Oblačno
11°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Výbuch počas návštevy premiéra: Museli ho evakuovať
Zdielať na

Výbuch počas návštevy premiéra: Museli ho evakuovať

TOKIO / Japonského premiéra Fumia Kišidu urýchlene odviedli do bezpečia po tom, ako v sobotu, 15. apríla, počas jeho návštevy prístavu Saikazaki v prefektúre Wakajama v západnom Japonsku zaznel hlasný výbuch a okolie zaplnil dym. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a AP.

Japonská štátna televízia NHK informovala, že premiér je v poriadku a incident si nevyžiadal ani žiadne ďalšie zranenia. Kišida navštívil prístav, aby povzbudil kandidáta svojej vládnej strany v miestnych voľbách. Podľa miestnych médií došlo zjavne k hodeniu "dymovej bomby" tesne predtým, ako mal premiér predniesť svoj prejav. Na mieste činu bol zadržaný muž, ktorý je podozrivý zo spôsobenia výbuchu. Zábery odvysielané televíziou NHK ukázali, ako sa okolo muža zhromaždilo niekoľko policajtov v uniformách aj v civile a tlačili ho k zemi.

Japonsko posilnilo bezpečnostné opatrenia po tom, ako bol Kišidov predchodca Šinzó Abe zavraždený počas predvolebného prejavu v júli 2022. K incidentu došlo v čase, keď Japonsko hostí ministerské podujatia G7 v severnom Sappore a meste Karuizawa v Nagane a pred májovým summitom lídrov v Hirošime.

"Okamžite som si spomenul na to, čo sa stalo Abemu. Som ale rád, že je Kišida v poriadku," vyjadril sa úradník Kazuma Aoki. Neskôr sa ukázalo, že útočníkom bol 24-ročný Ryudži Kimura. Motív útoku zatiaľ vyšetrovatelia nezverejnili. Premiér vyhlásil, že ho incident mrzí: "Polícia už všetko vyšetruje. Rád by som sa ale ospravedlnil ľuďom za to, čo prežili a za strach, ktorý ich zachvátil."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy