Zatiahnuté
12°
Bratislava
Roland
9.5.2024
USA hrozí pre škvrnu obrovská prírodná katastrofa
Zdielať na

USA hrozí pre škvrnu obrovská prírodná katastrofa

Ropná škvrna na povrchu hladiny sa za posledné dva dni najmenej strojnásobila vo veľkosti, čo naznačuje rýchlosť unikania ropy.

Ako zdôraznil, ropné znečistenie v Mexickom zálive, ktoré vyviera z otvoreného vrtu pod hladinou oceánu po potopení ropnej plošiny spoločnosti BP, "doslova ohrozuje náš spôsob života" v štáte. Jindal bude sprevádzať prezidenta USA Baracka Obamu, ktorý dnes navštívi Louisianu, aby si pozrel stav ekologickej havárie.

Guvernér informoval, že v službe je 600 vojakov Národnej gardy, ktorí sa pokúšajú zabrániť šíreniu ropnej škvrny. Ďalších 1000 je v pohotovostnej zálohe. Republikánsky predstaviteľ sa tiež vyjadril, že očakáva od BP úhradu všetkých nákladov týkajúcich sa vyčistenia ropnej škvrny.

SITA/AP/Dave Martin

Pobrežná stráž v sobotu uviedla, že je takmer nemožné povedať, koľko ropy uniklo z otvoreného vrtu od výbuchu plošiny 20. apríla. Už predtým povedala, že to bolo najmenej šesť miliónov litrov. Výbuch zabil 11 zamestancov a ohrozil pláže a živočíchy v mori aj v mokradiach.

Ropná škvrna na povrchu hladiny sa za posledné dva dni najmenej strojnásobila vo veľkosti, čo naznačuje rýchlosť unikania ropy. Potvrdili to aj satelitné snímky. Týmto tempom čoskoro prekoná najhoršiu ropnú haváriu v dejinách USA, haváriu tankera Exxon Valdez v roku 1989 na Aljaške. 

TASR/AP/Liz Condo

Škvrna v Mexickom zálive expanduje oveľa rýchlejšie, ako sa odhadovalo. Podľa profesora oceánologie Iana R.MacDonalda údaje Pobrežnej stráže a satelitné snímky naznačili, že k 28. aprílu uniklo do mora 30 až 34 miliónov litrov ropy. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy