Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
406. deň na Ukrajine: Rusko si kvôli Buči predvolalo diplomata
Zdielať na

406. deň na Ukrajine: Rusko si kvôli Buči predvolalo diplomata

UKRAJINA / Ruská invázia na Ukrajine už trvá 406 dní.

Rusko si predvolalo diplomata kvôli zverstvám v Buči

Rusko si predvolalo francúzskeho diplomata v Moskve, aby tak vyjadrilo nesúhlas s "nepravdivými vyhláseniami" francúzskeho veľvyslanectva o zverstvách na Ukrajine. Tie ambasáda pripisuje ruskej armáde. Ruské ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení uviedlo, že "vytváranie falošných obvinení voči ruskej armáde je kategoricky neakceptovateľné". Ruský rezort diplomacie okrem toho obvinil Francúzsko z "aktívneho poskytovania vojenského vybavenia a munície pre ukrajinskú armádu". Paríž tak podľa neho "robí všetko preto, aby sa násilnosti predlžovali".
        

Prezident Zelenskyj dorazil do Poľska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dorazil v stredu ráno, 5. apríla, do Poľska, kde sa stretne s tamojšími vrcholnými predstaviteľmi a ukrajinskými utečencami. Ide o jeho prvú oficiálnu návštevu v Poľsku od začiatku invázie. Doteraz tam bol len počas tajných pracovných návštev cestou z alebo do iných krajín.

V Maďarsku nariadili likvidáciu kontaminovanej kukurice dovezenej z Ukrajiny

Vo viacerých prípadoch obilnín dovezených z Ukrajiny zistili v Maďarsku kontamináciu toxínmi a geneticky modifikovanými organizmami (GMO). Národný úrad pre bezpečnosť potravín nariadil vyradenie z obehu, prípadne likvidáciu vyše 29 ton kukurice. Podľa servera infostart.hu to v stredu uviedol agrárny rezort.

Černochová: Česko plánuje Ukrajine poskytnúť pomoc v hodnote 700 miliónov korún

Česko plánuje poskytnúť Ukrajine vojenskú pomoc zo svojich skladov v hodnote do 700 miliónov českých korún. Uviedla to v stredu ministerka obrany Jana Černochová po stretnutí s prezidentom Petrom Pavlom. Zdôraznila, že pri uvažovaní o poskytnutí konkrétneho vojenského materiálu Ukrajine z armádnych skladov dbajú na to, aby už bolo jasné, čím sa dá prípadne nahradiť. Ministerka pripomenula, že za poskytnutú vojenskú pomoc Ukrajine už ČR dostala rôzne náhrady. Napríklad osem vrtuľníkov od Spojených štátov či 306 miliónov amerických dolárov, za ktoré česká armáda nakúpi vojenský materiál, ktorý bežne používa.

Ukrajine má pomôcť na ceste k členstvu v NATO nový podporný program Aliancie

Severoatlantická aliancia chce Ukrajine pomocou nového niekoľkoročného podporného programu zjednodušiť prispôsobovanie sa štandardom NATO a má viesť k jej plánovanému členstvu a plynulej vzájomnej spolupráci. V stredu to povedal generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg po dvojdňovom stretnutí ministrov zahraničných vecí Aliancie v Bruseli.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy