Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Na ministerstve zdravotníctva objavili odpočúvacie zariadenie. Predmetom bola zrejme štátna tajomníčka
Zdielať na

Na ministerstve zdravotníctva objavili odpočúvacie zariadenie. Predmetom bola zrejme štátna tajomníčka

BRATISLAVA / V rezorte zdravotníctva nastal rozruch. Policajti hľadali odpočúvacie zariadenia. Na ministerstve zdravotníctva tak ide už o druhý prípad s takýmto podozrením. Riešil to aj bývalý minister Marek Krajčí.

Predmetom špionáže mala byť podľa portálu živé.sk najmä štátna tajomníčka Lenka Dunajová Družkovská. "Sa mi sťažovala, že tie pomery na ministerstve sú naozaj veľmi napäté a že sa cíti častokrát až ohrozovaná, častokrát cíti až vyhrážky," vyjadril sa exminister zdravotníctva Marek Krajčí. 

Tajomníčka Lenka Dunajová je odborníčkou v ošetrovateľskej starostlivosti. "V súčasnosti štátni tajomníci sú vlastne tí, ktorí akoby mali riadiť ministerstvo zdravotníctva, ako povedal poverený premiér Heger," povedala Zuzana Dolinková, expertka strany Hlas-SD pre zdravotníctvo. Polícia mala preverovať kanceláriu jedného z vysokých úradníkov na ministerstve zdravotníctva koncom minulého týždňa. Od jej zásahu ale nastalo informačné embargo. Prezídium policajného zboru aj samotné ministerstvo nateraz nechcú nič konkrétne prezradiť. Netušil o tom dokonca ani poverený premiér. "Toto je nová informácia. Dokonca dnes ráno som bol na ministerstve zdravotníctva a nedostal som túto informáciu. Kto hovoríte pani štátna tajomníčka. Bol som s ňou dnes ráno, ale ešte mi nehovorila. Takže neviem o tom," vyjadril sa Eduard Heger.

"Vzhľadom na prebiehajúce úkony nie je možné zo strany ministerstva poskytnúť bližšie informácie," povedala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Petra Lániková. Nie je tak vôbec jasné o akú techniku mohlo ísť. Či dokázala prenášať len zvuk, alebo aj obraz. A či to dokázala okamžite odoslať niekam na server. "Samozrejme odpočúvanie nie je v poriadku. Ak bolo, tak to treba jednoznačne odsúdiť," informuje poslankyňa Jana Bittó Cigániková. Nejde ale o prvý prípad podozrenia z odpočúvania na rezorte zdravotníctva. Tento problém riešil aj Marek Krajčí pred dvoma rokmi. Exminister tvrdí, že odpočúvaciu techniku našla v jeho kancelárii asistentka. Následne ju zamkli. Na druhý deň tam už zariadenie ale nenašli.

"Bolo inštalované v spodnej zásuvke a úplne náhodou sme na to prišli. Bola to veľmi dobre organizovaná skupina. Sa jej podarilo cez noc, vojsť do mojej kancelárie, ktorá bola zavretá a vymontovať to zariadenie odtiaľ von," povedal k situácii Marek Krajčí. Polícia nakoniec trestné stíhanie v tejto veci prerušila ešte v auguste 2020. "Zaujímavé, že sa to deje za posledné roky, pretože predtým som nikdy nezachytila, že by sa takéto odpočúvacie zariadenie malo na pôde ministerstva nachádzať," povedala Zuzana Dolinková. Marek Krajčí ďalej povedal, že zdravotníctvo je od reformy pána Rudolfa Zajaca obrovský biznis, aj veľkých finančných skupín. A mať informácie je podľa neho samozrejme kľúčové. 

Najčítanejšie správy