Jasno
15°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Vybuchla ropná plošina, jedenásti sú nezvestní
Zdielať na
Zahraničie

Vybuchla ropná plošina, jedenásti sú nezvestní

Zdroj: TASR/US Coast Guard

Pre potopenie plošiny teraz hrozí ekologická katastrofa obrovských rozmerov

Pri výbuchu ropnej plošiny utrpelo zranenia sedemnásť ľudí, pričom sedem z nich je v kritickom stave.     

Spoločnosť Transocean vo vyhlásení uviedla, že na ropnej plošine pracovala 126-členná skupina a 115 z týchto zamestnancov evakuovali do bezpečia.  

Pobrežná stráž oznámila, že uskutočnila 17 preletov aj plavieb a prehľadala už približne 5025 štvorcových kilometrov. K miestu nešťastia už pláva americká ponorka bez ľudskej posádky, ktorá by mala zistiť aktuálne informácie, predovšetkým to, koľko ropy uniká z poškodeného vrtu a či sa ho bude dať uzavrieť.

Ropa presakovala z plošiny rýchlosťou približne 8000 barelov za deň. Podľa odborníkov hrozí, že z poškodeného vrtu budú vytekať do mora milióny litrov ropy denne, čím hrozí ekologická katastrofa. Na ropnej plošine boli navyše nádrže s dvoma miliónmi litrov nafty.

Na hladine sa vytvorila ropná škvrna s rozlohou osem krát jeden a pol kilometra, k tej už mieria lode s ponornými stenami, ktoré by mali zabrániť jej ďalšiemu šíreniu. Podľa amerických médií bude teraz veľa záležať od toho, akým smerom sa bude škvrna posúvať. Ak by mierila na otvorené more, škody by boli síce veľké, ale znesiteľné. Horšie by bolo, keby sa škvrna dostala k pobrežiu.

Príčinu výbuchu vyšetruje manažérska nerastná služba a Pobrežná stráž. Vrtná súprava bola mobilnou jednotkou, ktorú premiestňovali do rôznych lokalít v Mexickom zálive. 

K výbuchu došlo v utorok večer na vrtnej súprave Deepwater Horizons, ktorú vlastní spoločnosť Transocean a ktorá sa nachádza asi 84 kilometrov juhovýchodne od mesta Venice v americkom štáte Louisiana.        

Zdielať na

Najčítanejšie správy