Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Zverejnili verzie príčin havárie v Smolensku
Zdielať na
Zahraničie

Zverejnili verzie príčin havárie v Smolensku

Zdroj: TASR/TVP via APTN

Medzi možnosťami je zlyhanie posádky, vrátane omylu pri pilotáži, nedisciplinovanosti posádky počas letu alebo jej nedostatočnej pripravenosti

Prvou zo skúmaných možností sú technické problémy stroja, vrátane konštrukčných nedostatkov stroja typu TU-154M, ako aj poruchy zariadenia v dôsledku rôznych vplyvov.

Druhou možnosťou je postup, konanie alebo zlyhanie posádky, vrátane omylu pri pilotáži, nedisciplinovanosti posádky počas letu (porušenia stanovených princípov letu) alebo jej nedostatočnej pripravenosti.

Treťou zo skúmaných verzií je prípadná zlá organizácia a zabezpečenie letu, vrátane chýb dispečerov letovej prevádzky v Poľsku i Rusku. Štvrtá skúmaná možnosť zahrňuje zásah tretích osôb, napríklad teroristický útok, podnety a očakávania posádke, aby sa odchýlila od stanoveného postupu.

Tejto verzii, ako vyplýva z dnešného komuniké orgánov vojenskej prokuratúry, predbežne nič nenasvedčuje, ale jej vylúčenie by bolo predčasné. Prítomnosť trhaviny na palube už vylúčili doterajšie analýzy. Balistické testy vylúčili aj, že by sa zo zbraní patriacich príslušníkom ochranky na palube strieľalo.

Poľskí vyšetrovatelia vylúčili hypotézu, že by havária poľského prezidentského špeciálu akokoľvek súvisela s dvomi neúspešnými pokusmi ruského nákladného lietadla typu IL-76 na letisku v Smolensku o niekoľko minút skôr, ktorých presný čas určí ešte ďalšie vyšetrovanie.

Poľské orgány súčasne informovali, že v súvislosti s haváriou pod Smolenskom, pri ktorej prišli 10. apríla o život poľský prezident Lech Kaczynski, jeho manželka Maria a ďalších 94 osôb, bolo už vypočutých 70 ľudí.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy