Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Bývalý šéf operatívy NAKA dostal za policajné informácie mobilný telefón
Zdielať na

Bývalý šéf operatívy NAKA dostal za policajné informácie mobilný telefón

BRATISLAVA / Expolicajt Ján Kaľavský, ktorý čelí podozreniam z korupcie a vynášania informácií z polície, dostal od podnikateľa Petra Petrova alias Tigra v minulosti mobilný telefón. V piatok, 14. apríla, o tom vypovedal jeho bývalý kolega Roman Staš na hlavnom pojednávaní pred samosudcom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku. O tom, že Kaľavský dostával za policajné informácie protihodnotu, hovorí aj obžaloba.

Na jednej z osláv sa svedok dozvedel, že mal obžalovaný dostať aj automobil. Ján Kaľavský mu mal povedať, že Petrov je jeho informátor. Staš ďalej uviedol, že sa Kaľavskému ako vedúcemu oddelenia hlásili všetky plánované akcie Národnej kriminálnej agentúry, dokým neprišla informácia o tom, že niekto vynáša informácie. "Mne z toho vyšlo, že je to Ján Kaľavský," dodal. Nemá vedomosť o tom, kedy, kde a komu mal Kaľavský vyzradiť informácie o plánovaných policajných akciách.

Keď zadržali bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa, obžalovaný mal Staša inštruovať, s čím ho treba konfrontovať. "Viem, že mal informácie o tom, čo sa robí, keďže bol v pozícii vedúceho," uviedol na margo obžalovaného. Výsluch absolvoval aj bývalý funkcionár Národnej kriminálnej agentúry Ján Hazucha. "Nemám vedomosť o tom, že by Ján Kaľavský prezradil realizáciu nejakej akcie," zdôraznil. Podotkol, že informácie o plánovanom zadržaní osôb v kauze Očistec malo veľa policajtov. "Vyplývalo to najmä z okolností výpovede Bernarda Slobodníka," dodal.

Podľa obžaloby mal Kaľavský od novembra 2019 do marca 2021 prijať od Petrova alias Tigra hotovosť či mobilný telefón ako protihodnotu za poskytovanie informácií z prostredia Národnej kriminálnej agentúry. Petrovovi mal okrem iného vyzradiť informácie o pripravovaných vyšetrovacích alebo operatívnych úkonoch voči nemu i skupine takáčovcov. Petrov mal za to obžalovanému zabezpečiť i výmenu kuchynských okien na chate či kúpu a servis auta.

Informácie o pripravovaných akciách Očistec či Judáš mal podľa obžaloby poskytnúť Ján Kaľavský aj ďalším neoprávneným osobám. Vinu odmieta. Na pojednávaní nebol prítomný, v Bosne a Hercegovine požiadal o azyl.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy