Polojasno
22°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Stará mafiánska poprava opäť ožila. Rolu hrá aj Mikuláš Černák
Zdielať na

Stará mafiánska poprava opäť ožila. Rolu hrá aj Mikuláš Černák

BANSKÁ BYSTRICA / Mafiánska poprava spred 23-rokov je opäť na Okresnom súde v Banskej Bystrici. Na lavici obžalovaných sedí Branislav Adamčo. Podľa obžaloby mal na pokyn Mikuláša Černáka popraviť nepohodlného svedka Mariána Karcela.

Mariána Karcela zastrelili pred jeho domom v Kynceľovej v Banskej Bystrici ešte v roku 2000. Súd musí vypočuť všetkých svedkov a nanovo zhodnotiť dôkazy, ide o obnovu konania, ktorú povolili Branislavovi Adamčovi, ktorý mal byť vykonávateľom popravy. "Vidíte, vrahovia majú viac práva ako poškodení. Mne stačí, že to žijeme s deťmi nanovo," uviedla manželka obete.

Adamčo vinu popiera. Tvrdí, že v tom čase v Banskej Bystrici vôbec nebol. Navyše sa sťažuje na podmienky, v akých ho na súd prevážajú z leopoldovskej väznice. S tmavými okuliarmi a slúchadlami na ušiach sa vraj nevie sústrediť na pojednávanie. "Náročné podmienky, podávali sme ústavnú sťažnosť," reagoval obhajca Milan Kuzma.

Svedčiť má aj Mikuláš Černák

Jedným zo svedkov, ktorého prokurátor bude chcieť vypočuť, je samotný mafiánsky bos Mikuláš Černák, na ktorého pokyn mala byť vražda vykonaná. Černák už v pôvodnom procese s Adamčom ako svedok vypovedal. Na súd ho vtedy priviezli vrtuľníkom.

Branislav Adamčo je aktuálne právoplatne odsúdený na 24-ročné väzenie za členstvo v zločineckej skupine a vraždu Arpáda Nistora. Väčšinu trestu si už odpykal a v hre je tak aj možnosť podmienečného prepustenia. "Ako sa klient rozhodne, tak urobím," dodal obhajca.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy