.

Epicentrom bojov sú stále Bachmut a Marjinka, uviedol ukrajinský generálny štáb

Ruské invázne sily sa ďalej sústredia na útočné operácie pri mestách Lyman, Bachmut, Avdijivka a Marjinka v Doneckej oblasti, uviedol dnes ráno vo svojej pravidelnej správe ukrajinský generálny štáb. Rusi podnikli za posledný deň 19 raketových útokov, 17 ďalších leteckých útokov a v 25 prípadoch útočili pomocou salvových raketometov.

Epicentrom bojov sú mestá Bachmut a Marjinka. Najtvrdšie boje sa teraz podľa Kyjeva odohrávajú práve v Bachmute, kde ruské jednotky už mesiace usilujú o obkľúčenie a následné dobytie mesta. Ukrajinci sa tam ale aj naďalej snažia držať svoje pozície.

Pri operáciách práve v okolí Bachmutu zahynuli dvaja kanadskí občania. Dvadsaťsedemročný Kyle Porter a dvadsaťjedenročný Cole Zelenco slúžili pri ukrajinskej medzinárodnej légii, ktorá je súčasťou 92. mechanizovanej brigády. Ide už o štvrtého a piateho Kanaďana, ktorí v krajine zahynuli od začiatku ruskej invázie, uviedla kanadská spravodajská stanica CBS News.

Britské ministerstvo obrany vo svojej dnešnej pravidelnej analýze bojov informuje o pravdepodobnom odvolaní ruského generálplukovníka Michaila Mizinceva, ktorý zodpovedal za armádnu logistiku. Vo funkcii bol pritom iba osem mesiacov. Ako britskí vojenskí analytici dodali, Mizincevovo prepustenie nebolo oficiálne potvrdené, avšak podobné správy ukazujú na stále trvajúce logistické problémy, s ktorými sa ruská armáda potýka.

"Rusko nemá dostatok munície, aby dosiahlo úspech v ofenzíve. Nedostatok munície vedie aj k vnútorným sporom, najmä medzi ruským ministerstvom obrany a žoldnierskou Wagnerovou skupinou," uviedlo britské ministerstvo.

Americký odhad ruských strát na Ukrajine je podľa Kremľa nezmyselný

Za nezmyselný označil dnes hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov odhad ruských strát v bojoch na Ukrajine, ktorý v pondelok zverejnil Biely dom. Podľa Washingtonu prišlo Rusko za posledných päť mesiacov o 100 000 vojakov. Informovala o tom agentúra TASS.

"Je úplne vycucaný z prsta," odpovedal Peskov na otázku k americkému odhadu. "Washington nemá možnosť uvádzať akékoľvek správne čísla, takéto údaje nemá, takže tak treba s nimi zaobchádzať," dodal. Podľa neho by sa ľudia mali riadiť "iba číslami, ktoré včas zverejnia ruské ministerstvo obrany". Rusko naposledy zverejnilo bilanciu svojich strát na Ukrajine v septembri, keď minister obrany Sergej Šojgu oznámil, že od začiatku invázie prišlo o život 5937 ruských vojakov.

Bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby v pondelok uviedol, že počet ruských strát Ruska na Ukrajine za posledných päť mesiacov dosiahol 100 000, z toho viac ako 20 000 vojakov padlo. Celkový počet zabitých či zranených ruských vojakov odhadujú západní činitelia na viac ako 200 000. Kirby neposkytol žiadne podrobnosti k tomu, ako Biely dom k počtu ruských obetí došiel. Čísla podľa neho ale vychádzajú z informácií amerických spravodajských služieb.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy