Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
407. deň na Ukrajine: Putin a Lukašenko rokovali o posilnení vojenskej a ekonomickej spolupráce
Zdielať na

407. deň na Ukrajine: Putin a Lukašenko rokovali o posilnení vojenskej a ekonomickej spolupráce

KYJEV / Šéf Kremľa Vladimir Putin a bieloruský líder Alexandr Lukašenko vo štvrtok rokovali o posilnení ekonomickej a vojenskej spolupráce medzi svojimi krajinami. Na rozhovoroch sa zúčastnili aj ďalší poprední predstavitelia Ruska a Bieloruska. Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko verí, že Rusko a Bielorusko ustoja tlak zo Západu a nezrútia sa. Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok čínskemu lídrovi Si Ťin-pchingovi povedal, že sa naňho spolieha, že privedie Rusko späť k rozumu v súvislosti s vojnou na Ukrajine.

Putin a Lukašenko rokovali o posilnení vojenskej a ekonomickej spolupráce

Šéf Kremľa Vladimir Putin a bieloruský líder Alexandr Lukašenko vo štvrtok rokovali o posilnení ekonomickej a vojenskej spolupráce medzi svojimi krajinami. Na rozhovoroch sa zúčastnili aj ďalší poprední predstavitelia Ruska a Bieloruska. Lukašenko pricestoval do Moskvy v stredu a ešte v ten istý deň absolvoval bilaterálnu schôdzku s Putinom. Vo štvrtok sa k rokovaniam pridali aj ďalší ruskí a bieloruskí činitelia.

Témou rozhovorov je aj nedávno avizovaný plán na rozmiestnenie ruských taktických jadrových zbraní na bieloruskom území pri hraniciach s Poľskom. Lukašenko okrem toho vyhlásil, že jeho krajina je pripravená na umiestnenie aj ruských strategických jadrových zbraní.

Lukašenko: Rusko a Bielorusko spoločne všetko ustoja a nezrútia sa

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko verí, že Rusko a Bielorusko ustoja tlak zo Západu a nezrútia sa. Uviedol to v stredu počas návštevy Moskvy.  "Cez toto všetko sa dostaneme. A kto dúfal alebo predpovedal, že sa zrútime – nezrútili sme sa," citovala jeho slová ruská tlačová agentúra TASS. Zároveň priznal, že to nebude jednoduché. "Ale kedy to bolo ľahké, vydržíme všetko," dodal.

Macron: Spolieham sa na Si Ťin-pchinga, že privedie Rusko k rozumu

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok čínskemu lídrovi Si Ťin-pchingovi povedal, že sa naňho spolieha, že privedie Rusko späť k rozumu v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Francúzsky prezident, ktorý dorazil v stredu na trojdňovú návštevu Číny, dal jasne najavo, že sa bude snažiť odradiť Čínu od podporovania invázie Ruska na Ukrajinu.

"Viem, že sa môžem na vás spoľahnúť, že privediete Rusko k rozumu a všetkých k rokovaciemu stolu," uviedol Macron počas stretnutia so Si Ťin-pchingom v Pekingu. Čínsky prezident privítal Macrona pred Veľkou sálou ľudu v centre Pekingu s vojenskými poctami, uvádza agentúra DPA.

Si a Macron spoločne vyzvali na čo najskoršie rusko-ukrajinské mierové rozhovory

Francúzsky prezident Emmanuel Macron a čínsky prezident Si Ťin-pching vo štvrtok spoločne vyzvali na to, aby sa "čo najskôr" konali rusko-ukrajinské mierové rozhovory. Obaja lídri, ktorí sa predtým stretli vo Veľkej sále ľudu v centre Pekingu, v spoločnom vyhlásení zverejnenom po rozhovoroch tiež potvrdili, že sú proti použitiu jadrových zbraní v tomto konflikte.

Ako napísala AFP, francúzsky prezident Macron vo štvrtok na dvojstranných rozhovoroch čínskemu lídrovi povedal, že sa naňho spolieha, že "privedie Rusko späť k rozumu" v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Macron, ktorý prišiel v stredu na trojdňovú návštevu Číny, dal jasne najavo, že sa bude snažiť odradiť Čínu od podporovania invázie Ruska na Ukrajinu.

Fínsko kúpi izraelský protiraketový systém Dávidov prak — dôvodom je Rusko

Fínsko v stredu oznámilo, že kúpi izraelský protiraketový systém Dávidov prak. Podľa predbežnej zmluvy bude stáť približne 316 miliónov eur. Fínsko o nákupe informovalo deň po tom, ako oficiálne vstúpilo do Severoatlantickej aliancie (NATO), napísal vo štvrtok spravodajský portál Times of Israel.

"Systém Dávidov prak výrazne rozšíri operačný rozsah pozemných komponentov protivzdušnej obrany Fínska," uviedol fínsky minister obrany Antti Kaikkonen. Dodal, že fínske ozbrojené tak budú môcť zneškodňovať ciele vo veľkej výške. Dávidov prak vyrába izraelská zbrojárska firma Rafael Advanced Defense Systems a je schopný zneškodňovať rakety a strely na vzdialenosť 40 - 300 kilometrov.

Dávidov prak, známy aj ako Čarovný prútik, používa izraelská armáda od roku 2017. Spolu so systémami Železná kupola (Iron Dome) a Šíp (Arrow) tvorí viacúrovňovú protivzdušnú obranu Izraela. Dohoda s Fínskom znamená, že systém Dávidov prak bude prvýkrát predaný do zahraničia.

Podoľak: Rusko sa musí stiahnuť aj z Krymu, inak nebudú žiadne mierové rokovania

Poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoľak vo štvrtok vylúčil konanie mierových rozhovorov s Moskvou predtým, než sa ruské sily stiahnu zo všetkých okupovaných oblastí Ukrajiny vrátane Krymu. "Základom pre reálne rokovania s Ruskou federáciou je úplné stiahnutie sa ruských ozbrojených skupín za medzinárodne uznané hranice Ukrajiny z roku 1991. Vrátane Krymu. Do úvahy neprichádzajú žiadne územné ústupky alebo vyjednávanie o našich zvrchovaných právach," napísal Podoľak na sociálnej sieti Twitter.

Zástupca šéfa prezidentského úradu Andrij Sybiha predtým v interview pre The Financial Times povedal: "Ak sa nám podarí dosiahnuť naše strategické ciele na bojisku a keď budeme na administratívnej hranici Krymu, sme ochotní otvoriť diplomatickú stránku tejto záležitosti a diskutovať o nej. To však neznamená, že vylučujeme možnosť oslobodiť (Krym) našou armádou."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy