Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Zatkli Darju Trepovovú, podozrivú zo zabitia ruského vojnového blogera
Zdielať na

Zatkli Darju Trepovovú, podozrivú zo zabitia ruského vojnového blogera

Zdroj: YouTube.com

MOSKVA / Ruskí vyšetrovatelia zatkli Darju Trepovovú, podozrivú z nedeľného výbuchu v kaviarni v Petrohrade. Obeťou útoku sa stal ruský provojnový bloger Vladlen Tatarskij. TASR informuje podľa agentúry AFP. 

Trepovovú zadržal Ruský vyšetrovací výbor (Sledkom) spolu s operačnými službami, napísala ruská štátna tlačová agentúra TASS. "Trepovovú zadržali pre podozrenie z účasti na výbuchu v kaviarni v Petrohrade," dodala. V pondelok, 3. apríla ju ruské ministerstvo vnútra a zaradilo ju na zoznam hľadaných osôb. TASR informuje podľa správy agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na ruský Interfax.

Pri nedeľnom výbuchu v kaviarni zahynul Tatarskij a zranenia utrpelo 16 osôb, uviedlo ešte v nedeľu ruské ministerstvo na sociálnej sieti. Počet zranených sa neskôr zvýšil na 32, z toho desať je vo vážnom stave, uvidelo ministerstvo zdravotníctva. Počas stretnutia s čitateľmi mu jedna zo žien darovala škatuľu so soškou, ktorá zrejme explodovala.

Tatarskij, ktorého občianske meno bolo Maxim Fomin, mal na Telegrame viac ako 500 tisíc sledovateľov. Pod rôznymi pseudonymami publikoval texty a videozáznamy z Ukrajiny, aj z Kremľa, dodala ruská tlačová agentúra TASS. Bol jedným z popredných podporovateľov tzv. špeciálnej vojenskej operácie - vojny rozpútanej ruskou armádou na Ukrajine.

​Štyridsaťročný Tatarskij pochádzal z Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, o ktorej Rusko tvrdí, že ju anektovalo. Momentálne je časť tohto územia obsadená ruskými jednotkami.

Petrohradský server Fontanka podľa BBC uvádza, že kaviareň, v ktorej došlo k výbuchu, patrí zakladateľovi žoldnierskej Vagnerovej skupiny a podnikateľovi v gastrosektore Jevgenijovi Prigožinovi. Počas víkendov sa v kaviarni schádzal diskusný klub Kyber Z front. Písmeno Z sa stalo jedným zo symbolov na podporu vojny rozpútanej Ruskom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy