Jasno
18°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Zistenia TV JOJ: V Kolumbii zadržali jedného z najhľadanejších Slovákov. Má ísť o Michala, ktorého vinia z obchodu s drogami
Zdielať na

Zistenia TV JOJ: V Kolumbii zadržali jedného z najhľadanejších Slovákov. Má ísť o Michala, ktorého vinia z obchodu s drogami

CARTAGENA / Jedného z najhľadanejších Slovákov v Európe zatkli v Kolumbii. Po 28-ročnom Michalovi P. pátrali v štyroch krajinách, hľadal ho aj Interpol. Obvinený je pre obchod s drogami. Informáciu ako prvý priniesol reportér Novín TV JOJ Rasťo Striško.

Zadržanie Slováka môže súvisieť s rozsiahlym vyšetrovaním drogového prípadu označeného slovenskou políciou ako Parketár. Informáciu, že má ísť o hľadaného Michala Píša televízii JOJ potvrdil hodnoverný zdroj z prostredia slovenských vyšetrovateľských orgánov. Ide o jedného z najhľadanejších Slovákov vôbec. 

Polícia uvádza, že mesto v kolumbijskom Karibiku si vybral jeden z najhľadanejších zločincov v Európe, aby sa pokúsil uniknúť vyšetrujúcim úradom. Plán mu vychádzal do okamihu, než urobil chybný krok, ktorý spustil poplach pre detektívov národnej polície, ktorí ho následne zatkli v luxusnom sektore. Subjekt bol stotožnený s Michalom Píšom, voči ktorému slovenské úrady vyhlásili od októbra 2022 pátranie, ktoré sa rozšírilo aj na celý európsky kontinent s klasifikáciou “nebezpečný”.

"Policajti cieľového pátrania Prezídia Policajného zboru získavali operatívne informácie na území SR v úzkej spolupráci s príslušníkmi NAKA a Úradu medzinárodnej policajnej spolupráce Prezídia Policajného zboru. Tieto informácie boli následne bezodkladne odstupované partnerskému útvaru v Španielsku a Kolumbii," informovala Karolína Barinková, hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Slovenskej republiky. A práve v Kolumbii tohto medzinárodne hľadaného Slováka obmedzili na osobnej slobode. Ministerstvo spravodlivosti už v súčasnosti pripravuje v zrýchlenom režime žiadosť o jeho vydanie na Slovensko.

Obvinený je z obzvlášť závažného zločinu nedovolenej výroby drog, ich držania a obchodovania s nimi, za čo mu hrozí trest 15 až 20 rokov za mrežami. 

Podľa spravodajských zdrojov citovaných El Tiempo zadržanému mužovi podarilo dostať do Cartageny, kde sa usadil ako cudzinec, ktorý sa rozhodol žiť v meste. V posledných dňoch sa však pokúsili vycestovať do inej krajiny, čo viedlo k odhaleniu medzinárodnými policajtmi, ktorí mu boli na stope.

Nachádzal sa v sektore Manga de La Heroica, kam prišli pátrači protidrogovej skupiny Dijin, aby pokračovali v jeho zajatí. Ako informoval portál infobae, policajti zadržali 28-ročného muža s ryšavými vlasmi a bradou. Jeho vzhľad nekorešpondoval s fotografiou, ktorou disponovali v databázach Europolu. Fotografiu Píša zverejnili prv holandské úrady na jeho identifikáciu s podsaditým telom a potetovanými rukami.

Polícia obvinila Michala Píša z príslušnosti k organizovanej ozbrojenej skupine pôsobiacej v Bratislavskom, Trenčianskom a Žilinskom kraji a tiež v Českej republike. Zodpovedal vraj za dovoz a predaj zakázaných látok, ako napríklad metamfetamínu. Po mužovi pátral Interpol vo viacerých krajinách, informuje portál El Universal. Metropolitná polícia potvrdila túto informáciu a uviedla, že celá operácia bola organizovaná v hlavnom meste Kolumbie a vykonaná Riaditeľstvom kriminálneho vyšetrovania a Interpolu kolumbijskej národnej polície v súlade so súdnym príkazom.

V roku 2020 došlo v Kolumbii aj k dolapeniu jedného z najhľadanejších obchodníkov s drogami v Holandsku na kolumbijskom území. Išlo o Saida Razzoukiho, ktorý utiekol z krajiny, aby sa skryl v Antioquii. Tam žil bez luxusu a absolútne sa vyhýbal používaniu telefónov a internetu.

Razzouki bol v Holandsku považovaný za jedného z vodcov organizácie obchodujúcej s drogami. Holandská justícia označila zločineckú organizáciu týchto dvoch mužov za "dobre fungujúci stroj na zabíjanie", pretože okrem obchodovania s drogami sú jej členovia obvinení z objednávky série najmenej piatich vrážd a ďalších pohľadávok voči nepriateľom a svedkom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy