Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Stojíme na správnej strane, povedala Čaputová po tom, čo videla na Ukrajine
Zdielať na

Stojíme na správnej strane, povedala Čaputová po tom, čo videla na Ukrajine

JAHIDNE / Naša prezidentka navštívila na Ukrajine aj obec Jahidne a v ňom naozaj desivé miesto. Vyše 350 obyvateľov strávilo v podzemí 27 dní. V ruskom zajatí prežili peklo. Dávali im jesť studenú kašu. V jednom plastovom pohári bola dávka pre dve osoby. Ak by vyšli von, zastrelili by ich. Na stenu v pivnici si nakreslili kalendár a zapisovali si každý deň, ktorý v nej strávili. Nádej, že by sa odtiaľ niekto z nich dostal živý, nemali.

Miesto, také pochmúrne, že som si želala odtiaľ rýchlo odísť. Presne to bolo jediným želaním dedinčanov, ktorých ruskí vojaci držali v zajatí a v podmienkach, ktoré pripomínajú koncentračné tábory. "Na také čosi, že by sme odtiaľ vyšli živý, nik z nás nepomyslel," povedal obyvateľ obce Ivan Petrovič. 

Rusi do dediny vtrhli krátko po vpáde na Ukrajinu. Ivan Petrovič sa pred bombardovaním skrýval s rodinou vo svojej pivnici. Ruskí vojaci ho ale spoločne zo všetkými obyvateľmi z obce nahnali sem, vraj ich chcú pred ostreľovaním ochrániť. "Takto som mesiac sedel na tejto stoličke, keď ma boleli nohy, takto som sa postavil. Aj spať sme sa naučili postojačky," dodal Petrovič. 

V pivnici sa tlačilo asi 350 obyvateľov obce, prežili tu zhruba 27 dní. No nie všetci. Pivnica má rozlohu necelých 200 metrov. "Na týchto posteliach spala moja vnučka s vnukom. Veľa sme sa modlili. Ťažko sa nám dýchalo, preto sme rozbili toto okno na dverách, aby sme mali trochu viac vzduchu," opísal Petrovič. 

11 ľudí zomrelo pre nedostatok kyslíka. "Videla som tých ľudí, ako zomierali. Vo vedľajšej miestnosti , tam ich bolo najviac. Oni tam vôbec nemali vzduch," dodal Valentyna, obyvateľka obce. Ich denná porcia jedla bola v tomto plastovom pohári. Dve deci kaše pre dve dospelé osoby, nič viac. Oľga sa bála hlavne o vtedy ročnú dcéru Polinu. "Je to nepríjemné byť tu znova. Keď sme sem teraz prišli, dcérka hneď povedala fuj a nechcela sem ísť. Veď my túto školu obchádzame veľkým oblúkom. Malá odvtedy nechce jesť teplé jedlá, tu si zvykla na studené," vyslovila sa Oľga. 

V pivnici bolo takmer mesiac zavretých aj množstvo ďalších detí. Na stenách sú obrázky, ktoré si deti maľovali. Je tam aj vlastnoručne nakreslený kalendár, doň si zapisovali počet dní, ktoré boli v pivnici zatvorené. "Pochopte, nemali sme žiadnu hygienu, nemohli sme sa odtiaľ pohnúť, po celom perimetri stáli ruskí vojaci," dodala Valentyna. 

O poschodie vyššie si Rusi spravili základňu. Dedinu napokon ukrajinská armáda oslobodila. Ani po roku oblasť nie je bezpečná. "Keď sme sem dnes prichádzali, znovu znel poplach. Hrozba krutosti a smrti, ktorú zažívali, nad nimi visí stál," dodala prezidentka Zuzana Čaputová. V celej Černihivskej oblasti bolo po ruských útokoch zničených vyše 80 percent budov. "Teraz majú naše vyšetrovacie tímy registrovaných vyše 70 tisíc vojnových zločinov, ktoré páchali ruskí vojaci," ozrejmil generálny prokurátor Ukrajiny Andrij Kostin. Na Ukrajine bolo doteraz nájdených minimálne 20 mučiarní a už teraz je jasné, že čísla budú stúpať, medzinárodné vyšetrovacie tímy identifikovali ďalšie tisícky zločinov, čakajú však na úplné dôkazy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy