Polojasno, dažďové prehánky
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Po streľbe v Hamburgu zomrelo najmenej 7 ľudí. Medzi obeťami má byť aj útočník a nenarodené dieťa
Zdielať na

Po streľbe v Hamburgu zomrelo najmenej 7 ľudí. Medzi obeťami má byť aj útočník a nenarodené dieťa

HAMBURG / Štyria muži, dve ženy a ešte nenarodené dieťa zahynuli pri útoku 35-ročného muža na centrum Svedkov Jehovových v nemeckom Hamburgu. Útočník následne spáchal samovraždu. Ďalších najmenej osem ľudí je zranených. Štyria z toho vážne. K útoku na modlitebnú sálu došlo vo štvrtok, 9. marca, okolo deviatej hodiny večer

Strelec stihol údajne vypáliť viac ako sto rán. Mal pri sebe najmenej 20 zásobníkov Podľa vyšetrovateľov konal v amoku. Netrvalo dlho a na miesto dorazili po zuby ozbrojení policajti. Obyvateľov žijúcich v okolí varovali, aby neopúšťali svoje domovy. Útočník však po ich príchode namieril zbraň proti sebe a zabil sa. "Šlo o bývalého člena tejto kongregácie. Opustil ju dobrovoľne pred rokom a pol, no očividne neodišiel v dobrom," uviedol Thomas Radszuweit, zástupca hamburskej polície.

Strelec pochádzajúci z Bavorska žil v meste od roku 2014. Veriacich a špeciálne Svedkov Jehovových vraj nenávidel. Po motíve jeho útoku však policajti naďalej pátrajú. Zatiaľ vylučujú terorizmus aj politicky motivovaný zločin. Útočník podľa všetkého konal sám. "Iba rýchlemu a rozhodnému zásahu polície vďačíme za to, že počet obetí nebol ešte vyšší," uviedol Andy Grote, hamburský minister vnútra.

Po útoku vysvitlo, že na strelca upozorňoval policajtov anonym už začiatkom tohto roka. Varoval ich, že je psychicky chorý, odmieta sa liečiť a nenávidí náboženské skupiny. Podľa šéfa hamburskej polície Martina Meyera mal podozrivý strelec zbrojný preukaz a legálne vlastnil poloautomatickú zbraň. Miestne úrady v minulosti dostali tip, že nie je spôsobilý na držbu strelnej zbrane. Počas kontroly sa však zistilo, že žiadne pravidlá neporušil, dodal Meyer. Polícia uviedla, že "zrejme nie v dobrom" opustil Jehovových svedkov asi pred 18 mesiacmi.

Prezidentka zaslala sústrastný telegram nemeckému prezidentovi

Prezidentka Zuzana Čaputová zaslala sústrastný telegram nemeckému prezidentovi Frankovi-Walterovi Steimeierovi v súvislosti so streľbou v kostole Jehovových svedkov v Hamburgu. "V mene občanov Slovenskej republiky v ňom vyjadrila úprimnú sústrasť rodinám a blízkym obetí a zraneným zaželala rýchle uzdravenie," priblížil hovorca prezidentky SR Martin Strižinec.

Spoločnosť Jehovovi svedkovia je hlboko zarmútená streľbou

Náboženská spoločnosť Jehovovi svedkovia v piatok 10. marca vyjadrila hlboký smútok nad "strašnou" streľbou v modlitebni v nemeckom meste Hamburg. "Náboženská komunita je hlboko zarmútená strašným útokom na svojich členov v hamburskej sále po bohoslužbách," uviedla vo vyhlásení miestna spoločnosť Jehovovi svedkovia.

"Niekoľko členov spoločnosti Jehovovi svedkovia sa minulú noc stalo obeťou brutálneho násilia," napísal nemecký kancelár Olaf Scholz na sociálnej sieti Twitter. "Moje myšlienky smerujú k obetiam a ich blízkym," dodal. Podľa miestneho denníka Hamburger Abendblatt sa v budove, kde sa strieľalo, zišli členovia spoločenstva na týždennom stretnutí zameranom na štúdium Biblie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy