Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
389. deň na Ukrajine: Zelenskyj uvalil sankcie na prezidenta Sýrie
Zdielať na

389. deň na Ukrajine: Zelenskyj uvalil sankcie na prezidenta Sýrie

KYJEV / Zelenskyj uvalil sankcie na sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Medzi deťmi unesenými z Ukrajiny do Ruska je zrejme aj taliansky chlapec. Ruský útok na Kramatorsk si vyžiadal dve obete a desať zranených. Putin po Kryme navštívil aj okupovaný ukrajinský Mariupoľ a veliteľský post v ruskom meste Rostov nad Donom.

Zelenskyj uvalil sankcie na sýrskeho prezidenta Bašára Asada

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvalil sankcie na vyše 440 osôb a firiem z Ruska, Iránu a Sýrie. Medzi nimi je aj Moskvou podporovaný sýrsky prezident Bašár Asad. Zelenskyj podpísal príslušný dekrét, ktorý navrhla ukrajinská Rada národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny, v sobotu 18. marca. Na sankčný zoznam bolo zaradených 141 právnických a 300 fyzických osôb prevažne z Ruska, ale aj z Iránu a Sýrie, ktoré patria medzi spojencov Moskvy.

Ukrajinské opatrenia najnovšie postihli nielen sýrskeho prezidenta Asada, ale aj premiéra Husajna Arnúsa a ministra zahraničných vecí Fajsala Makdáda. Sankcie zavedené na obdobie desiatich rokov zahŕňajú zablokovanie vkladov, obmedzenia obchodných a tranzitných operácií, zákaz privatizácie na Ukrajine, pozastavenie plnenia ekonomických a finančných záväzkov a odobratie ukrajinských štátnych vyznamenaní,

Medzi ruskými podnikmi postihnutými novými ukrajinskými sankciami sú aj zbrojárske koncerny Kalašnikov a Almaz-Antej. Sankcie boli uvalené aj na firmy podieľajúce sa na dodávkach iránskych dronov do Ruska. "Ukrajinské sankcie sú súčasťou globálneho tlaku na Rusko," povedal Zelenskyj v sobotu vo svojom pravidelnom večernom príhovore.

V súvislosti so sankciami pripomenul, že Rusko v roku 2015 začalo vojenskú intervenciu v Sýrii a pomohlo tak udržať pri moci režim tamojšieho prezidenta Bašára Asada. Kritizoval skutočnosť, že medzinárodné spoločenstvo vtedy zostalo pasívne a otvorilo tak cestu k ruskej útočnej vojne voči Ukrajine. "Ľudia v Sýrii nedostali primeranú medzinárodnú ochranu a a to dalo Kremľu a jeho komplicom pocit beztrestnosti," povedal Zelenskyj.

Medzi deťmi unesenými z Ukrajiny do Ruska je zrejme aj taliansky chlapec

Šesťročný chlapec s talianskym občianstvom je pravdepodobne medzi deťmi, ktoré mali byť unesené z územia Ukrajiny pričinením ruských úradov, uviedli starí rodičia chlapca v nedeľu, 19. marca. Starí rodičia spomínaného chlapca z otcovej strany zverejnili príslušnú výzvu prostredníctvom miestnych novín s tým, že si robia starosti o svojho šesťročného vnuka Romana.

Chlapec sa narodil v talianskom meste Verona ukrajinskej matke a talianskemu otcovi. Matka vzala dieťa, ktoré sa nachádza uprostred sporu o pridelenie starostlivosti, späť na Ukrajinu - do Doneckej oblasti - v čase, keď mal len tri mesiace a dvojica sa rozviedla, vyplýva zo správ talianskych médií. Talianski starí rodičia uviedli, že svojho vnuka videli osobne naposledy ešte v roku 2018. Ako dodali, matka dieťaťa im na isté obdobie dovolila videohovory s chlapcom, ktorý po taliansky nehovorí, následne ich však zrušila.

Putin po Kryme navštívil aj okupovaný ukrajinský Mariupoľ

Ruský prezident Putin, na ktorého vydal Medzinárodný trestný súd v Haagu zatykač, sa po Kryme objavil aj v okupovanom ukrajinskom meste Mariupoľ. Podľa oficiálnych správ ruskej propagandy sa stretol s tamojšími obyvateľmi. Užívatelia sociálnych sietí už Kremeľ obvinili z využívania hercov, vystupujúcich v rolách Mariupoľčanov.

​Putin navštívil veliteľský post v ruskom meste Rostov nad Donom

Ruský prezident Vladimir Putin navštívil v nedeľu veliteľské stanovište v meste Rostov nad Donom na juhu krajiny, informovali ruské štátne médiá. Správu prinieslo aj ukrajinské médium The Kyiv Independent a portál britského denníka The Guardian. Ruská štátna tlačová agentúra TASS napísala, že Putin mal stretnutie na veliteľskom a kontrolnom stanovišti v Rostove.

Táto správa prišla po tom, čo Putin v sobotu vrtuľníkom priletel do Ruskom okupovaného juhoukrajinského prístavného mesta Mariupoľ a predtým navštívil Krymský polostrov, anektovaný Ruskom od Ukrajiny v roku 2014. Podľa hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova si Putin prišiel na Krym pripomenúť deviate výročie jeho anexie Ruskom.

Návšteva Mariupoľa bola prvou Putinovou cestou na toto ukrajinské územie, ktoré Moskva ilegálne anektovala vlani v septembri. Ruský prezident tam prišiel v sobotu večer po návšteve Krymu, ktorý sa nachádza juhozápadne od Mariupoľa a delí ich krátka vzdialenosť.

Ruský útok na Kramatorsk si vyžiadal dve obete a desať zranených

Dvaja ľudia zahynuli a desať ďalších utrpelo v sobotu zranenia počas ruského ostreľovania mesta Kramatorsk v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Tamojší gubernátor Pavlo Kyrylenko obvinil Moskvu, že pri najnovšom útoku na Kramatorsk použilo kazetové bomby. Terčom útokov sa podľa Kyrylenka stal mestský park a "desiatky obytných domov" zostalo poškodených.

Reportéri agentúry AFP informovali o približne desiatich takmer súčasne odpálených explóziách a uviedli, že na mieste útoku zomrela zranená žena. Krátko po tom bolo počuť ďalšiu sériu explózií v zhruba dva kilometre vzdialenej inej štvrti Kramatorska. Ukrajinské sily pri meste Bachmut medzitým držia ruské jednotky na uzde, aby mohli obrancom dodať muníciu, jedlo a lieky, uviedla v sobotu ukrajinská armáda.

"Do Bachmutu sa nám darí dodávať potrebnú muníciu, potraviny, výstroj a lieky. Tiež sa nám darí odvážať našich zranených z mesta," povedal pre televíziu CNN hovorca ukrajinských síl na východe krajiny Serhij Čerevatyj. Agentúra Reuters s odvolaním sa na najnovšiu štatistiku z ukrajinskej strany uviedla, že jednotky Kyjeva počas piatkových bojov pri Bachmute zabili 193 a zranili 199 Rusov. Bachmut zostal po mesiacoch intenzívnych bojov zväčša v troskách, kým Rusko naň uskutočňuje opakované útoky, pripomína The Guardian.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy