Skoro jasno
10°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Brusel uvoľnil eurofondy pre Pôdohospodársku platobnú agentúru. Kauzy nás aj tak budú stáť desiatky miliónov
Zdielať na

Brusel uvoľnil eurofondy pre Pôdohospodársku platobnú agentúru. Kauzy nás aj tak budú stáť desiatky miliónov

BRATISLAVA / Európska komisia zastavila krátenie platieb pre Pôdohospodársku platobnú agentúru. K 25-percentnému zníženiu finančných prostriedkov prišlo po tom, ako Slovensko po dotačných agro-kauzách stratilo dôveru Európskej komisie. Prišli sme tak o takmer 180 miliónov eur. Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) preto musela prejsť ozdravným procesom, ktoré sa začali auditom.

Pôsobenie takzvaných "vybavovačov" či smerovanie agro-dotácií na pochybné projekty, ktoré vyvrcholilo v kauze obludných rozmerov Dobytkár je dnes minulosťou. Na Slovensko opäť začnú prúdiť európske peniaze. "Reštart slovenského agro-potravinárstva sa podaril," uviedol Samuel Vlčan, minister hospodárstva. Donedávna to tak ale nevyzeralo. V minulosti mala neslávne preslávená PPA kvôli strate dôvery krátené dotácie o 25 percent.

Vedenie rezortu ale sľubuje radikálnu zmenu. Hĺbkovým auditom a následne prijatými opatreniami totiž PPA opäť získal stratenú akreditáciu. Po novom sa má agentúra naplno rozbehnúť. "Ja predpokladám, že v priebehu troch, štyroch mesiacov budeme schopní vyplácať prvé platby. To znamená, že sme výrazne skrátili to obdobie dvoch, troch rokov na obdobie niekoľkých mesiacov," uviedol Jozef Kiss, generálny riaditeľ PPA.

Aj napriek pozitívnym správam z komisie, za chyby z minulosti bude musieť Slovensko zaplatiť. V tejto chvíli ale ešte nie je úplne jasné, koľko. "Finálnu sumu nevieme, keďže ešte rokujeme s Bruselom," uviedol Kiss. Pre najnovšie výzvy je podľa vedenia rezortu vyhradený obrovský balík peňazí, ktorý by sa už mal dostať na správne miesta. "V najbližších piatich rokoch budú rozdelené 4 miliardy eur," uviedol Vlčan. Vďaka týmto peniazom by mohli aj lepšie bojovať s neustále rastúcimi cenami, ktoré nakoniec v obchodoch zaplatíme všetci. "Táto podpora nám pomôže zastabilizovať ceny potravín," uviedol Vlčan.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy