Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
VIDEO: Bol som posledný, kto uveril tomu, že Kaľavský vynáša informácie, tvrdí Čurilla
Zdielať na

VIDEO: Bol som posledný, kto uveril tomu, že Kaľavský vynáša informácie, tvrdí Čurilla

Celý rozhovor s vyšetrovateľom Jánom Čurillom

BRATISLAVA / Pán Fico má asi niečo so sluchom, keď na nahrávkach nepočuje to, čo celé Slovensko. Aj túto vetu vyslovil elitný vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Ján Čurilla, ktorý sa v utorok, 4. apríla, postavil pred novinárov. Urobil tak po jeho svedeckej výpovedi na súde, ktorá sa týkala expolicajta Jána Kaľavského. Ten čelí obžalobe z korupcie, ale aj vynášania citlivých informácií.

Čurilla povedal, že s Kaľavským boli dobrí kamaráti. "Je to možno na moju hanbu, ale ja som bol posledný, kto uveril tomu, že vynáša informácie. Bol to môj kamarát, poznali sme sa. Bohužiaľ, bolo to jeho rozhodnutie," povedal Čurilla novinárom. Presvedčenie o tom, že Kaľavský vynáša informácie z vyšetrovania, nadobul Čurilla vtedy, keď realizovali Petra Košča, alias Pána X. "Kaľavský bol zhrozený z toho, že sme ho realizovali bez jeho vedomia," doplnil Čurilla. 

SMER-SD, 363 aj obavy o život

Čurilla sa vyjadril aj k útokom na jeho osobu a celý vyšetrovací tím zo strany politicky exponovaných osôb - Roberta Kaliňáka a Roberta Fica. "Je to ich spôsob vyjadrovania. Keď im to nie je sprosté, je to ich problém. Rátal som s tým," dodal Čurilla. Fico rovnako prezentoval na tlačových besedách rôzne nahrávky, v ktorých boli niektoré časti vystrihnuté. "Pán Fico má asi problém so sluchom, pretože, keď niečo počuje celé Slovensko, mal by to počuť aj on. Zjavne to ale nepočuje," vysvetlil Čurilla. 

Vyšetrovateľ ďalej podotkol, že nikdy nezažil, aby generálny prokurátor používal paragraf 363 do takej miery ako dnes. "Nikdy som nezažil, aby generálny prokurátor zrušil uznesenie o začatí trestného stíhania. Môj názor je, že to ani nie je v jeho právomoci. Pán prokurátor má iný názor. Ten paragraf je platný, existuje a používa ho, bohužiaľ, v súlade so zákonom," ozrejmil. 

Čurilla sa netajil ani tým, že mal obavu o svoj život. "Je mediálne známe, že na mňa bola pripravovaná vražda. Nahlasujú u mňa bombu a obdobné veci. Kto by nemal ten strach," opísal Čurilla, ktorý zároveň rázne dodal, že nikdy neuvažoval o konci kariéry vyšetrovateľa, ani v súvislosti s útokmi na jeho osobu. Doplnil tiež, že mu príde smiešne, ako sa politici vyjadrujú na jeho adresu na tlačových besedách. "Znižujú sa k takýmto útokom. Ja som pána Kaliňáka, Fica, Blahu a im podobným, nikdy v živote nestretol, nerozprával som sa s nimi. Keď si na mne a na mojich kolegoch založili predvolebnú kampaň, nemyslím, že je to dobrý krok," spomenul Čurilla. 

Vyšetrovateľ opísal aj to, ako fungovalo v NAKA informovanie vedúcich o citlivých informáciách. "Museli sme im hlásiť, koho sme realizovali. My sme informovali svojich nadriadených, oni vyšších nadriadených. Policajného prezidenta informoval pravdepodobne šéf NAKA. Takto to fungovalo, odkedy agentúra vznikla," dodal Čurilla. 

Prezentoval tiež, že si myslí, že ak po voľbách prídu k moci politici, ktorí sú obvinení na základe ich konaní, tak ich postavia mimo službu, pretože im to umožňuje zákon. "Existenčne vás odstavia. Každý z nás má hypotéky, platí si pôžičky, má svoje rodiny, deti. Odstavia vás od príjmu, a to bude smerovať len k tomu, aby v konečnom dôsledku sme si dali žiadosť do civilu, zamestnali sa niekde inde, tým pádom majú od nás pokoj. Síce im to nevyjde, ale ako pokus je to dobrý," dodal v závere Čurilla. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy