Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
405. deň na Ukrajine: Obilie z Ukrajiny prechádzajúce cez Slovensko bude pod dozorom viacerých inštitúcií
Zdielať na

405. deň na Ukrajine: Obilie z Ukrajiny prechádzajúce cez Slovensko bude pod dozorom viacerých inštitúcií

KYJEV / Agrorezort, potravinoví inšpektori a colníci zavádzajú nepretržitý spoločný dozor nad prevozom obilnín z Ukrajiny. Lacné zásielky sú síce určené pre chudobné štáty na iných kontinentoch, no časť z nich končí aj na Slovensku. Môžu za to priekupníci. Nielenže sa obilie nedostane tam, kde by pomohlo, ale navyše to vážne poškodzuje našich farmárov.

​Agrorezort zavádza spoločný výkon dozoru nad dovozom obilnín z Ukrajiny

Agrorezort zavádza nepretržitý spoločný výkon dozoru nad dovozom obilnín z Ukrajiny, respektíve nad jeho tranzitom cez územie SR. Informovala o tom generálna tajomníčka služobného úradu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Zuzana Nouzovská, za účasti predstaviteľov Finančnej správy SR, Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho (ÚKSUP) a Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR.

"Z Ukrajiny dovezená pšenica, kukurica, olejniny alebo múky musia spĺňať tie isté kvalitatívne a bezpečnostné kritériá ako tie, ktoré produkujú naši producenti. Pristupujeme k spoločnému výkonu dozoru nad pohybom inkriminovaných tovarov na Slovensku v spolupráci s Finančným riaditeľstvom, za účasti našich kontrolných inštitúcií - ŠVPS SR a ÚKSUP-u," spresnila.

"Príslušníci finančnej správy budú na našej hranici plombovať všetky zásielky s obilím, ktoré budú tranzitovať ďalej. Tie, ktoré podľa dokumentov majú cieľ na Slovensku, budú kontrolované ŠVPS SR, ak je zásielka určená na potravinárske účely a pokiaľ je určená na osev a ako krmivo, skontroluje ju Ústredný kontrolný a skúšobný ústav poľnohospodársky," oznámila Nouzovská.

Kontrolovať sa podľa nej budú rezíduá pesticídov, iných látok a aj kvalitatívna trieda, ktorá musí byť na úrovni, ako sa požaduje od domácich pestovateľov. "Veríme, že takto zabezpečíme kontrolu nad všetkým dovážaným obilím, nielen na ochranu domáceho, ale aj európskeho otvoreného trhu," dodala Nouzovská. MPRV podľa nej v súvislosti s dovozom obilia z Ukrajiny zriadilo emailovú adresu na nahlasovanie podnetov, a to obilie@land.gov.sk.

Ukrajinské úrady hlásili ruský dronový útok na mesto Odesa

Ruské ozbrojené sily podnikli na mesto Odesa na juhu Ukrajiny útok bezpilotnými lietadlami. Informovali o tom v utorok, 4. apríla, nadránom miestne úrady. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Nepriateľ práve zaútočil na Odesu a Odeskú oblasť bezpilotnými lietadlami (UAV)", uviedli miestne úrady na sociálnej sieti. Podľa ich tvrdení došlo aj ku "škodám".

Vo vyhlásení s odvolaním sa na šéfa tamojšej vojenskej administratívy Jurija Kruka sa uvádza, že ukrajinská protivzdušná obrana nad oblasťou funguje. Kruk tiež varoval pred možnou druhou vlnou útokov. Ďalšie podrobnosti neboli bezprostredne známe.

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu bola Odesa niekoľkokrát bombardovaná. Organizácia OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) zaradila v januári historické centrum tohto čiernomorského prístavného mesta na zoznam svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Ukrajinská armáda zneškodnila pri nočných ruských útokoch 14 zo 17 dronov

Ukrajinská protivzdušná obrana zneškodnila pri ruských útokoch v noci na utorok 14 zo 17 bezpilotných lietadiel, z toho 13 nad Odeskou oblasťou. V utorok to oznámila ukrajinská armáda, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters. "Celkovo bolo zaznamenaných 17 útokov bezpilotnými lietadlami, pravdepodobne z oblasti východného pobrežia Azovského mora," uviedla ukrajinská armáda v príspevku na platforme Telegram. Južné veliteľstvo ukrajinskej armády dodalo, že jeden dron zasiahol závod v Odeskej oblasti. Spôsobilo to požiar, ktorý sa ráno podarilo uhasiť. Obete zatiaľ neboli hlásené.

Ruské úrady vinia ženu zadržanú kvôli atentátu na ruského blogera z terorizmu

Ruské úrady obvinili z terorizmu ženu, ktorú zadržali v súvislosti s nedeľňajším atentátom na proruského vojenského blogera známeho ako Vladlen Tatarskij. Informoval o tom ruský vyšetrovací výbor, ktorý v Rusku plní funkciu kriminálnej ústredne. Obvinená, ktorou je 26-ročná Darja Trepovová, podľa vyšetrovateľov odovzdala Tatarskému v kaviarni sošku s výbušninou nastraženou vo vnútri. Tatarskij pri následnom výbuchu zomrel a vyše 30 ďalších ľudí utrpelo zranenia.

​Rada Európy vyjadrila Ukrajine solidaritu a podporu v súvislosti s ruskou vojnou

Rada Európy (RE) vyjadruje Ukrajine plnú solidaritu a podporu v súvislosti s pokračujúcou ruskou agresiou. Uviedla to v utorok generálna tajomníčka RE Marija Pejčinovičová Buričová po pondelňajšej návšteve Ukrajiny. Stretla sa s prezidentom Ukrajiny Volodymyrom Zelenským a ďalšími kľúčovými osobnosťami, pričom zdôraznila, že je potrebné prijať konkrétne kroky v oblasti zodpovednosti za vojnové zločiny.

"Rada Európy je pripravená hrať vedúcu úlohu pri zriaďovaní registra na zaznamenávanie a dokumentovanie dôkazov a nárokov na škody, straty alebo zranenia v dôsledku ruskej agresie na Ukrajine. Register je dôležitou súčasťou súčasných medzinárodných iniciatív na vytvorenie kompenzačného mechanizmu za ruské zločiny agresie," vysvetlila generálna tajomníčka. Pripomenula, že so Zelenským diskutovala aj o situácii ukrajinských detí násilne deportovaných do Ruska a o možnom príspevku Rady Európy k riešeniu tohto problému.

Prebrali aj prípravy na štvrtý summit šéfov štátov a vlád Rady Európy, ktorý sa uskutoční v máji v Reykjavíku (16 – 17.5).
V pondelok sa spoločne zúčastnili na ceremónii v Jahidňanskej škole pri príležitosti prvého výročia oslobodenia oblasti mesta Černyhiv.

"Ruská neúcta k životom ľudí a jeho odhodlanie ničiť a spôsobovať ľudské utrpenie sú nevýslovné. Mesto Jahidne bolo oslobodené vďaka statočnosti a odhodlaniu ukrajinských bojovníkov, čo je krok k spravodlivému cieľu slobodnej Ukrajiny. Rada Európy bude stáť pri Ukrajine tak dlho, ako to bude potrebné, kým sa tento cieľ nedosiahne a spravodlivosť nebude vykonaná," odkázala Pejčinovičová Buričová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy